krasny  Dołączył: 23 Lut 2008
Witam, chciałbym odświeżyć temat bo mam ten sam problem. Z lampą AF200S pięknie działa ale z Pentaxem 540FGZ tylko czasy dłuższe niż 1/30s. Jestem tego samego zdania, że to raczej wina lampy. Udało się w końcu komuś rozwiązać ten problem?

Acha, zestaw z tej aukcji:
http://www.allegro.pl/ite...odbiorniki.html

Łukaszzz  Dołączył: 15 Wrz 2007
Muszę Cię zasmucić, ale niestety nie udało mi się rozwiązać tego problemu.
Po wymianie 2 zestawu, nadal to samo.

krasny  Dołączył: 23 Lut 2008
Dobre wiadomości:D
Idąc tropem rozwiązania z poprzedniej strony w wyzwalaczu zmostkowałem minus baterii z podstawą gorącej stopki w wyzwalaczu (u mnie są 2 paluszki AAA) i u mnie to działa!
Teraz flash łapie się do 1/180s. Krótszych czasów nie mam możliwości sprawdzić ;-) .
Zatem wniosek wg mnie taki: to nie wina lampy a wyzwalacza. Nie znam się aż tak i nie wiem co zmienia ów przeróbka w działaniu w sensie elektronicznym.
Przedtem sprawdziłem różne blaszki zwierające nieużywane piny lampy, dalej izolowanie tych pinów w różnych kombinacjach i bez żadnych rezultatów. Lampy nie uszkodziłem na szczęście.
Mostek w wyzwalaczu też jej nie zaszkodził.

Thadeus  Dołączył: 21 Mar 2008
Jak juz pisałem - problemy są ze stara wersja tych odbiorników (identyczny problem był w Canonach) problem rozwiązany został przez producenta od Wersji v4. Kiedyś to eksplorowałem w poszukiwaniu rozwiązania. Choć obecnie celuje w skyporty. Dodam jeszcze że problem dotyczy odbiornika. Połączenie K10 nadajnik i odbiornik dla lamp studyjnych błyska jak trzeba.

piotr.tr  Dołączył: 24 Paź 2006
Mam prośbę do użytkowników forum dotyczącą zdalnego wyzwalania lamp błyskowych. Jestem posiadaczem Pentaxa K100D, który niestety nie może wyzwalać zewnętrznej lampy błyskowej przez lampę wbudowaną, oraz lampy błyskowej Metz 48 AF-1. Funkcja zdalnego wyzwalania błysku bardzo by mi się przydała i tu pojawiają się dwa rozwiązania :
- kabel 5 m - przenosi P-ttl ale ma ograniczony zasięg ze względu na swoją dlugośc;
- wyzwalacz radiowy - nie przenosi P-ttl.
W fotografii z wykorzystaniem lampy błyskowej stawiam pierwsze kroki i niestety nie potrafię się zdecydować, które z tych rozwiązań jest bardziej praktyczne i dlatego liczę na Waszą pomoc i ułatwienie mi dokonania wyboru.

luhso  Dołączył: 22 Maj 2008
krasny Znalazł receptę. Trzeba połączyć MINUS baterii, z SANKAMI wyzwalacza. Widocznie jest spięcie, lampa ma jakieś napięcie na stopce!

filorp  Dołączył: 03 Lis 2008
piotr.tr napisał/a:
dwa rozwiązania :
- kabel 5 m - przenosi P-ttl ale ma ograniczony zasięg ze względu na swoją dlugośc;
- wyzwalacz radiowy - nie przenosi P-ttl.

pttl jest potrzebny kiedy robisz zdjecia w zmiennych warunkach oswietleniowych - przenosisz sie z pomieszczen o roznych warunkach itd wtedy jednak stosowanie lampy drugiej odczepionej od stopki jest niewygodne tym bardzie z kablem. W sytuacji kiedy masz pewna stalosc warunkow czyli np studio czyli przescieradlo babci (bo przedwojenne i duze i prawidlowo nakrochmalone) krzeslo z chwiejaca sie noga bo innego szkoda na pierwsze proby oraz stara maszyne do szycia marki siemens jako interesujace tlo... to wtedy praktycznie nie potrzebujesz ttla a nawet jesli sie upierasz zeby go miec to musisz rozwazyc koszty kabla kontra nadajnik odbiornik.. pod wzgledem ustawiania warunkow oswietlenia lepszy jest pttl bo wtedy masz tez manual na lampie w przypadku radiowki masz tylko manual.... its up to you...

rjan  Dołączył: 18 Mar 2008
filorp napisał/a:
w przypadku radiowki masz tylko manual

Masz też tryb auto lampy, jeśli ta posiada czujnik tyrystorowy. Problem w tym, że lampa może "widzieć" coś innego niż aparat.

Skocz do: