piotrekjj  Dołączył: 14 Maj 2009
Serwisy pogwarancyjne
Witam wszystkich!

Kupilem obiektyw pentax Fa 50mm f1.4, niestety bez gwarancji.Obiektyw jest nowy(jak pisal koles i co widac). Problem w tym,ze ostrzy przed przedmiotem na tyle,ze staje sie to problemem nie do przeskoczenia.Gwarancja odpada wiec chciałem zapytać czy wiecie moze ile kosztowala by kalibracja body z obiektywem i czy sa takie serwisy w okolicach Poznania,Zielonej Gory?
Czytalem gdzies,ze wysylajac do serwisu na gwarancji czeka sie kilka tygodni.Jakie sa Wasze doswiadczenia z serwisowaniem?

[ Dodano: 2009-07-24, 13:36 ]
Może ja pomogę.
Ok.Nikt nie serwisował, to ja będę pierwszy ;-) Udało mi się w końcu skontaktować z jednym serwisem w Poznaniu. Koszt to 190 zł. body i obiektyw zabierają na 30 dni.

dyptam  Dołączył: 14 Kwi 2007
piotrekjj napisał/a:
Problem w tym,ze ostrzy przed przedmiotem na tyle,ze staje sie to problemem nie do przeskoczenia
Jesteś pewien, że to obiektyw? Myślę, że może to być BF/FF, możesz to przestawić w menu serwisowym. Poszukaj na forum, jest instrukcja jak to zrobić.

boke
[Usunięty]
no właśnie - możesz samodzielnie skorygować FF/BF w menu serwisowym - oczywiście tylko w nieznacznym zakresie ale może akurat starczy - jeśli się nie uda wtedy serwis

folab  Dołączył: 31 Sty 2007
dyptam napisał/a:
Jesteś pewien, że to obiektyw? Myślę, że może to być BF/FF,

BF/FF ale czego? Bo może byc tak korpusu jak i obiektywu.
boke napisał/a:
w nieznacznym zakresie ale może akurat starczy

Akurat w serwisowym to korekcja może byc spora,w tym co daja w K20/K7 to faktycznie czasem może nie starczyc.

piotrekjj  Dołączył: 14 Maj 2009
Moge samodzielnie skorygowac w menu serwisowy? Szukalem w instrukcji i nie moge tego znalezc.Wiem,ze w k20d jest to mozliwe,a w k200d tez?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Czy ktoś już poznał sposób wejścia do menu serwisowego w K200D ;-)

mdraht  Dołączył: 08 Lip 2008
plwk napisał/a:
Czy ktoś już poznał sposób wejścia do menu serwisowego w K200D ;-)

no właśnie... :-|

dybon  Dołączył: 05 Gru 2007
Jakiś czas temu ktoś chwalił się że wszedł w K100Ds, ale odpowiedzi nie uzyskałem, może teraz się dowiem jak to zrobić.

Skocz do: