dangel  Dołączył: 14 Sie 2008
Manualne ostrzenie w k10d
Witam

Widziałem już wątku o serwisie wzmiankę o problemie dotyczącym ręcznego ustawiania ostrości - mianowicie, że to co wydaje się nam ostre przy manualu wychodzi nieostre, a gdy powierzymy sprawę AF w wizjerze wydaje się być nieostre za to zdjęcie wychodzi ok... problem irytujący.

Czy doświadczeni userzy mogą uściślić skąd to się bierze i jak temu zaradzić nie wysyłając aparatu do Wawy?

Czy znacie kogoś godnego polecenia we Wroclawiu ? - mam na myśli serwis lub konkretnego fachowca, który dokona rzetelnego przeglądu technicznego i wykona ewentualne kalibracje.

Aparat ma przeszło 2 lata i ok 14 spustów migawki.

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
dangel, masz oryginalną matówkę? Na chińskiej z klinem i rastrem miałem podobnie, dopiero podkładka trochę ratowała

nie bardzo wiem co znaczy oryginalna. aparat kupilem nowy we wroclawiu. na spodzie napisane "Assembled in Vietnam". Nie wymieniałem jej. W aparacie od nowosci nic nie bylo robione.

a problem dotyczy wszytkich szkiel bez wyjatku - taki i z manualnym ostrzeniem jak i af

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
dangel, a korekcja dioptrii przy wizjerze ci się nie przestawiła :?: :idea:

[ Dodano: 2009-07-21, 00:24 ]
I popraw stopkę na regulaminową - obrazka i tak nie widać :-(

Kocurek  Dołączył: 16 Maj 2008
Potwierdzam ten problem, mam oryginalną matówkę i faktycznie często zdarza się nie trafić z ostrością przy manualnym ostrzeniu. Może problem by rozwiązała matówka do ręcznego ostrzenia (ale takowej nie posiadam, choć bardzo bym chciał).

dangel, są dwie opcje.
- z oryginalną matówką ciężko ustawić manualnie ostrość jak napisał Kocurek,
- masz źle ustawioną matówkę - choć nie słyszałem o takich przpadkach. Po zmianie na matówkę z rastrem może się zdarzyć - ja zmieniałem i niestety klin/raster trafiają w punkt.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
JackDeJack napisał/a:
niestety klin/raster trafiają w punkt

Ja bym się tym nie martwił :mrgreen:

Oczy mam zdrowe (bo ta sytuacja doprowadziła mnie do badania wzroku), korekcja na zero.

Co to znaczy ze Matówka jest źle ustawiona? Jak i gdzie to skorygować? Nie chce zakładać innej matówki bo obawiam sie o jasność wizjera i nie kozystam tak czesto z manuala (ale jak musze to spiepsze).

Moj problem objawia sie ostrością za miejscem, które miało być ostre czyli taki manualny BF;) jest przesunięte i to sporo.

dangel napisał/a:
Co to znaczy ze Matówka jest źle ustawiona?

Jest w złej odległości od pryzmatu. Między matówką a pryzmatem jest podkładka regulacyjna.

:) Tak myslalem ze o to chodzi...co z tym fantem zrobić...jak to zrobić? by skorygować ten bf

Koryguje się grubością podkładki. Jeśli body jeszcze na gwarancji to oddać do serwisu, niech oni się męczą.

no wlasnie nie na gwarancji...

znalazlem taka oferte:

http://www.katzeyeoptics....-prod_K10D.html

niestety cena mnie przeraza - w opcji wynioslo by to 200 $ :|

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
dangel, może poluzowała Ci się ramka utrzymująca matówkę, albo jest niedokładnie założona matówka i stąd ten błąd. To się zdarza czasami.

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
dangel napisał/a:
w opcji wynioslo by to 200 $

Jeżeli już, to patrz na opcję podstawową, jest w zupełności wystarczająca do manualnego ostrzenia.

jack  Dołączył: 25 Mar 2007
Matówki tego producenta należą do najlepszych, ale nie są jedyną ofertą na rynku.

inny wątek

kolejny link

plwk napisał/a:
Ja bym się tym nie martwił
Jest nas takich zmartwionych więcej :mrgreen: bo wydali więcej :-P

dangel napisał/a:
Nie chce zakładać innej matówki bo obawiam sie o jasność wizjera
Jasność się nie zmienia.
Co więcej wczoraj miałem dostęp do dwóch K200D jeden z matówką firmową i jeden z K3.
Niestety nie miałem statywu, więc nie miałem możliwości zrobienia dokładnych testów, ale tak na szybko:
- Jasność bardzo podobna
- Nie zauważyłem błędów w pomiarze światła, nawet w SPOTcie :-D - minimalne mogły wynikać z niemożności utrzymania z ręki dokładnie tego samego kadru, no i jakby nie było dwie różne puszki.
- Na oryginalnej matówce naprawdę ciężko jest ustawić ostrość na podstawie obrazu na matówce.

Nie proście mnie o dokładne testy - nie chce mi się przekładać matówek - założyłem jest bardzo dobrze, jasno, komfortowo i super precyzyjnie więc nie dotykam :-P

Vukotich, oj zaraz kolorowi ci usuną :-(
BTW - Jednak wolę te drogie po ostatnich i nie tylko postach na temat tanich ;-)

Skocz do: