relict  Dołączył: 15 Lip 2009
Wydruki czarno białe
Witam serdecznie !
Kupiłem sobie drukarkę Epson R285 do drukowania skanów ze slajdów kolorowych. Po pierwszych testowych wydrukach jestem w miarę zadowolony ;-) .
Dramat się zaczął jak zobaczyłem jak wydrukowała fotografię czarno białą. Dysponowałem skanem fotografii z której miałem zrobioną odbitkę pod powiększalnikiem. Wydruk jest jakiś zielonkawo niebieski a nie czarnobiały i nijak się ma do tradycyjnej odbitki.
Czy da się zmusić drukarkę aby drukowała tylko czarnym atramentem a nie wszystkimi kolorami ?. Dodam że ustawiłem w opcjach drukarki tak aby drukowała tylko bw.
Pozdrawiam
relict

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Wydruki czarno białe robi się zestawem atramentów czarny i dwa szare. Nie wiem czy R285 potrafi obsłużyć ten zestaw. Na pewno obsługuje to Epson R2400.

Bastech  Dołączył: 29 Kwi 2008
Re: Wydruki czarno białe
relict napisał/a:

Czy da się zmusić drukarkę aby drukowała tylko czarnym atramentem a nie wszystkimi kolorami ?. Dodam że ustawiłem w opcjach drukarki tak aby drukowała tylko bw.
Pozdrawiam
relict

Nie da się.
Tutaj masz przykładowe rozwiązanie Twojego problemu.

relict  Dołączył: 15 Lip 2009
@plwk - bardzo kosztowna ta "niewielka" dogodność :-) , za drukarkę R2400 miałbym 10 szt R285 i paczkę dobrego papieru :-) .

@Bastech - to rozwiązanie jest lepsze dla dziurawej kieszeni zdecydowanie ;-) , ale wypadało by w takim wypadku kupić osobną drukarkę dla wydruków BW, ponieważ jak się zapaskudzi np. drukującą na żółto głowicę szarym tuszem to powrót do kolorowych wydruków będzie bardzo brudzący.

Generalnie drukarkę kupiłem do wydruków slajdów kolorowych, ale jak już ją mam to myślałem że coś BW czasami sobie na niej druknę, jak nie będę dysponował czasem na spędzenie nocki w ciemni :-) . Jednak widzę że bez dużego zaangażowania finansowo-czasowego nic z tego nie będzie, więc odpuszczam temat.

Pozdrawiam
relict

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
relict napisał/a:
wypadało by w takim wypadku kupić osobną drukarkę dla wydruków BW, ponieważ jak się zapaskudzi np. drukującą na żółto głowicę szarym tuszem to powrót do kolorowych wydruków będzie bardzo brudzący

Myślę, że ten problem to załatwią płyny do czyszczenia głowic oraz kumulacja wydruków.

Bastech  Dołączył: 29 Kwi 2008
relict napisał/a:

@Bastech - to rozwiązanie jest lepsze dla dziurawej kieszeni zdecydowanie ;-) , ale wypadało by w takim wypadku kupić osobną drukarkę dla wydruków BW,
relict

Czasami na alledrogo można kupić nową R285 bez tuszy. Ostatnio widziałem taką za coś ok. 130 PLN. Jeśli miałaby pracować u Ciebie z tuszem BW to taka opcja jest chyba najlepsza z ekonomicznego punktu widzenia.

Skocz do: