dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Jeśli przez PayPal, to opłata jest po stronie sprzedającego.

Zwykłe przelewy transgraniczne są, niestety, drogie...

Hermes  Dołączył: 04 Lut 2008
Interesuje mnie również temat płatności do GB.

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
Przy PayPal nie ma różnicy do jakiego kraju płacisz.

qameleo  Dołączył: 04 Wrz 2007
przy okazji polecam przed zakupem na ebay zapytać o koszt przesyłki do Polski, przy moim ostatnim zakupie w usa sprzedający dosłał maila że cena wysyłki w UPS się zmieniła i musiałem dopłacić 15$ yhh

paczka wysłana w ciągu 2 dni od zapłaty paypalem, paczka 5dni do adresata + 1dzień przy sprawdzaniu US, zapłata za cło kurierowi więc bez żadnych opóźnień

KilliChilli  Dołączył: 06 Maj 2008
Wyjaśniłem w końcu sprawę z moja paczką. Odwiedziłem urząd celny i dowiedziałem sie, że już dawno powinienem dostać zawiadomienie, ale niestety nie dostałem go. Pani mówiła, że bardzo długo nikt po paczkę sie nie zgłaszał i nie wiedzieli co z nią robić :-/ Okazało sie, że cały sęk był w tym, że w paczce nie była jedna rzecz, a kilka i poproszono mnie abym wycenił każdą rzecz z osobna, bo różne rzeczy maja różne stawki cła. Dopełniłem wszystkich formalności i teraz czekam na paczkę. Mam nadzieje, ze już niedługo będę ja miał. Oczywiście po opłaceniu opłat celnych :-?

malyglod  Dołączył: 11 Lip 2007
Heh, zobaczymy, jak to wyjdzie. Ostatecznie zamawiam 6 Holg, 30 rolek filmu 120 i kilka innych pierdółek. Ciekawe, czy przejdzie jako gift ;-)

NaCoMiTo  Dołączył: 01 Gru 2007
To znaczy jakie jest to clo na dzisiaj? Bo w jednym poscie jest 4% w innym 6% a jeszcze gdzie indziej 4,2% ?

Rozumiem rowniez ze zamawiajac sprzet na przyklad w HongKongu schemat poprawnie wyliczonego cla z oplatami i podatkiem powinien wygladac nastepujaco:

Cena towaru + koszty przesylki + cło + 22% VAT

To wszystko czy jeszcze jakis niespodzianek mozna sie spodziewac?

pozdrawiam wszystkich

motomouse  Dołączył: 14 Sie 2007
NaCoMiTo napisał/a:
To znaczy jakie jest to clo na dzisiaj?

Wartość cła zależy od tego z jakiego obszaru sprowadzasz oraz kodu taryfowego przyjętego przez celnika/wpisanego na fakturze.

Wszystko możesz sprawdzić sobie tutaj : http://isztar.mf.gov.pl:7...lna/web/main_PL

DJ_Direct  Dołączył: 03 Cze 2008
no i jeszcze zalezy od tego co sprowadzasz. W przepisach celnych sa na serio bardzo szczegolowo - czasem az absurdalnie - wyszczegolnione rozne mozliwosci, zaleznie od przedmiotu importowango. Obiektyw - chyba z 4 rozne mozliwosci od 3,7% do 13,7% cla - zaleznie od tego czy nowy, czy uzywany, jakie posiada parametry, jakie materialy zostaly uzyte, jakie substancje w procesie produkcji zostaly uzyte np. do utworzenia powlok itp. Masakra kompletna. W kazdym jednak przypadku jest podpunkt pt.: "jesli zadne z powyzszych, to zastosowanie znajduje..." :) I to sie najczesciej stosuje. Natomiast po szczegoly dzwoncie do informacji celnej. Nie ma bowiem ujednoliconej stawki celnej.

Maciej  Dołączył: 18 Cze 2007
Słuchajcie. Czy jak zamówiłbym coś z Amazona w USA i wylałbym to do mojego Brata w UK, to dodali by mi w UK cło i vat? (potem Brat bez problemu wysłalby to do mnie)
Bo jak kupował mi tak słuchawki, to nic takiego nie było. No, ale to raptem 20$.

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
Maciej napisał/a:
Słuchajcie. Czy jak zamówiłbym coś z Amazona w USA i wylałbym to do mojego Brata w UK, to dodali by mi w UK cło i vat? (potem Brat bez problemu wysłalby to do mnie)
Bo jak kupował mi tak słuchawki, to nic takiego nie było. No, ale to raptem 20$.

W UK masz trochę niższy VAT - 17,5 % na towary foto, ale nie wiem jakie jest cło, pewnie podobne. Ale przesyłka do polski zniweluje ci ewentualny zysk na VAT'cie ..

NaCoMiTo - jeszcze dolicz 15pln za kuriera z UC do twojego urzędu pocztowego - do tego paczka jest do odebrania tylko tam gdzie dają paczki Pocztexa - kanalie się wspierają nawzajem ;-)

baudet - jeśli nie kwestionują wyceny zadeklarowanej na paczce, to w UC paczka spędza dzień-dwa i leci do ciebie

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
guerilla napisał/a:
ale nie wiem jakie jest cło, pewnie podobne
clo jest takie samo. Unia Europejska to takze unia celna, a clo to podatek, ktory idzie bezposrednio do budzetu UE.

adapter  Dołączył: 02 Mar 2007
a czy szanowni koledzy nie orientują się jaka jest wysokość cła i czy to jest zalezne od kraju czy unia narzuca dla wszystkich jednakową wartość

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
adapter, wystarczy spojrzeć na post powyżej.

adapter  Dołączył: 02 Mar 2007
gupi, liniwy jestem:) no nic tylko trzymać kciuki żeby przeszło jako prezent :) wtedy obiektyw wyjdzie mnie niecałe 900 zł a jak dowalą cło :(

[ Dodano: 2008-10-02, 17:06 ]
no i dowalili cło :(

akagi66  Dołączył: 16 Lis 2007
orientuje się ktoś może jak jest z cłem i vatem przy zakupie lornetki w USA a jak w UK i Holandii ? Czy w obu krajach jest możliwość kupna tax-free ? Mówimy na razie o sytuacji , gdy towar jest nowy i przechodzi przez urząd celny i trzeba zapłacić. Bo o przewiezieniu "na ramieniu" to wiem :mrgreen:
Aha - czy jest jakaś różnica gdy lornetka jest wyprodukowana w UE , USA i w Chinach ?

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
UK i Holandia należą do UE która w uproszczeniu jest m.in. jednym obszarem celnym
cła być nie powinno

akagi66  Dołączył: 16 Lis 2007
a co z VATem ?

anduril  Dołączył: 31 Lip 2007
N/A.

triger  Dołączył: 23 Lut 2009
W końcu zgłupiałem...
Na nowe / używane obiektywy jest różne cło czy takie samo (4%?)
I czy trzeba płacić podatek oraz cło od transportu czy samo cło ? :-?

Skocz do: