wujek  Dołączył: 12 Sty 2008
popo76 napisał/a:
Wszystkie dobre ale jednak Liebherr najlepszy

To się żona ucieszy, bo ta się jej bardziej podoba ;-)

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
Nie znam się, to napiszę coś od siebie.
Jeśli chodzi o Siemensa, to mamy Siemensa zmywarkę i nie zauważyłem, żeby to było jakieś badziewie. No ale to też nie była z tych najtańszych. Mamy też płytę Siemensa (gazową) i to już jest badziewie. To znaczy - jak można zrobić w płycie kurki, które topią się przy przypadkowym kontakcie z gorącą patelnią?!! :shock: O, tyle o Siemensie.
Co do pralek, to nasz whirlpool właśnie w sobotę padł. Po dziesięciu latach (z czego cztery intensywnego używania, bo z dzieckiem) bez żadnych calgonów itp. Więc chyba nie jest źle. W każdym razie nowy whirlpool zawitał już do naszej łazienki. :mrgreen: Generalnie nie z przywiązania do marki, tylko przede wszystkim dlatego, że mamy taki układ łazienki, w którym najlepiej pasuje pralka ładowana od góry, a tu wybór jest o wiele mniejszy niż w klasycznych, no i padło na model Whirploola.

Pozdrawiam

popo76  Dołączył: 05 Lut 2008
PiotrR napisał/a:
eśli chodzi o Siemensa, to mamy Siemensa zmywarkę i nie zauważyłem, żeby to było jakieś badziewie. No ale to też nie była z tych najtańszych.
Nikt nie pisał, że to badziewie. A już na pewno nie te, o których piszesz, czyli te z wyższej półki (cenowej również) ;-) Może dodam, że Siemens nie jest zły ( z opinii klientów też źle nie wypada) ale ja jakoś mam większe zaufanie do innych marek ;-)
PiotrR napisał/a:
To znaczy - jak można zrobić w płycie kurki, które topią się przy przypadkowym kontakcie z gorącą patelnią?!! :shock:
Nie takie rzeczy się widziało 8-) (marka nie ma tu znaczenia, żeby nie było ;-) )

popo76, jeśli pozwolisz, to mam jeszcze jedno pytanie. Żona zachorowała na okap Franke. Nie wiem nic o tej marce. Czy warto się tym zainteresować, czy może odpuścić sobie zupełnie?

wujek napisał/a:
Żona zachorowała na okap Franke.
Dobra marka. Można polecić.

karmazyniello  Dołączył: 05 Lut 2008
wujek napisał/a:

Nie ma absolutnie żadnej różnicy pomiędzy okapem firmy "Franke", a firmy "Krzak". Okap jest prosty jak budowa cepa i żadna firma nic tutaj nie wymyśli nowego. Różnica polega tylko na mocy wyciągu. Kolega sprzedaje okapy wszelakich marek i tak z brandu Zelmer czy Mastercook czy też Super Booster Okap 2000! wszystkie są w tej samej cenie. Płacąc drożej jesteśmy nabijani w butelkę, bo przy większych zamówieniach sklepy dostają okapy jako gift :-/

andrusz  Dołączył: 27 Lip 2007
karmazyniello napisał/a:
wujek napisał/a:

Nie ma absolutnie żadnej różnicy pomiędzy okapem firmy "Franke", a firmy "Krzak".

karmazyniello ty myślisz jak facet :mrgreen: Ale postaw się w sytuacji małżonka żony, która zachorowała na okap właśnie Franke (nie ważne, czy kształt czy kolor jej się spodobał). Nie ma zmiłuj - musi być Franke ;-)

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
andrusz napisał/a:
nie ważne, czy kształt czy kolor jej się spodobał

A moim zdaniem właśnie to jest ważne! :-P

Kiwak  Dołączył: 28 Paź 2007
karmazyniello napisał/a:
Okap jest prosty jak budowa cepa
Taaak??
To co powiesz na taki witz: okap jak okap, Amica, dość chyba popularny model, przestał ciągnąć, bo - jak się okazało - od ciepła żarówki kompletnie skruszało tworzywo stanowiące obudowę wentylatora i ten ostatni tylko mieszał powietrze wewnątrz okapu. I tę
Cytat
moc wyciągu
, jakakolwwiek by nie była, mógłbym sobie wsadzić...tu i ówdzie :evil:
Naprawiłem to sobie, bo sprzęt niewystarczająco stary do wymiany, ale niesmak pozostał.

andrusz napisał/a:
zachorowała na okap właśnie Franke (nie ważne, czy kształt czy kolor jej się spodobał). Nie ma zmiłuj - musi być Franke

Tutaj właśnie o kształt a nie markę chodzi ;-)
Tyle, że jak to kobieta, patrzy czy ładne, a nie czy funkcjonalne i solidne.

Kfan  Dołączył: 02 Mar 2007
Najtrudniej (pomijając już szczegóły techniczne) kupić w sklepie cały zestaw z jednej firmy stylistycznie dobrany tak, żeby w kuchni nie było coś w stylu ryż mydło i powidło..
Marketing w AGD ma wiele do roboty jeszcze...

andrusz  Dołączył: 27 Lip 2007
wujek napisał/a:
Tutaj właśnie o kształt a nie markę chodzi ;-)
Tyle, że jak to kobieta, patrzy czy ładne, a nie czy funkcjonalne i solidne.

Eeee, to może być "Krzak" byle kolor i kształt się zgadzał - a ile taniej! ;-)

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
karmazyniello napisał/a:
Okap jest prosty jak budowa cepa i żadna firma nic tutaj nie wymyśli nowego.

tia, tak samo jak sedes jest sedes, wanna jest wanna, umywalka, zlew, kran, szafka kuchenna, szuflada itd itp. Jasssssne :roll:

Gdyby
andrusz napisał/a:
"Krzak"
robił dokładnie takie, to nie byłoby problemu :mrgreen:

apiska  Dołączyła: 15 Lut 2009
Odświeżam temat, bo ojciec poszukuje pralki i zdał się na mnie, abym się co nie co dowiedziała ;)
Pytanie do Was, przeglądam pralki i widze, że mają różne pobory wody, jedna 45L, druga 37L, obie mają funkcję wagowego systemu dobierania ilości wody. Powiedzcie czy to się sprawdza i czy pobieranie wody naprawde jest mniejsze i skuteczniejsze?
Decydujemy się na gorenje :) Chociaż w sklepie polecają Boscha.

Dodam że szukamy napewno pralki ładowanej od frontu, z ładownością bębna max do 5kg, niezbyt trudnej w obsłudze (mama totalne niereformowalna ;-) )

apiska napisał/a:
Pytanie do Was, przeglądam pralki i widze, że mają różne pobory wody, jedna 45L, druga 37L, obie mają funkcję wagowego systemu dobierania ilości wody.
A sprawdziłaś jaki te pralki mają wsad suchego prania? Coś mi się wydaje, że jedna będzie miała 4.5 kg a druga 5-6 kg. Co do poboru wody to mniej wody nie oznacza gorzej wypranego prania. Pralki zazwyczaj posiadają klasę A przy skuteczności prania (najwyższą jeśli chodzi o skuteczność prania i nie należy jej mylić z efektywnością energetyczną) i należy się tylko cieszyć, że producentowi udało się tę klasę uzyskać przy małym zużyciu wody.
apiska napisał/a:
Decydujemy się na gorenje :) Chociaż w sklepie polecają Boscha.
I bardzo dobrze. Gorenje to świetna marka.

apiska  Dołączyła: 15 Lut 2009
Ale jak już brać pralkę to lepiej tą, która ma ten systemm wagowego pobierania wody? ;)
Nie sprawdzałam jakie mają wsady, bo nie piszę tu w sprawie konkretnego modelu. Wogole to u mnie w Neonecie nie mają gorenje, więc będą dla mnie specjalnie sprawadzać, a co! ;]

Cytat
Ale jak już brać pralkę to lepiej tą, która ma ten systemm wagowego pobierania wody? ;)
Tak.

cypis  Dołączył: 18 Gru 2006
a ja nieśmiało zapytam o lodówko-zamrażarkę Polar PCB310A+S - jest w dość sensownej cenie (1090 zł) w euro-rtv-agd, blisko domu, więc nie musiałbym bawić się w sklepy internetowe. Gabaryty i specyfikację ma dość fajną. Czy jednak polar to nie pułapka?

Nazwany  Dołączył: 31 Lip 2008
apiska napisał/a:
Decydujemy się na gorenje

Apiska

Jako, że jestem w wieku Twoich rodziców (a może starszym), to mając na uwadze przyzwyczajenia ludzi, mogę powiedzieć, że Gorenje i tylko Gorenje. Ja dokonując przed 10 -12 laty wymiany sprzętu, zdecydowałem się na Gorenje WA 1201. Jest to klasyczna pralka ładowana od przodu. W tym czasie były już w sprzedaży superautomaty z elektroniką i innymi "bajerami". Zaprzyjaźniony mechanik od tych urządzeń (kiedyś byli tacy), zdecydowanie odradził kupowanie bajerów z elektroniką. Kto to naprawi? Brak serwisu, bo ten co jest to tylko teoretyczny. Istonym jest ilość obrotów przy wirowaniu (moja ma 1200). Pobór wody o 3-5 l wody nie ma znacznia. Pozdrawiam!

Skocz do: