andrzejb  Dołączył: 25 Gru 2008
rysiekp17 napisał/a:
tak źle że lepiej będzie jak sprzedam lustro komuś komu się przyda czy jeszcze coś będzie ze mnie ?
rysiekp17 napisał/a:
jeśli ani jedno kompletnie się nie nadaje to muszę głęboko się zastanowić nad tym hobby
Witaj.Powiem Ci,że dobrze nie jest,ale nie zrażaj się.Na początek proponuję poczytać o kadrowaniu,kompozycji,itp.Takie podstawowe informacje na pewno będą przydatne.Odnośnie wstawiania zdjęć to tak jak koledzy wyżej radzili,zrób zdjęcie,patrz na nie przez tydzień,jeśli po tym czasie nadal będziesz uważał,że jest się czym pochwalić to wrzucaj.Ja też na początku wrzucałem"arcydzieła",teraz po jakimś tam czasie,po obejrzeniu zdjęć innych dotarło do mnie,że były tragiczne.

CanisVulpes  Dołączył: 06 Maj 2009
Ja w 3 widzę ostrość na czubek nosa i raczej spróbowałbym łapać na oczy.
Przede wszystkim starałbym się je robić jaśniej (może słoneczne światło wpadające przez okno czy coś w tym stylu).
Chciałeś zrobić karykaturę to pstryk raz i starczy, przy portretach staraj się nie korzystać z kita bo się to kończy tak jak w tej chwili.

Zdjęcie domu wali się w prawo moim zdaniem i strasznie razi przepał na oświetlonym oknie.

Twoje modelki zwłaszcza ta mała dziewczynka mają fajny potencjał więc zabierz je na dwór i pstrykaj ile się da starając się nie zniekształcać im twarzy. Idę tutaj za Markus 1985 - arbuz na czole nie wygląda ładnie. Na zdjęcia w ciemnych pomieszczeniach i przy słabym świetle jeszcze przyjdzie czas.

Na początek dokładnie przeczytaj instrukcję obsługi swojego aparatu żeby wiedzieć co i gdzie i kiedy zastosować, doinwestuj w jakąś książkę i strzelaj.
Znajdź sobie obiekt i rób mu zdjęcia z różnymi ustawieniami potem długo je oglądaj.
Nie zrażaj się...

rysiekp17  Dołączył: 27 Wrz 2008
Właśnie z Tą ostrością mam problem na manualnych szkłach bo zawsze jest FF, próbowałem z matówką od zenita ale też nie za bardzo. Może w innych dziedzinach foto lepiej mi pójdzie. Dzięki za rady i proszę o więcej :-)

izbkp  Dołączył: 15 Gru 2008
Może trzeba po prostu odwrócić i doświetlić modelkę? ;)

a co myślicie o tych ?

9) nie chce mi się obrócić, chodzi o to że bok jest dłuższy niż 700 pix?

10)

11)

Tak, dłuższy bok musi mieć mniej niż 701 px.

9)
Moim zdaniem słaba obróbka B&W, przepał w oknie przenoszący się na listwy w mieszkaniu.
Co przedstawia to zdjęcie? Rower zasłonięty kwiatem, kaloryfer... Czym chcesz nas zainteresować?

10)
IMHO najlepsze z Twoich zdjęć, ma swój temat, dynamikę i jest w końcu poprawnie naświetlone.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
rysiekp17, sam chciałeś :-P
Są rewelacyjne. 9 - cudo! Zabieg "położenia" kadru wywołuje duże zaciekawienie zdjęciem. Przyciąga uwagę i zastanawia najpierw na formą, potem nad treścią. A ileż treści Ci się udało tam zmieścić! Jest i oko, i rower, i kwiat w doniczce, drzewo za oknem i grzejnik i jeszcze rura, i wycieraczka i jakiś czujnik pod sufitem, nie mówiąc o formie wzoru na suficie. Niby tyle różnych całkiem elementów, a tak udanie skomponowane w harmonijną całość. Świetny kadr! I do tego ten jakże alegoryczny głęboki kontrast między prześwietlonym niebem a czarnymi cieniami doniczki.
Zaś dziesiątka - takie subtelne nawiązanie do Cartiera-Bresson'a. Ten blur jadących kolarzy, to poruszenie i kompletny brak ostrości nawiązujący do epoki. Ale z drugiej strony to wysycenie kolorów, podkreślające związek z teraźniejszością. Fantastyczny zabieg! I jeszcze owe ciemne smugi na niebie. Duży plus za to, że zdjęcie w niestandardowym formacie - odważnie cięte do panoramy. I równie odważne, rzekłbym ambitne, idące pod prąd utartym konwenansom ciachniecie sylwetki tego ostatniego zawodnika. Brawo!
Ostatnie tak mi dech zaparło, że po prostu słów brakło. Ale chętnie bym sobie je na pulpicie jako tapetę umieścił.

Czujnika i inne trzeba by było uwalić w PS ale jestem zdania że to program do retuszu a nie tworzenia zdjęć. Mogłem jeszcze złapać odbicie w płytkach ale to może następnym razem jak będę w Rzeszowie.

Obróbka b&w słaba bo prosto z body :-) muszę gdzieś znaleźć poradnik dot. b&w

Szczerze mówiąc wcześniejsze zdjęcia robiłem gdzieś tam w biegu bo albo miałem za 5 min jechać albo modele niecierpliwi co nie usprawiedliwia braku tego co przy tych ostatnich - myślenia :roll: a i ciesze się, że nie tak źle ze mną tylko trzeba mi czasu i pomyślunku.

Dzięki za komentarze i proszę o więcej w przyszłości :-)

[ Dodano: 2009-07-19, 19:56 ]
jeszcze parę z okresu gdy miałem pierwszy aparat - sony h3 :-)

13)

14)

12)

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
rysiekp17 napisał/a:
Czujnika i inne trzeba by było uwalić w PS ale

...
ale co by to zmieniło na tym zdjęciu?!?! Naprawdę wydaj Ci się, że to zdjęcie jest kiepskie bo czujka jest w rogu!? :shock:

A tak z ludzkiej ciekawości, czemu nas tak nie lubisz, że nawet zdjęcia bokiem wklejasz?!

hasos  Dołączył: 08 Kwi 2009
10 i 12 bardzo mi się podobają. w pierwszym uchwycenie dynamiki, w drugim kolor i kadr. reszta pstryki

dybon  Dołączył: 05 Gru 2007
Cytat
jeszcze parę z okresu gdy miałem pierwszy aparat - sony h3 :-)

12) sorki, że leży ale moja obsługa PS też leży

A to co, zdjęcie marsa??

Jeszcze raz powtarzam, 2 (a nawet 3) razy się zastanów, czy na pewno chciałeś zdjęcie pokazać. Być może za delikatne komentarze tu otrzymujesz, wrzuć coś np na plfoto , może tam ci to wytłumaczą.

Meister  Dołączył: 21 Cze 2009
9 - dopóki nie przeczyta się informacji, że "nie chciało się obrócić", pomimo przepału wzbudza jakieś tam zainteresowanie; w normalnej pozycji nie do przyjęcia (przepał, nieciekawy motyw, ciemna donica, roślina zasłania rower, ogólnie bałagan);

10 - imho całkiem udana próba panoramowania, ale nie przyciąga na dłużej uwagi;

11 - drzewo wlazło w kadr i to przeszkadza + słońce prawie centralnie;

12 - byłoby imho fajne - pasuje tu centralnie umieszczone słońce, ale kadr mi nie leży; kadrowałbym poziomo, bez tych chmur, które zajmują 2/3 zdjęcia;

13 - mogło by być ciekawie z innym kadrem, przyznaję że nie mam pomysłu jakim, ale ten mi nie specjalnie leży; poza tym góra za ciemna i przeszkadza linia wysokiego napięcia;

14 - gdybym miał kota, też bym się cieszył jak by tak zasnął sobie na książkach i pokazywał rodzince jakie sobie miejsce do spania wybrał; ale nie jest to moim zdaniem najlepszy temat na zdjęcie; wolałbym go łapać bardziej z boku, do tego dobrze by było gdyby wykazywał choć minimalne zainteresowanie sesją; do tego coś nie tak z balansem bieli, bo kartki są zaniebieszczone;
Ale sam kot fajny :P

Pozdrawiam

dybon  Dołączył: 05 Gru 2007
O, zobacz ten wątek pierwsza fotka, i co, nie warto było poczekać i coś podobnego zrobić?

chodzi Ci o fotkę czy wcześniejszy opis ?

[ Dodano: 2009-07-20, 14:04 ]
15) osobiście mi się (obcięty długopis i kalk lecz chyba nie szkodzi to zdjęciu) podoba proszę o wasze zdanie

R=U/I ;) Super, ze odkryles GO ;P

Meister  Dołączył: 21 Cze 2009
Chciałeś pokazać ten pierwszy schemat ???
Jeśli tak, to imho powinien być cały ostry, a tak nie jest , więc to wg mnie szkodzi zdjęciu.

Pozdrawiam

Ja jako również początkujący nie zgadzałem się z arti'm bo wydaje mi się, że ten dział powinien służyć do pochwalenia się swoimi osiągnięciami ale również dla początkujących być oparciem w trakcie nauki.
W przypadku tego wątku chyba zmienię zdanie bo odnoszę wrażenie, że Ty sam go nie czytasz i upierasz się przy swoim bez chęci wyciągnięcia wniosków z podpowiedzi innych.

andrzejb  Dołączył: 25 Gru 2008
Ja też uważam,że zdjęcia tu wrzucane powinny być tymi,którymi autor chce się pochwalić a nie zapodawać wszystko co strzelił.A może zacząć od przeglądania wątków innych i czytać posty starszych forumowiczów aby nie powielać błędów.Naprawdę wiele można się dowiedzieć i co najważniejsze nie tracić czasu czekając,aż ktoś coś napisze o naszej"radosnej twórczości".I jeszcze jedno na koniec,lepiej wybrać do oceny jedno udane niż 5 kiepskich ujęć.Szczerze mówiąc to na razie ja tu nie widzę zdjęć do oceny tylko pstryki testowe.No aparat działa i to tyle.

Arti jest już tak długo na forum, że podchodzi do sprawy jak juror w "Mam talent" :) I moim zdaniem całkiem nieźle mu to wychodzi. Mnie się podoba ;) Czekam aż się urodzi konkurencyjny wątek pt: "Obrazkowa instrukcja jakich zdjęć nie należy robić" :P

Skocz do: