wkuzia  Dołączył: 23 Gru 2006
Grip MEII - kilka pytań zdziwionego użytkownika
Cześć.

Niedawno do swojego ME Super dokupiłem grip MEII i po paru dniach używania mam kilka pytań:

1) Czy spust migawki w gripie ma wyczuwalne przejście pomiędzy trybem pomiaru a wyzwoleniem migawki ?

2) Zdziwiło mnie zachowanie przy 1/125 ustawionej na gripie. Po sięgnięciu do instrukcji:
http://www.butkus.org/chi...meii/body07.jpg
zrozumiałem z jej treści coś takiego: Jeśli na korpusie ustawisz tryb Auto lub Manual, to w gripie ustaw tryb Auto a zadziałają ustawienia trybów M/A z korpusu. Jeśli chcesz użyć czasu mechanicznego, to i w korpusie i na gripie ustaw 1/125.

A ze strony:
http://www.butkus.org/chi...meii/body06.jpg
Zrozumiałem, że w wizjerze nie jest wyświetlana informacja o ustawionym czasie dla czasu mechanicznego (w ME Super 1/125).

Czy prawdą jest to co zrozumiałem ? To w sumie pytanie do użytkowników tego gripa w komplecie z ME Super

Wojtek

pawgra  Dołączył: 29 Maj 2008
odpowiem tylko na pytanie numer 1 - nie jest wyczuwalne ;(... na reszte nie umiem odpowiedzieć, bo uzywam go tylko jako uchwytu do SuperA

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
wkuzia napisał/a:
w wizjerze nie jest wyświetlana informacja o ustawionym czasie dla czasu mechanicznego (w ME Super 1/125).

Tak,bo jest to czas mechaniczny,funkcjonujący bez baterii (ME super ma migawkę sterowną elektronicznie,zatem bez baterii stoi albo funkcjonuje tylko z jednym mechanicznym czasem,ustawionym na pokrętle),więc nie ma co wtedy zaświecić diod.

wkuzia  Dołączył: 23 Gru 2006
pawgra napisał/a:
odpowiem tylko na pytanie numer 1 - nie jest wyczuwalne ;(... na reszte nie umiem odpowiedzieć, bo uzywam go tylko jako uchwytu do SuperA

Czy trzymasz za grip, a migawkę wyzwalasz z korpusu ?

Wojtek

pawgra  Dołączył: 29 Maj 2008
odkąd stwierdziłem, że przycisk na winderze jest "miękki" to w ogóle go nie używam. odpiąłem go już w ogóle a migawką steruję z body

Skocz do: