hasos  Dołączył: 09 Kwi 2009
jaką kartę polecacie 4gb by w pełni wykorzystać zdjęcia seryjne w km (3,5 kl./s)? mam teraz kingstona 4gb z prędkością 6kbs i przerwa między zdjęciami jest ok 2s. ostatnio widziałem gościa jak robił foty jakimś nikonem to mu strzelało jak z karabinu! rozumiem, że taka duża prędkość zalerzy od karty ale i od prędkości body?

dr_Fell  Dołączył: 30 Sie 2008
hasos napisał/a:
mam teraz kingstona 4gb z prędkością 6kbs i przerwa między zdjęciami jest ok 2s.

Nie ma tak wolnych kart na rynku - podaj rzeczywistą prędkość

Poza prędkością karty ograniczeniem są też inne rzeczy - zobacz w specyfikacji i testach na najszybszych kartach jaką prędkość zdjęć seryjnych ma twój aparat i czy faktycznie prędkość zdjęć u Ciebie jest niższa niż w specyfikacji aparatu.

EDIT:
(nie wiem jak k-m ale wiele lustrzanek utrzymuje pełną prędkość serii tylko przez pewien czas, potem prędkość spada)

no to może coś pokręciłem. taką mam http://www.bitcomputer.pl...m_content=8032.

z testu na fotopolis:

Cytat
Warto przyjrzeć się bliżej trybowi zdjęć seryjnych. Producent deklaruje, iż szybkość robienia zdjęć w formacie JPEG wynosi 3,5 kl/s dla serii pięciu zdjęć. W formacie RAW zmiana dotyczy jedynie długości serii i zmniejsza się do czterech ujęć. W praktyce wygląda to tak, że faktycznie dla pięciu pierwszych zdjęć JPEG szybkość ich wykonywania wynosi około 3,7 kl/s, czyli nieco więcej niż deklarowane. W drugiej fazie szybkość zmniejsza się do 1,1 kl/s i jest utrzymywana do zapełnienia karty pamięci. Dla plików RAW cztery zdjęcia wykonywane są bardzo szybko - 3,5 kl/s, pozostałe z prędkością 0,6 kl/s. Jak widać osiągi K-m są bardzo dobre. W segmencie entry-level przewyższa go jedynie Olympus E-420. Zapis odbywał się z użyciem szybkiej karty pamięci SanDisk Extreme III dla czasów rzędu 1/250 s oraz ISO 800.

u mnie od pierwszego zdjęcia jest tak jak pisałem. zdjęcie, 2 sek przerwy i mkolejne. no chyba że tak ma być?

sprawdziłem i w ciągu 10 sekund zrobił 7 zdjęć. full JPG

hasos napisał/a:
no to może coś pokręciłem. taką mam http://www.bitcomputer.pl...m_content=8032.

4 MB/s - nie jest to demon prędkości, ale kilka pierwszych zdjęć powinno być chyba i tak robione z maksymalną prędkością - do zapełnienia bufora pamięci aparatu. Dopiero potem prędkość karty zacznie odgrywać znaczenie. Niemniej Sandisk Extreme z testu na który się powołujesz o ile pamiętam ma 20 albo 30 MB/s więc jest kilkakrotnie szybszy od karty którą posiadasz. Jednak o ile dobrze pamiętam w wypadku niektórych tańszych modeli nie były potrzebne szybkie karty gdyż maksymalne transfery karta - aparat nie były oszałamiające i tak. Nie wiem jak jest w Twoim modelu.

hasos napisał/a:

sprawdziłem i w ciągu 10 sekund zrobił 7 zdjęć. full JPG

Może Twój aparat ma 2 tryby zdjęć seryjnych (Hi/Lo) ? W trybie Lo może robić właśnie mniej więcej 10 zdjęć na 7 sekund ze stałą prędkością. Czytałeś instrukcję ?

tak, to jest na trybie szybkim. kurde nie mam szybszej karty by to wypróbować.

hasos napisał/a:
tak, to jest na trybie szybkim. kurde nie mam szybszej karty by to wypróbować.

Wydaje mi się że w wypadku kilku pierwszych zdjęć szybkość karty nie ma znaczenia i powinny być robione z pełną prędkością. Jeżeli Ci na tym zależy mogę włożyć do mojej k20-ki bardzo wolną kartę od telefonu kom i sprawdzić.

jeśli możesz to będę wdzięczny.

Na tym wolnym Kingstonie (microSD przez adapter) aparat robi 16 zdjęć z pełną, stałą prędością (trochę ponad 3 klatki na sek) po czym spada do mniej regularnie robionych 2 kl/s.

Na SanDisk Ultra (15 MB/s) leci ponad 3 klatki do ok 20 zdjęcia (można to podejrzewam wytłumaczyć tym, że w tym czasie trwa już transfer na kartę a przy szybszym SanDisku następuje szybsze opróżnianie się bufora), potem spada do podobnej prędkości co Kingston, może trochę szybciej (ok 2,5 kl) ale też nie całkiem regularnie. (dla JPEG z jakością ***)

Dziwi mnie trochę to, że po zapełnieniu bufora prędkość dla Kingstona i Sandiska są bardziej zbliżone niż przypuszczałem - chociaż ich prędkość wydaje się jednak istotnie różnić (np różni się znacznie czas pomiędzy zrobieniem serii a możliwością obejrzenia zdjęcia).

Natomiast ewidentnie do zapełnienia bufora aparat robi zdjęcia z pełną prędkością niezależnie od karty. Nie wiem jaki bufor ma Twój model ale powinien przynajmniej część zdjęć zrobić z pełną prędkością - do zapełnienia się bufora. Moja k-dwudziestka robi ok 20 zdjęć w jakości (***) z pełną prędkością na serii nawet bez karty, a potem zwalnia - swoją drogą dziwne :D (zachowanie bez karty)

Generalnie - prędkość pierwszych zdjęć w serii nie powinna zależeć od karty, komfort z używania szybszej karty jest taki, że ilość zdjęć w serii w pełnej prędkości będzie minimalnie większa, po zapełnieniu bufora praca aparatu powinna być szybsza, krótszy jest czas pomiędzy zrobieniem zdjęcia a jego obejrzeniem - szczególnie w wypadku zdjęć seryjnych, może szybsze przeglądanie zdjęć.

ok, dzięki. tak myślę, może to wina softu? mam 1.0 a już jest 1.10 ale jakoś nie mogę się wziąć za jego aktualizację. boję się trochę prawdę mówiąc, bo czytałem że czasem coś przy tej aktualizacji się wiesza i aparat odmawia współpracy.

jak można dokładnie zmierzyć prędkość tych zdjęć?

hasos napisał/a:
ok, dzięki. tak myślę, może to wina softu? mam 1.0 a już jest 1.10 ale jakoś nie mogę się wziąć za jego aktualizację.

Zdziwił bym się - jakby obecny soft powodował takie problemy ze zdjęciami seryjnymi to chyba wszędzie by o tym trąbili. Ale spróbować możesz. Powiem szczerze że ja bym się jeszcze raz upewnił, że nie masz włączonego trybu seryjnego "Low", bo chyba wtedy zachowanie aparatu jest takie jak opisujesz. Jeżeli nie, to spróbowałbym przełączyć na Low, zrobić trochę zdjęć a potem znowu na High.

hasos napisał/a:
jak można dokładnie zmierzyć prędkość tych zdjęć?

Pewnie stoperem, ale po co Ci takie dokładne pomiary ? jak zrobisz serię kilkunastu zdjęć i podzielisz przez ilość sekund to chyba wystarczy żebyś wiedział czy masz 2 czy 3 klatki na sek.

(Edytowałem posta o godz 9:47 16.05.2009)

dziwna rzecz. wcześniej próbowałem robić bez karty na hi i chodziło wolno, bez zmian. teraz przełączyłem na lo z kartą i chodziło wolno tak samo jak na hi. teraz wyjąłem kartę włączyłem lo i zaczęło działać! strzelało szybko. jak dałem na hi bez karty strzelało jeszcze szybciej, więc działa! może musiał się rozruszać? teraz i z kartą strzela szybko, uff :-D . dzięki za zainteresowanie i pozdro

hasos napisał/a:
dziwna rzecz. wcześniej próbowałem robić bez karty na hi i chodziło wolno, bez zmian. teraz przełączyłem na lo z kartą i chodziło wolno tak samo jak na hi. teraz wyjąłem kartę włączyłem lo i zaczęło działać! strzelało szybko. jak dałem na hi bez karty strzelało jeszcze szybciej, więc działa! może musiał się rozruszać? teraz i z kartą strzela szybko, uff :-D . dzięki za zainteresowanie i pozdro

No to dobrze. Wielu udanych zdjęć.

robkub1  Dołączył: 19 Lip 2009
Witam możesz napisać jak aparat zachowuje się teraz w zdjęciach seryjnych?? Planuje kupić aparat, ale warunkiem jest, że musi robić najmniej tak z 3 zdj. w serii do wyczerpania karty. Napisz proszę jak zachowuje się Pantax?. Czytałem, że robi 3 foty/na sek, ale tylko 5 zdjeć. Potem samoistnie przechodzi na 1.1 foty/sek?? Jak zachowuje się kiedy zmieniłeś kartę na szybszą??

Pawelzqx  Dołączył: 22 Mar 2009
robkub1,na takie coś (3 FPS do wyczerpania miejsca) możesz tylko liczyć w Pentaksie K20D/Samsungu GX-20, ale i tak w jakości Fine.

corn  Dołączył: 02 Wrz 2007
Stalovy, A co powiesz o "pojedyńczym". Czy to ci się podoba? Gdzieś na forum już się umawialiśmy, że nie poprawiamy błędów innym, chociaż nieraz aż w "zęby szczypią"... błędy oczywiście.

Skocz do: