Który obiektyw wybrałbyś
DA 35/2.8 Macro
36% Complete
26 (36%)
DA 40/2.8 AL Limited
63% Complete
45 (63%)

wojtek_c  Dołączył: 28 Lut 2008
rbucz napisał/a:
wojtek_c napisał/a:
jak za rok Pentax wypuści korpus pełnoklatkowy :-P

oho :mrgreen: duch w narodzie nie ginie :mrgreen: :mrgreen:

Nie czarujmy się - albo Pentax w ciągu roku - dwóch wypuści korpus FF,albo upadnie. Niedługo gracz bez body FF nie będzie się po prostu liczył. Takie prawo rynku. Mam nadzieję, że Pentax da radę.

Mnie osobiście to FF jest potrzebne, jak dziura w moście - wolałbym dopracowaną matrycę z cropem, z lepszym ISO i body z dobrym AF (czyli w skrócie takie k7 na przykład ;-) ) Z pełną klatką do wymiany pójdzie większość szkieł - a mam już satysfakcjonujący mnie zestaw, więc FF kompletnie mnie nie interesuje (wydruków poligraficznych nie robię - do innych matryca z cropem wystarczy zawsze). Ale FF to taki fetysz, bez którego Pentax będzie tracić coraz więcej klientów. A z drugiej strony, koszt produkcji takich matryc będzie systematycznie spadał - więc prędzej czy później trafią do body z logo Pentaxa.

rbucz  Dołączył: 01 Gru 2006
rysiekll, AF byłby może i porównywalny w tych 2 szkłach, gdyby DA35 miał ogranicznik zakresu makro - a nie ma. Jak nasz świetny AF (no może nie w K7) się pomyli i zaczyna kręcić nie w tę stronę, co trzeba - to przy dłuuuugim zakresie regulacji ( zresztą jak w każdym obiektywie makro) to długo trwa. DA 40 ma zdecydowanie szybszy AF - bo zakres regulacji malutki a i szkło leciutkie. W 35, jak mi zależy na szybkości, przy normalnych kadrach, ustawiam ostrość na nieskończoność, wtedy szybciutko ostrzy - bo nie ma daleko i tylko jeden właściwy kierunek ;-)

rysiekll  Dołączył: 10 Maj 2007
rbucz a może mógłbyś mi jeszcze dopomóc? Jestem niemal zdecydowany jednak na DA35 ... jakbyś mnie "popchnął" do jego zakupu?

aha... a potem będzie na mnie :-P Cóż... jak już pisałem - DA40 ma praktycznie same zalety. Te 5mm różnicy ogniskowej to - jak dla mnie nie jest tak dużo - przeszkadzała mi min. odległość ogniskowania - to w DA35 mam. No i jak się uprę, to kwiatek też pięknie sfotografuję nie obciążając zbytnio torby (DFA 100mm, czy Tamron 90mm to już spore zabawki). Sam musisz wybrać :) Mogę Ci jeszcze na PW wysłać link do fotek ślubnych mojej przyjaciólki, które ostatnio robiłem DA35 (kto by pomyślał, że to portretówka ;-) ).
No i argument praktyczny - jak możesz kupić taniej niż normalna cena - po prostu kupuj i nie zastanawiaj się, bo w takim układzie łatwo odzyskasz zainwestowane pieniądze.

TomaSzSz  Dołączył: 04 Lip 2007
to tak podepnę się. opłacalnym jest kupno nowego szkła DA40 w cenie 1269PLN z USa ?

jakiś rok temu swój sprzedałem - z trudem - za jakieś 750 zł :-) ech piękne to były czasy....

mdfan  Dołączył: 09 Lis 2008
TomaSzSz napisał/a:
to tak podepnę się. opłacalnym jest kupno nowego szkła DA40 w cenie 1269PLN z USa ?

Jak Ci nie dołożą cła i VATu to czemu nie ? I pomyśleć, ze za swój dałem w grudniu 939 zł :-D

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
To ja się nie przyznam, za ile DA 40 kupiłem :evilsmile:

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Ale już Ci się chyba popsuł, co nie? ;-)

Diamond32  Dołączył: 20 Sie 2007
rbucz napisał/a:
jakiś rok temu swój sprzedałem - z trudem - za jakieś 750 zł :-) ech piękne to były czasy....

Egzemplarz od Ciebie nabrał trochę wartości ostatnio :-)
A tak ogólnie to świetne szkło, porównując do innych z mojej szklarni - nie ma się czego wstydzić, jest śliczny, szybki, świetnie zachowuje się pod światło, lepiej od FA-31, 77, podobnie jak FA-50 macro ;-)

matb u Czesia już prawie 1600 :-(

mdraht  Dołączył: 08 Lip 2008
dwa razy więcej niż rok temu... :shock:
i jak tu rozbudowywać szklarnie przy takich cenach :evil:

ttb  Dołączył: 26 Lip 2006
mdraht napisał/a:
i jak tu rozbudowywać szklarnie

a nie lepiej portfolio? :-P

mdraht  Dołączył: 08 Lip 2008
ttb napisał/a:
a nie lepiej portfolio? :-P

to już czynię od prawie roku ;-)

rbucz, no to będzie na Ciebie :mrgreen: :-P :-B :-B :-B
DA35 zaklepane ... ciekawe jak ten wybór pokryje się z wynikami ankiety?

Crow  Dołączył: 08 Paź 2008
Moja odpowiedź w stopce. Też miałem ten sam dylemat :-P

Crow o zestawie z Twojej na pierwszej stronie wspominał wojtek_c ... swoją drogą mam ochotę Cię zhejtować ;-)

Na razie zobaczę jak mi się będzie z DA35 żyło, a potem dla mnie docelowe (przynajmniej na razie): coś szerokiego 10-20 lub 12-24, DA35, DA70 ... no i jakiś dłuższy zoom, ale bez specjalnych wymagań ... aha no i zmiana puszki, czyli troszkę to potrwa :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Crow  Dołączył: 08 Paź 2008
rysiekll napisał/a:
Crow o zestawie z Twojej na pierwszej stronie wspominał wojtek_c ... swoją drogą mam ochotę Cię zhejtować ;-)

Się nie krępuj już się przyzwyczaiłem :-P

Niee no nie będę taki ;-)

A zresztą ... czuj się ZHEJTOWANY :-P

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Crow napisał/a:
LMT21 | LMT40 | LMT70
Gdyby nie liczby, nie domyśliłbym się, że to Limitedy. Zawsze myślałem, że skrót od Limited to Ltd. ;-)

Skocz do: