chili77  Dołączył: 24 Mar 2009
K20 + Sigma EF-530 DG ST = P-TTL ???????
Witam
Posiadam K20 i do tego lampę błyskową Sigma EF-530 DG ST i tu dla mnie zaczynają się schody chyba?
Z tego co mi wiadomo, a może się mylę to P-TTL działa tak że robi błysk kontrolny przed błyskiem głównym. Jeżeli się nie mylę to ta moja sigma tak nie chce działać.
Uprzedzam pytania: tak ta sigma ma p-ttl jest dedykowana do pentaxa (przynajmniej tak jest napisane na niej i na opakowaniu.
Co bym nie ustawiał to nie robi tego błysku kontrolnego. Jedynie na redukcji czerwonych oczy błyśnie dwa razy.
Czy to tak ma działać czy coś jest nie OK??

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
chili77, błysk kontrolny jest wysyłany ułamek sekundy przed głównym - nie zobaczysz tego "na oko". Można to wychwycić patrząc w wizjer - jeśli w trakcie robienia zdjęcia zobaczysz moment błyśnięcia, będzie to właśnie błysk pomiarowy, ponieważ główny jest wtedy, gdy lustro jest podniesione.

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
Cytat
Jeżeli się nie mylę to ta moja sigma tak nie chce działać.
Mylisz się kolego. Przedbłyski są tak szybkie i krótkie, że wręcz niezauważalne.
Chyba, że lampa nie naświetla poprawnie.

No właśnie z tym naświetlaniem jest różnie. Często się zdarza że mam zdjęcia niedoświetlone lub prześwietlone

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
chili77 napisał/a:
Często się zdarza że mam zdjęcia niedoświetlone lub prześwietlone

taki urok pttla

ja w weekend strzelałem tylko na automatyce własnej lampy - a to z tego powodu, że na zdjęciach naczęściej był mój chrześniak ubrany w białe body, albo chrześniak razem z wielkim białym misiem

nie było szans żeby pTTL dał sobie radę bez stosowania korekcji siły błysku
natomiast automat naświetlał bezbłędnie

filorp  Dołączył: 03 Lis 2008
ja mam notoryczne problemy z 500tka... musisz sprawdzic tak jak powiedzial wołowina :evilsmile: (tzn beef) najlepiej ustaw lampe na druga lamelke i strzel... tak na migawce 0,3sek wtedy powinienes zobaczyc wyraznie dwa blyski... smieszna sprawa... wiele w mojej lampie pomoglo podpilowanie sanek - mianowicie nie dochodzily do stykow na stopce spilowalem tak z 0,2mm plastiku i znacznie sie poprawila sytuacja, jednak wczesniej pilowalem lampe bo bardzo czesto odpalala bez wstepnego blysku: wtedy pali pelna para bo mysli ze blysk byl tylko jest tak ciemno ze go nie widac... nie wiem czy mowie jasno.... krotko mowiac pada ci uklad sterowania blyskiem ok 400pln za wymiane

A więc filorp włączyłem aparat włączyłem lampę oczywiście lampę i aparat połaczyłem ze sobą, ustawiłem błysk na tylna kurtynę czas 1sek naciskam spust i co lampa błysneła a po sekundzie mój k20 zakończył robienie zdjęcia z czasem 1 sek. z czasem 0,3 sek było dokładnie tak samo

czyli za kazdym razem masz tylko jeden blysk?

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
chili77 napisał/a:
ustawiłem błysk na tylna kurtynę czas 1sek naciskam spust i co lampa błysneła a po sekundzie mój k20 zakończył robienie zdjęcia z czasem 1 sek

coś jest nie tak
jakbyś miał błysk na tylną kurtynę, to główny błysk powinien być pod koniec naświetlania klatki

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
chili77, jesteś w stanie wrzucić fotki ustawień lampy?

Witam ponownie
Jestem w stanie tylko jakich ustawień?? Sigma EF-530 DG ST ma tylko jeden suwak, a na nim do wyboru: wyłączona, ttl, max błysku, i 1/16 to całe jej ustawienia
co do błysku pod koniec naświetlania klatki zgadza się tak powinno być
Wszystkie nastawienia lampy reguluje z body czyli wł, red. czer. oczu i tylna kurtyna. Aha dwa błyski mam jak ustawie redukcję czer. oczu

ta lampa nie posiada synch na druga kurtyne? jesli nie to klop tak nie sprawdzisz... ustawienia w aparacie sa tylko dla lampy wbudowanej.... mieszamy chilliemu - sorry nie wiedzialem ze ta lampa jest tak biedna... zatem tylko metoda beefa - patrzec p wizjer wcisnac shutter powinno byc widac blysk w wizjerze ale to nie jest blysk zasadniczy ten wlasciwy jest jak pisze beef kiedy lustro jest na gorze...

Filorp masz rację jest bardzo biedna i do d..y, a ja ją kiedyś nawet chyba na tym forum pochwaliłem - myślałem że się z nią jakoś zgram ale wyszło jak wyszło. Ogólnie podjąłem już decyzję o kupnie Pentax AF-540 FGZ tylko trzeba poczekać z realizacją ale to chyba nie aż tak długo.
Wracając do guwnianej sigmy widzę ten błysk jak nacisnę spust czyli niby wszystko ok ale następny problem jest z zoomująco głowicą która nie za każdym razem ma chęć się poruszyć, w sumie to i ja pewnie bym nie chciał się ruszyć żeby się nie pobrudzić jak by mnie upchali w takie gówno.

to jest jedynie sluszna decyzja - wielu ludzi ci powie na tym forum: tylko pentax lub ew. metz, sigma z moich doswiadczen nie jest lampa wyczynowa, jest slaba nawet slabsza od metza 48 choc ma wyzszy gn... moja 500tka pali dokladnie z taka sama moca jak moj niedawno zgasly pentax360....

Ekajana  Dołączył: 30 Lis 2006
filorp napisał/a:
ustawienia w aparacie sa tylko dla lampy wbudowanej

Mnie synch. z długimi czasami działa ustawiona z aparatu. Normalnie body steruje sigmą.

mialem na mysli omawiane tutaj ustawienie drugiej kurtyny - redukcja strasznych oczu, low sped synch, korekta exp dziala z kazda lampa na stopce lub wbudowana...

weiss77  Dołączył: 18 Paź 2008
No nieco się podepnę. Mieszkanie, kit, Sigma 500 super, kit na 55 mm 5.6, Lampa na 70 mm ISO 200, odległość około 2-3m, czas 1/60, lampa manual 1/1, tak samo z P-TTL- zdjęcia niedoświetlone o 1-1,5 EV. Takie same ustawienia, tylko ISO 400 i jest OK. Sufit biały, palnik pionowo do góry. Odległość od palnika do sufitu około 1 m. Czy ktoś mi powie, czy to norma dla innych lamp, czy tylko dla Sigmy? Zwłaszcza interesuje mnie porównanie Pentaxa 540 i Metza 48.

Skocz do: