Który obiektyw wybrałbyś
DA 35/2.8 Macro
36% Complete
26 (36%)
DA 40/2.8 AL Limited
63% Complete
45 (63%)

rysiekll  Dołączył: 10 Maj 2007
  DA 35mm 2,8 Macro Limited czy DA 40mm 2,8 AL Ltd.
Dość :!: Koniec ... szlag by trafił :!: Człowiek sobie niemal podejmie decyzję o zakupię szkła, bo może .. a jak! I już ma wybrane na 99.9% to wymarzone, chciane i w ogóle i w szczególe ... a tu znowu wątpliwości to czy tamto, tamto czy to ... ehhhh
A już najlepiej jak przemiły człowiek z forum zada Ci klina, pozdrowienia dla wiadomo kogo ;-)

Przechodząc do sedna sprawy, już byłem zdecydowany niemal na 100% że kupuję DA40 (w międzyczasie odrzuciłem FA35), o zaletach i wadach wiadomo, napisano dużo, przeczytałem już chyba za dużo ... jednak teraz znowu mam rozterkę ... na horyzoncie pojawiło się DA35 i ... mam zagwozdkę, jestem w kropce, zabito mi klina, robota mi nie idzie ... no nie mogę już :evil:

Więc oddaje w Wasze ręce ankietę z możliwością wyboru pomiędzy wymienionymi obiektywami, oprócz głosów mile widziane Wasze opinie, porównania, itp. itd. Oczywiście wiem że będą one subiektywne, bo inne raczej być nie mogą, ale kto wie, może pomogą mi podjąć decyzję.

Nie piszcie o 50 i zoomach, bo nie chcę, chce stałkę ... taki mam kaprys ;-)

P.S. Ankieta potrwa tydzień ... więc głosować psze Państwa

pls9  Dołączył: 09 Gru 2007
Chyba jednak kupiłbym DA40, bo:
1. Mniejsze
2. Tańsze
3. Na cyfrze blisko standardu a i portret da się fajny zrobić
4. DA35 za mało szerokie. Już raczej DA 21, na cyfrze daje "reporterskie" 35 mm
5. A do makro to i tak wolę dwa razy dłuższe.
Nie wiem, na ile te uwagi będą przydatne, bo nie mam ani jednego ani drugiego szkła.

andrusz  Dołączył: 27 Lip 2007
Ja tradycyjnie podeślę ci bardzo fajny artykuł Maik'a Johnstona :-D

An Optical Paragon

rbucz  Dołączył: 01 Gru 2006
A ja miałem DA40, mam DA35 :-P Wielką zaletą "40" są wymiary i super szybki AF. Ale drażniła mnie spora min. odległość ostrzenia. DA 35 załatwia ten problem - o ile do makro na owady się średnio nadaje, bo trzeba się z nimi "zderzyć" - więc zwykle już nie ma czego fotografować - ale przy zdjęciach obiektów nieruchomych jest genialny. I do portretu można bliziutko podejść... Bokeh w obu b. ładny. Ja wybrałem "35" - super ostry, zero aberracji.... zresztą "40" pod tym względem też jest świetna.

jungli
[Usunięty]
Z tych dwoch to wybralbym FA35

:mrgreen:

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
DA40 nadaje się do pleśniaka, DA35 nie. Mam oba, jeśli miałbym wybrać jeden, to DA40.

triger  Dołączył: 23 Lut 2009
A ja tak troche cytując John'ego Bravo powiem, że "lubię placki" ;-)

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Z tych dwóch wybrałbym 35/2.8, jak już ciemny to niech przynajmniej ma kąt widzenia standardu a nie ~60mm. Po za tym bliższe ogniskowanie zwiększa uniwersalność obiektywu.

Jeśli bym miał gx-1s wolałbym coś jaśniejszego jak FA35/2 czy sigma 30/1.4. Szczególnie że standardy miały przesłony f2.0 i jaśniejsze a nie 2.8 (nie mówiąc już o tym, że przecież na aps-c GO i tak jest mniejsza)

macioh  Dołączył: 28 Gru 2006
DA 40/2.8 ltd bo jest:

- malutki
- świetny optycznie
- kryje pełną klatkę
- szybki AF
- jest tańszy o ~1000zł od DA 35/2.8 ltd ;-)

Nie zdejmuję go z kasetki od momentu zakupu (a jechałem tylko pomacać..). Minusem jest trochę spora minimalna odległość ostrzenia, ale zawsze można zrobić te pół kroku w tył, prawda? ;-)

macioh napisał/a:
ale zawsze można zrobić te pół kroku w tył, prawda? ;-)

nie zawsze :-P

pls9 napisał/a:
Chyba jednak kupiłbym DA40, bo:
3. Na cyfrze blisko standardu a i portret da się fajny zrobić
4. DA35 za mało szerokie. Już raczej DA 21, na cyfrze daje "reporterskie" 35 mm
bliżej standardu jednak jest 35, ponieważ daje około 53
andrusz, czytałem, czytałem ... bardzo chwalą ten obiektyw
rbucz, to samo usłyszałem wczoraj
jungli FA35 już skreśliłem, doszedłem do wniosku że z FF przez jakiś czas się bawić nie będę ...
Eldred napisał/a:
Z tych dwóch wybrałbym 35/2.8, jak już ciemny to niech przynajmniej ma kąt widzenia standardu a nie ~60mm. Po za tym bliższe ogniskowanie zwiększa uniwersalność obiektywu.
Tu masz chyba rację ...
Eldred napisał/a:
Jeśli bym miał gx-1s wolałbym coś jaśniejszego jak FA35/2 czy sigma 30/1.4. Szczególnie że standardy miały przesłony f2.0 i jaśniejsze a nie 2.8 (nie mówiąc już o tym, że przecież na aps-c GO i tak jest mniejsza)
Tyle że DA35 od swojego 2.8 jest ostra, a jak zauważyłem z "pracy" z moją smc-a 50 i tak zazwyczaj zaczynam od 2.8 albo 3.5, choć może to akurat wynika z faktu że chce mieć pewność że trafiłem z ostrością
macioh napisał/a:
jest tańszy o ~1000zł od DA 35/2.8 ltd
Gdyby tak było nawet bym się nie zastanawiał, ale właśnie pojawiła mi się 35 jak nówka w cenie nowego DA40, i to jest istotny argument, ale jeszcze nie przeważający (chyba) ...

Tak prawdę mówiąc chciałem dotychczasowe smc-a 50 zastąpić przez DA40, brakuje mi jednak autofokusa, tym bardziej że jestem dalekowidzem z astygmatyzmem i czasem sprawia mi problem żeby dobrze wyostrzyć ... co prawda naprawdę fajnie mi się używa tej 50, ostatnio gościła częściej na body niż kit ... i tu właśnie zauważyłem, że jest jednak nieco wąsko ...
Teraz jednak zastanawiam się mocno nad DA35, wiele argumentów jest mocno przekonujących ...

rysiekll napisał/a:
właśnie pojawiła mi się 35 jak nówka w cenie nowego DA40, i to jest istotny argument, ale jeszcze nie przeważający (chyba) ...

No to bierz, popstrykasz, jak ci się nie spodoba, to przy tych szalonych cenach sprzedasz bez straty...

gorky  Dołączył: 24 Kwi 2006
Ja swoje zdanie wypowiedzialem tutaj: http://pentax.org.pl/view...ghlight=#514709

wojtek_c  Dołączył: 28 Lut 2008
rysiekll napisał/a:
FA35 już skreśliłem, doszedłem do wniosku że z FF przez jakiś czas się bawić nie będę

Eeee.... A to FF to jakaś wada jest?... Przeszkadza w używaniu na cropowej matrycy?....
Dla mnie DA35 nie ma żadnej przewagi nad FA35 poza małą min odległością ostrzenia, która dla tej ogniskowej jest w FA wystarczająca. Za to FA jest jaśniejsza o całą działkę!, ostra od pełnej dziury, nie ma praktycznie żadnej poważnej wady optycznej (CA pod kontrolą, dystorsji i winietowania praktycznie nie uwidit), no i jest pełnoklatkowa, co w przyszłości może mieć duże znaczenie. Przy czym ta pełnoklatkowość wcale nie wpływa na powiększenie jej gabarytów.

DA ma za to napis limited.

Swoją drogą, za wycofanie FA i wprowadzenie zamiast niego droższego (!) DA, marketingowców powinno się bić po gębach i patrzeć, czy równo puchną.
Za to pomyśl, jakie będą ceny używanych fa35, jak za rok Pentax wypuści korpus pełnoklatkowy :-P

A co do DA40 - to IMHO zależy, jakie szkła kompletujesz. Jak myślisz o zestawie 21 - 40 - 70 to pomysł jest niezły. Ale jeśli np. chciałbyś też mieć fa50/1.4, to DA40 mija się z celem.

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
wojtek_c napisał/a:
Swoją drogą, za wycofanie FA i wprowadzenie zamiast niego droższego (!) DA
zapomniałeś dodać ciemniejszego i nie nadającego się na analoga.

wojtek_c napisał/a:
A to FF to jakaś wada jest?
nieee ... wcale, nawet był czas kiedy chciałem wrócić do analoga (kiedyś Zenit), ale na razie sobie odpuszczam,
wojtek_c napisał/a:
DA ma za to napis limited.
eee ... nie chodzi o napis ;-)
wojtek_c napisał/a:
A co do DA40 - to IMHO zależy, jakie szkła kompletujesz. Jak myślisz o zestawie 21 - 40 - 70 to pomysł jest niezły. Ale jeśli np. chciałbyś też mieć fa50/1.4, to DA40 mija się z celem.
DA40 miało zastąpić smc-a 50 ... i faktem jest że, kiedyś chcę iść w stałki bardziej niż w zoomy ... tyle, że naleciało mi do głowy z różnych stron tyle o "uniwersalności" i zaletach 35, że mam mętlik ...

A swoja drogą taki zestaw 21 - 40 - 70 to ciekawa opcja ...

rysiekll napisał/a:
... że mam mętlik ...

kup oba :-P

rbucz tia ... a dopomożesz :?: :-P

wojtek_c napisał/a:
jak za rok Pentax wypuści korpus pełnoklatkowy :-P

oho :mrgreen: duch w narodzie nie ginie :mrgreen: :mrgreen:

[ Dodano: 2009-07-21, 17:01 ]
rysiekll, staram się ;-)

rbucz :-B ... widzę widzę ;-)

P.S. A powiedz mi jak wygląda "porównanie szybkości" (rzecz względna oczywiście) AF w tych szkłach (oczywiście w 35 poza zakresem makro, bo wtedy to wiadomo że będzie nie najlepiej)?

Skocz do: