pawgra  Dołączył: 29 Maj 2008
A35-70 / f:3,5-4,5 - problem z naświetlaniem
Koleżanki i koledzy,

wczoraj potestowałem sobie szkiełko jak w tytule w zdjęciach pod światło i ze zdziwieniem spostrzegłem, że fotki wychodzą jakieś dziwne...

dla zobrazowania tematu fotka:

i ten sam kadr z obiektywu kitowego:

parametry naświetlania niezmienione. w obu przypadkach ogniskowa 50, F5,6, ISO 400, 1/320

co zrobiłem źle, albo co szkło zrobiło źle... ???? zdjęcia "ze światłem" wychodzą o tak:

Oczywiście ostatnie zdjęcie jest z innymi parametrami i "makro" ;)

Pomożecie??

pzdr
paw

pyciar  Dołączył: 29 Cze 2007
ustaw aparat żeby jeszcze raz uzyskać taki efekt a następnie spróbuj przsłonić obiektyw od światła (choćby ręką) - być może powłoki antyrefleksyjne zawodzą... sprawdź też czy któreś ze szkieł się nie rozkleiło :-/ masz założony jakiś filtr UV? a może przednia/tylna soczewka jest zabrudzona?

żaden filtr nie był założony, obiektyw po serwisie, czyszczeniu itp. - ponoć w 100% sprawny, zasłaniałem ręką światło i trochę pomagało - ale w dalszym ciągu był "duszek" na zdjęciach... powłoki wyglądają na idealne, a jeśli chodzi o rozklejenie soczewek to serwis by mi chyba powiedział że coś jest nie tak... albo się mylę... :-( szkiełkiem kitowym robiłem fotki też bez osłony PS i jakoś naświetliło... kurcze - czy rozklejone soczewki nie powodowałyby zakłóceń również w zdjęciach "ze światłem" ??

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Dokładnie taki efekt miałem focąc Yashiką Mat 124 pod słońce. Jakby się mleko rozlało. Po mojemu to winne są powłoki.

Jarek - temat chyba nie do naprawienia co ?? jeszcze potestuję na innych szkiełkach manualnych "te same" kadry ale coś mi się widzi, że szkiełko do bani... jak wygląda uszkodzona powłoka ?? ;-)

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
pawgra napisał/a:
jeszcze potestuję na innych szkiełkach manualnych "te same" kadry ale coś mi się widzi, że szkiełko do bani...
Lepiej sprawdź ten 35-70 przy różnych kadrach, najlepiej zacznij od zdjęcia ze słońcem i stopniowo się obracaj, aż się obrócisz o 180 stopni. Zobaczysz, jak to ma wpływ na plamę. Zobacz różne przysłony. Cyfrę masz - to szybko Ci pójdzie. Zresztą, w wizjerze już powinieneś widzieć, że coś nie halo.

yeap... teraz tylko trzeba poczekać na słońce ;-) hihihi...

pyciar  Dołączył: 29 Cze 2007
pawgra napisał/a:
jak wygląda uszkodzona powłoka ??
nie mysi byćuszkodzona... może być po prostu słabszej jakości albo wcale :) potestuj na różnych przesłonach... ze słonkiem nie ma problemu - od czego lampa na suficie? :evilsmile:

ale to ponoć SMC jest ;-) nieważne - i tak muszę zrobić test. o wynikach poinformuję ;)

Yeti  Dołączył: 04 Lip 2007
pawgra napisał/a:
szkiełko jak w tytule

Nie napisałeś które, to ze stałym światłem 4 (staaaare), czy nowsze bodajże 3,5-4,5.

Jarek Dabrowski napisał/a:
Po mojemu to winne są powłoki.

Czy ja wiem? Obiektywy zupełnie bez powłok nie dawały aż tak wielkiego (centralnego) mydła...
To raczej efekt odbić wewnętrznych, czy na pewno w tym serwisie z rozpędu nie usunięto jakiś osłonek antyrefleksyjnych (np. w M 4/100 macro są one z czarnego pluszowego materiału).

zmiennoświetlny zoom typu pompka ;)

uaktualniłem temat głównego wątku.

zaraz zabieram się za testy - zobaczymy co przyniesie wieczór ;-)

[ Dodano: 2009-07-28, 10:34 ]
testów nie przeprowadziłem, ale po kolejnej sesji tym szkiełkiem musze stwierdzić, że niedomagania poszły w las... zdjęcia w trudniejszych warunkach wyszły bardzo dobrze, więc uznaję, że szkiełko jest w pełni sprawne i cieszę się nabytkiem ;) w zasadzie nawet już nie wiem czy chcę je sprzedać... hihihi ;)

sample tu:

http://picasaweb.google.c...i/A3570_sample#

pierwsze zdjęcie obrazuje problem, kolejne to ostatnia "sesja"

Skocz do: