Bastech  Dołączył: 29 Kwi 2008
Ja dotychczas drukowałem za pomocą R285 na papierach Epsona Photo Glossy i oryginalnym tuszem Epsona. Wykorzystywałem profile dla papierów zainstalowane razem z oprogramowaniem do drukarki. Efekty były bardzo dobre. Jednak wszystko co dobre kiedyś się kończy :-( Po wyczerpaniu oryginalnego tuszu postanowiłem zastosować jakiś zamiennik. Zanabyłem kartridże samoresetujące i tusz OCP. Wydruki na tym zestawie i papierze Epson Photo Glossy były nie do zaakceptowania (bardzo duże przebarwienia), więc spróbowałem wykonać profil dla tej kombinacji. Z pomocą przyszedł kolega z forum użytkowników aparatu, które dość dobrze podtrzymują palenie :evilsmile:
Jednak poprawa po wygenerowaniu profilu jak na razie jest niewielka, kolega obiecał popracować nad tym profilem, więc jak sprawa się ruszy, to opiszę, czy stosowanie tego atramentu ma sens.

izbkp  Dołączył: 15 Gru 2008
Czy możesz podać orientacyjne ale wynikające z Twojej praktyki - koszty wydruku 1 zdjęcia w rozmiarze A4 przy założeniu, że korzystasz z oryginalnych tuszy Epsona oraz papieru Photo Glossy Epsona?

izbkp napisał/a:
Czy możesz podać orientacyjne ale wynikające z Twojej praktyki - koszty wydruku 1 zdjęcia w rozmiarze A4 przy założeniu, że korzystasz z oryginalnych tuszy Epsona oraz papieru Photo Glossy Epsona?

Koszt jednego wydruku A4 jest trudno precyzyjnie ustalić ze względu na nierównomierne zużywanie się poszczególnych kolorów tuszu, ale biorąc pod uwagę wskazania poziomu tuszu w sterowniku drukarki, to wg. moich wyliczeń koszt jednego wydruku A4 Photo Glossy na oryginalnych tuszach przy cenie ok. 45 PLN za jeden pojemnik zawierający 7,5 ml tuszu to ... ok. 12 PLN.
To bardzo dużo, jednak należy wziąć pod uwagę, że:

1. przy pierwszym uruchomieniu drukarki część tuszu jest zużywana na napełnienie pustej głowicy drukującej, przy następnej wymianie pojemników nie ma takiej potrzeby, więc koszt będzie niższy.

2. zużycie atramentu zależy od tego, czy często wyłączamy i włączmy drukarkę (lepiej drukować więcej na raz, niż po kilka wydruków a często)

Dobrym rozwiązaniem jest stosowanie systemu CISS i dobrego tuszu, lub stosowanie zamienników kartridży. W tej chwili używam takich producenta MMC (10 PLN za jeden kolor) i po wykonaniu profilu jakość wydruków jest rewelacyjna.

Sprawa z tuszem OCP, którą opisywałem w poprzednim poście zakończyła się reklamacją tego tuszu (czekam już 3 tygodnie na odpowiedź :evil: ), próby oprofilowania go skończyły się niepowodzeniem.

O ile zmniejszy się ta cena za A4 przy zastosowaniu tuszy MMC? Bo 12 zł za odbitkę A4 to faktycznie bardzo drogo.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Przy CISS i tuszach Lysona koszt wydruku A4 wyniesie około 1 zł (nie licząc kosztów CISS).

1 zł bez papieru?

btw. czy ktoś byłby tak uprzejmy i strzelił fotkę drukarki z czymś takim?

izbkp napisał/a:
1 zł bez papieru?

btw. czy ktoś byłby tak uprzejmy i strzelił fotkę drukarki z czymś takim?

Wprawdzie to nie fotka, ale można zobaczyć sposób montażu i działania CISS: http://www.youtube.com/watch?v=ATls0gBrVeI

Dzięki :)

Jaka jest awaryjność takiego systemu? mam na myśli takie sprawy jak zasychanie tuszu w rurkach (bo widzę, że cieniutkie), błąd użytkownika i potrącenie tego co stoi z boku (co się wtedy dzieje), wlanie złego koloru do pojemnika etc?

huh  Dołączył: 03 Wrz 2009
jak widzę zamontowanie zestawu stałego zasilania nie powoduje utraty gwarancji ?
właśnie, jakie problemy techniczne mnie czekają po instalacji, często zapychają się głowice ?

zupełnie inne pytanie, z jakiej rozdzielczości zwykle drukujecie fotki, nie chodzi mi o rozdzielczość
drukarki tylko samej fotki, 300 dpi, 240, 180 ?

dopiero zastanawiam się nad wyborem drukarki, do drukowania kolor i b&w,
jest taki zestaw stałego zasilania do drukowania w b&w ?

MarcinS  Dołączył: 30 Gru 2008
Drukuję R285, z CISem z Gellexu i tuszami Lysona (swoją drogą trochę więcej się po nich spodziewałem). Do tego profile ze Spydera. A papiery różnie, głównie Epson Glossy (nie widzę zbyt dużej różnicy w porównaniu z Premium -- ba, jak porównam profile, to te do Premium mają mniejszy gamut niż Glossy, zwłaszcza w żółci).

Nie wiem jak jest z utratą gwarancji, ale cena drukarki jest taka, że praktycznie płaci się za tusze dołączone do niej, a nie samą drukarkę, więc...

Dysze nie zapchały mi się ani razu od wiosny, kiedy to kupiłem tego Epsona. Staram się coś przedrukować min. raz na dwa tygodnie (wystarczy zwykły wydruk testu dysz). Pojemniki z tuszem Lysona (125ml) nadal trzymają się dobrze. Powinno wystarczyć jeszcze na min. 100 zdjęć A4 (a może i więcej?), a wydrukowałem pewno ze 200 zdjęć A4. Najszybciej schodzi żółty atrament. Ogólnie jestem zadowolony, choć ciągle jeszcze eksperymentuję z profilami i papierami. Epson Glossy kosztuje po 1zł/arkusz A4 i za tę cenę nie jest źle, ale pewno spróbuję Ilforda od Medicona -- myślę, że może być lepiej niż na papierach Epsona. Fajne jest to, że nie trzymam się za kieszeń drukując każde zdjęcie -- po prostu drukuję co uznam za warte druku. Bez CIS-a byłoby inaczej :)

Co do rozdzielczości -- podobno sterowniki Epsonów najlepiej działają jak nie muszą skalować do 360 dpi (lub wielokrotności: 180, 720). Ja drukuję przez Qimage, który sam ustawia sterownik do optymalnej jakości (dla RPM -- 720 dpi). Canony i HP mają 300 dpi jako optimum.

Drukuję też trochę w cz.-b. z profilami ze Spyder Print -- jest znośnie, choć mogłoby być lepiej. Są systemy Quad tone również pod R285, ale do tego trzeba mieć osobną drukarkę.

andrusz  Dołączył: 28 Lip 2007
MarcinS napisał/a:
Co do rozdzielczości -- podobno sterowniki Epsonów najlepiej działają jak nie muszą skalować do 360 dpi (lub wielokrotności: 180, 720). Ja drukuję przez Qimage, który sam ustawia sterownik do optymalnej jakości (dla RPM -- 720 dpi). Canony i HP mają 300 dpi jako optimum.

MarcinS dzięki :-B I znalazłem nawet potwierdzenie tego, co piszesz, czyli że rozdzielczość (native resolution) drukarek to:
- Epson: 360 (seria Pro) lub 720 dpi (biurkowe)
- HP/Canon/Lexmark: 300 dpi

http://www.inkjetart.com/...opic.php?p=6553

Czyli, że należy drukować zdjęcia stosując tą wartość lub jej wielokrotność (ew. 1/2, 1/4...). Ale piszą też, że w Epsonach różnica pomiędzy 360, a 720dpi jest praktycznie niewidoczna (ew. tylko przy małych wydrukach, jeśli ogląda się je pod lupą).

Z kolei wydruk na drukarce HP B9180 w 300dpi jest zdecydowanie gorszy niż w rozdzielczości 600dpi (i jest to porównywalne z 360dpi Epsona).

MarcinS  Dołączył: 30 Gru 2008
Czy widać różnicę między 300, 360 a 720? Robiłem ten test ze strony Qimage:
http://www.ddisoftware.com/qimage/quality/

Na liniach prostych, ukośnych, itd. widzę różnicę pomiędzy 720 i 360 bez lupy, ale już na zdjęciu owada gołym okiem ciężko coś zauważyć. Także w praktyce często ustawiam rozdzielczość na 360dpi i jest szybciej i dobrze pod względem jakości.

Jak na ironię dziś pierwszy raz zablokowały mi się dysze w cyanie w R285 z CIS-em. A drukowałem sporo fotek kilka dni temu. Co gorsza kilka cykli czyszczenia nie bardzo pomaga. Coś mi się wydaje, że nie obędzie się bez hardwareowej ingerencji w proces czyszczenia głowicy... :(

push  Dołączył: 04 Mar 2009
słuchajcie nabyłem Epsona p50 [jak zapewniał sprzedawca i teksty w internecie - to jest praktycznie to samo co r285] i teraz mam dylemat:

- jaki system stałego zasilania wybrać , jakie tusze i jak to oprofilować ?

prosił bym kogoś kto pomoże mi pisząc łopatologicznie:
"mam taki i taki tusz - dobrze się sprawdza z takim papierem - używam do druku tego profilu i jakość jest zadowalająca" ;-)

prześledziłem cały ten wątek , podobny na cyberfoto i na nikonach i każdy zachwala co innego :) chciałbym uniknąć eksperymentowania i wydatków..
Docelowo chciałbym aby ktoś sprzedał mi [za przysłowiowy browar:)] sprawdzony przez siebie patent na tani druk - który zapewni zbliżone do oryginału efekty..

Może być błysk może być mat..

Używał z was ktoś tuszu INK-Mate - jeśli tak - to co on jest wart :)? i z jakim papierem?

push napisał/a:
"mam taki i taki tusz - dobrze się sprawdza z takim papierem - używam do druku tego profilu i jakość jest zadowalająca"

Profil trzeba zrobić indywidualnie dla zestawu: konkretny egzemplarz drukarki, tusze, papier.

plwk napisał/a:
push napisał/a:
"mam taki i taki tusz - dobrze się sprawdza z takim papierem - używam do druku tego profilu i jakość jest zadowalająca"

Profil trzeba zrobić indywidualnie dla zestawu: konkretny egzemplarz drukarki, tusze, papier.

no to mi podpowiedziałeś :)

napisz chociaż których atramentów/tuszy - nie kupować.. a które warto..

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
push napisał/a:
a które warto..

oryginalne.

push napisał/a:
tuszy - nie kupować

nieoryginalnych.

Oszczedzi ci to zmarnowanych probek i profilowania. Zalezy jeszcze jak bardzo jestes wrazliwy na niedoskonalosci - jesli obraz bedzie cie cieszyl tylko dlatego, ze jest kolorowy, smialo idz w zamienniki.

druk na oryginałach wychodzi drożej niż w zakładzie który obsługuje wszystkie większe gallerie w wawie w tym "tą główną" jeśli chodzi o fotografię [przy pl.zamkowym]..

jeśli mam do wyboru epson premium glossy wyplute z p50/r285 i baryt HAHNEMÜHLE
fine art z profi plotera - w tej samej cenie - to raczej wybiorę opcję drugą..

epsona zakupiłem aby drukować tanio.. w dobrej jakości i wiem że można.. pytanie tylko czy ktoś się podzieli swoją wiedzą abym szukając optymalnego rozwiązania nie musiał wydać zbędnych pieniędzy..?

push napisał/a:
epsona zakupiłem aby drukować tanio.. w dobrej jakości i wiem że można.. pytanie tylko czy ktoś się podzieli swoją wiedzą abym szukając optymalnego rozwiązania nie musiał wydać zbędnych pieniędzy..?

Jak sam wyżej napisałeś:

push napisał/a:
prześledziłem cały ten wątek , podobny na cyberfoto i na nikonach i każdy zachwala co innego

Jest tak, że aby uzyskać "dobre" wyniki trzeba działać jak McGiver ;) co znaczy, że nie ma jednej i poprawnej metodologii postępowania, a wręcz cały czas trzeba działać metodą prób i błędów bo uzyskane efekty są trudno-powtarzalne etc - ot co ;)

push napisał/a:

Doświadczenie w drukowaniu nie mam zbyt dużego; posiadam R285 i używam w tej chwili już trzeciego zamiennika, więc potwierdza się to co napisał wyżej izbkp o McGyverze :-) Do każdego z zamienników był zrobiony oddzielny profil.
Jeśli chcesz podeślij mi obrobiony plik do wydruku a ja odeślę Ci gotowy wydruk.
Będziesz miał jako takie rozeznanie w jakości wydruku.

Skocz do: