Eldred napisał/a:adapter, A czego się spodziewasz? Po za niewiele lepszymi szumami (nie mniejsze ale mniej kolorowych plam) to wszystko jest na plus:
- wizjer pokrywa więcej kadru
- migawka do 1/8000
- szybszy af
- mniejsze wymiary i głębszy uchwyt (dla mnie to plus)
- filmy hd z dźwiękiem (plus nie dla każdego ale fajnie że jest)
- wyświetlacz o 3x większej rozdzielczości
- dodatkowa kalibracja af'u pod oświetlenie żarowe
- wyżej położona lampa błyskowa
- magnezowa obudowa (z tego co rozumiem górna część obudowy powinna sprawiać metalowe wrażenie)
- regulacja przechylenia poziomu matrycy dla często używających statywu.
- hdr, czyli wielokrotna ekspozycja połączona z bracketingiem
- lampka wspomagająca AF w aparacie
I pewnie parę innych rzeczy o których nie napisałem, a których nie było we wcześniejszych modelach. Moim zdaniem zmiana jest ogromna, i dlatego to nie jest k30d tylko k-7.
PZ1, KX i kupa szkieł
Sprawdziłeś ?Alek napisał/a:Mi osobiście na plus to głownie się podoba poprawa AF, chociaż z tego co czytałem, to wciąż jest to nie to co w kilkuletniej A700.
Ale jest wciąż droższy od K-7. Nie wspomnę o cenach szkieł.Alek napisał/a:trochę żenujące, ani D300, który też ma juz pewnie ze 2 lata, oraz to że ma 100% krycia.
Ile jeszcze razy będziecie porównywać cenę K-7 na starcie+ wysoki kurs walut z ceną K20D, gdy Euro było ciut powyżej 3 zł .Alek napisał/a:Ale cena na dziś to dokładnie 2x tyle co dałem za K20d z kitem II
Pozdrawiam
Paweł
-----------
Za Fafniakiem: Nie dla leniiii !!!!!!!!!!
Moje pstryki
argawen napisał/a:trochę żenujące, ani D300, który też ma juz pewnie ze 2 lata, oraz to że ma 100% krycia.
Ale jest wciąż droższy od K-7. Nie wspomnę o cenach szkieł.
Co to jest "jakość pomijalna w praktyce"? Jakiś neologizm?Alek napisał/a:i jakość na wyższych czułościach, w granicach 800-1600, niemal pomijalna w praktyce.
Nie patrz na dziwne polskie ceny, tylko jak wyglądają różnice cenowe w normalnych krajach.elfi napisał/a:No nie za bardzo... w FJ 4999
K-5IIs, K-5, K10D+D-BG2+KatzEye+0-ME53
DA10-17/3.5-4.5, DA12-24/4, FA31/1.8 Limited, FA35/2, FA43/1.9 Limited, FA50/1.4, FA77/1.8 Limited, DFA100/2.8 Macro, DA*200/2.8
AF-540 FGZ
Nie za bardzo. W jednym sklepie K-7 był po 4915 .elfi napisał/a:No nie za bardzo... w FJ 4999
Pozdrawiam
Paweł
-----------
Moje pstryki
jaad75 napisał/a:Nie patrz na dziwne polskie ceny, tylko jak wyglądają różnice cenowe w normalnych krajach.
Pozdrawiam
Paweł
-----------
Moje pstryki
argawen napisał/a:elfi, jak znalazłeś taką cenę, to co się zastanawiasz . Kupuj. Szkoda zdjęć.
argawen napisał/a:Nie za bardzo. W jednym sklepie K-7 był po 4915
bEEf napisał/a:Nie pozwalacie nam odetchnąć...
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=22046
Tam o rozterkach "kupić nie kupić" i kursie dolara. Tu o wrażeniach z użytkowania puszki.
Ale jeśli wolicie pisać posty, które niedługo potem wylatują - Wasza sprawa.
Poczekają, jak stanieje i zaczną pisać.elfi napisał/a:bo ci co mają K7 nic nie piszą...
Pozdrawiam
Paweł
-----------
Moje pstryki
Uwierz, przyspieszył.espresso napisał/a:a jak newsy donoszą od tych co rzeczywiście kupili, to właśnie 77 znacznie przyspieszył,
Pozdrawiam
Paweł
-----------
Moje pstryki
Nie ma jak posłużenie się przesadą dla spotęgowania wrażenia. Co do skuteczności AF w A700 sporo jest opinii użytkowników, że owszem AF jest dość szybki ale bywa niecelny. No i brak korekty BF/FF stawia ten aparat w gorszej sytuacji niż K7.Alek napisał/a:kilkuletniej A700
X-T1
argawen napisał/a:Sprawdziłeś ?
PZ1, KX i kupa szkieł
PZ1, KX i kupa szkieł
Powtarzam, lepiej to sprawdzić osobiście.Alek napisał/a:A700 wypadła najlepiej, sporo lepiej od K7
Elektronika to nie tylko AF.Alek napisał/a:ale liczyłem że Samsung elektronicznei wspomoże tą część aparatu w ramach współpracy, a AF to przecież sama elektronika.
Znaczy, zawsze trafia ?Alek napisał/a:Poza tym mam dostęp do A700 i AF vs k20d zwlaszcza w gorszych warunkach chodzi bez żadnego doskakiwania i pewnie
Tu się zgodzę. Wkurza mnie cena DA 200mm.Alek napisał/a:Ceny szkieł Pentaxa, np 200 czy 300mm DA są nie tańsze od odpowiedników C czy N
Za tydzień może coś na ten temat skrobnę.Alek napisał/a:ale nie zdziwiłbym się, gdyby faktycznie w AF C wciąż A700 była górą.
Pozdrawiam
Paweł
-----------
Moje pstryki
CytatElektronika to nie tylko AF
CytatZnaczy, zawsze trafia ?
CytatWkurza mnie cena DA 200mm.
CytatZa tydzień może coś na ten temat skrobnę
PZ1, KX i kupa szkieł
Moje zdjęcia pozostają amatorskie ze względu na szumy na wysokim ISO i brak AF
A 3700 z roczną gwarancją?...Alek napisał/a:3500zł, to ok.
DA10-17/3.5-4.5, DA12-24/4, FA31/1.8 Limited, FA35/2, FA43/1.9 Limited, FA50/1.4, FA77/1.8 Limited, DFA100/2.8 Macro, DA*200/2.8
AF-540 FGZ
tylko po co?espresso napisał/a:to szkła porównać mozna stosunkowo łatwo.
AF-540 FGZ