Robert K.  Dołączył: 24 Lip 2008
Pentax w Holandii?
Zastanawiałem się, czy nie pisać w temacie Dobra cena na Pentaxa ale chyba bardziej pasuje to tutaj...
Połowica wyjeżdża na parę tygodni do Utrechtu (Holandia) i zamierzam Ją tam odwiedzić. Macie jakąkolwiek wiedzę w temacie cen obiektywów w Holandii? Można liczyć na korzystniejsze zakupy niż u nas?
Wstępnie przymierzam się do zakupu czegoś 'długiego' (do 300mm - dla żonki) i/albo czegoś jasnego (Tamron albo Sigma 70-200/2,8). Przed "kryzysem" można było zanabyć tamrona już w cenie w granicach 2k, teraz powariowało nieco i trzeba dać niemal 3k...
Kupię taniej u Niemiaszków albo Holendrów. czy nie ma na co liczyć?

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
Robert K., zagadnij na pw do zy, mieszka w Holandii w Amsterdamie, chociaż dawno się nie pokazywał

Dzięki - spróbuję u Niego znaleźć jakieś info.
Ale jeśli inni coś wiedzą - chętnie poczytam...

savik  Dołączył: 22 Lis 2008
Byłem w Amsterdamie w maju. Z cenami słabo, nie nastawiaj się za bardzo. Komisy są bardzo drogie i raczej nie masz możliwości się targować - wyznają zasadę, że lepiej jest jak stoi latami z ceną z kosmosu i się kurzy. Pentax nie jest u nich zbyt popularny, choć trafiają się fajne sztuki. Dużo jest sprzętu popularnego, analogowego. Radzę Ci poszukać na ebay.nl czegoś fajnego z okolicy, od prywatnego właściciela, bo wtedy jest większa szansa na dobrą cenę.

Nie myślałem o komisach, a raczej o zwykłych sklepach. Wolę nowy sprzęt.
Ale dzięki za info.

savik  Dołączył: 22 Lis 2008
Z nowym sprzętem też nie jest tak fajnie. Rozmawiałem z ludźmi w sklepie, którzy mówili, że sprzęt pentax'a w ogóle im się nie sprzedaje. Na półce K20, gwiazdki, limitedy i podobno zero zainteresowania. Holendrzy raczej kupują N albo C...

Skocz do: