rysiekp17  Dołączył: 27 Wrz 2008
[rysiekp17] początek świadomej fotografi
Z pentaxem jestem od stycznia lecz nie miałem czasu na fotografię, ale po maturze to się szybko zmieni :evilsmile: na razie zamieszam linki do tych które zrobiłem:

1. http://www.flickr.com/pho...168410/sizes/o/

2. http://www.flickr.com/pho...57613917401562/

3. http://www.flickr.com/pho...283994/sizes/l/

carrie  Dołączyła: 30 Gru 2008
tutaj masz zasady wstawiania fot:
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=6933

"Zdjęcia najlepiej przygotować w rozmiarze 700 pikseli na dłuższym boku.
" lecz jak je wstawić? ctrl c, ctrl v ? nie wchodzi

rysiekll  Dołączył: 10 Maj 2007
Na dole strony masz batona "odpowiedz" ... potem, na stronie do której przejdziesz zobaczysz batona "Img" ... już dasz sobie radę ;-)

carrie  Dołączyła: 30 Gru 2008
rysiekp17 napisał/a:
"Zdjęcia najlepiej przygotować w rozmiarze 700 pikseli na dłuższym boku.
" lecz jak je wstawić? ctrl c, ctrl v ? nie wchodzi

np:
[img]link do zdjęcia[/img]
aby uzyskać link do zdjęcia ja klikam prawym na zdjęcie wybieram właściwości i kopiuje tam umieszczony link.

tak źle że aż szkoda słów...??

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
rysiekp17 napisał/a:
pierwszy dzień z k10d+kit2

Niech cytat z Zasad bedzie komentarzem, szczegółnie do trzeciego...:
"Prosimy dokonywać wstępnej selekcji fotek pokazywanych - nie jest to dział "Kupilem cyfre, sfocilem wszystko wokol, fajne? i jakie robie bledy?"
Zdjęcia mają być tymi, ktorymi naprawdę chemy sie pochwalić, spytać o opinie itp itd."

mam nadzieję, że tym razem ktoś się zainteresuje oceną :-)

3)

4)

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Widzę tylko 1 z tych ostatnich. I zdjęcie jest fatalne. Kadr, ekspozycja, pomysł, wykonanie, a nawet balans bieli. I jeszcze chcesz nam powiedzieć, że to świadomie zrobiłeś to zdjęcie?

podaj mi który nr

[ Dodano: 2009-07-18, 23:52 ]
tak źle że lepiej będzie jak sprzedam lustro komuś komu się przyda czy jeszcze coś będzie ze mnie ?

dybon  Dołączył: 05 Gru 2007
Wiesz, najpierw popatrz przez 10 minut na zdjęcie, a potem zastanów się dlaczego chciałbyś je komuś (poza rodziną) pokazać.
Bo to co tu widzę to nawet na kiepskie testy aparatu się nie nadaje.
Przepraszam, ale te zdjęcia się nie nadają do publikacji.
Wpierw niech minie Ci fascynacja związana z zakupem, potem zastanów się dlaczego zdjęcie miało by mi się podobać.

BartekKw  Dołączył: 12 Gru 2008
Zdjęcia są b.słabe. Szwankuje wszystko - kadrowanie, dobór parametrów ekspozycji, balans bieli. Do tego większosć jest poruszona. Niestety nie ma to nic wspólnego ze świadomą fotografią... :-/ Ale :-B i ćwicz dalej ;-)

jeśli ani jedno kompletnie się nie nadaje to muszę głęboko się zastanowić nad tym hobby

Ćwicz, ale serio podobają ci się te fotki?

dzięki za komentarze :-)

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
Mam gdzieś na półce taką książkę "Błędy fotograficzne"
1ka do rodziału " co to jest perspektywa i przerysowanie"
7ka po prostu piękny przykład do podpisu "latarnia wyrasta z głowy"
4ka "dlaczego nie robimy portretów obiektywem szerokokątnym"
Zresztą, te zdjęcia to ilustracje jeszcze całej masy błędów... od balansu bilei do kompozycji, przez poruszone zdjęcie.

dybon, nie bardzo lecz lepszych u siebie nie znalazłem :( ale nr 6 wydaje mi się że nie jest całkiem do d... może coś z analoga znajdę ciekawszego.

rysiekp17 napisał/a:
dybon, nie bardzo lecz lepszych u siebie nie znalazłem :( ale nr 6 wydaje mi się że nie jest całkiem do d... może coś z analoga znajdę ciekawszego.

Chyba se jaja robisz, sprawdź jakie miałeś iso by chyba ze 6400, wywal te zdjęcia, zostaw może nr 3 i 4 (jeszcze jako taka dają się oglądać), bo reszta to żenada.
Jakby co to mam kopie na dysku :evilsmile:

Nie zrażaj się, tylko 2 razy się zastanów nim fotkę opublikujesz.

"Tylko" 1600 i 1/5 sek + rozjaśniane na kompie bo i tak ciemne było :oops: oglądam na innym monitorze (laptopie) i rzeczywiście wszystkie poruszone i zaszumione. Oki zostawię 3 i 4 póki nie wszyscy widzielie

Markus1985  Dołączył: 19 Lut 2009
3,4 - niestety nie jestem "fanem" portretów robionych z góry, mz wtedy głowa modela/modelki wygląda jak arbuz :-(

Skocz do: