Ma7ik  Dołączył: 08 Kwi 2009
[ma7ik] Moje początki
Witam wszystkich.
Wrzucam kilka zdjęć do oceny, ponieważ chcę usłyszeć wszelkie porady i sugestie bardziej doświadczonych kolegów. Mam nadzieję, że w przyszłości pomogą mi one uczynić moje prace lepszymi. Zapraszam do oceniania :-)

1.

2.

3.

4.

Doktor_Vincent  Dołączył: 04 Lip 2009
1 i 2 to ludzie których znasz?

Meister  Dołączył: 21 Cze 2009
1 - przeszkadza mi ucięta tablica "darmowe uściski", ucięty nos dziewczyny z czerwoną chustą, brak twarzy dziewczyny z białym kapeluszem, ciemna twarz dziewczyny z czarnym kapeluszem, no i dodatkowo ciemność za gościem w tle; pomysł był, ale zdjęcie imho nieciekawe;

2 - znów ucięta tablica + dziewczyna stojąca tyłem zamiast włosów ma czarną plamę; twarz dziewczyny trzymającej tablicę niedoświetlona;

3 - ciekawe, podoba mi się pomysł na foto; dobrze, że B&W; przeszkadza brak ostrości na ręce dziewczyny z czarnymi paznokciami oraz nie podoba mi się to, że druga dziewczyna ręką zasłoniła sobie całą twarz;

4 - zdjęcie również z pomysłem, przeszkadza mi jednak cień w dołu zdjęcia;
Pozdrawiam

White  Dołączył: 31 Paź 2008
To są dla mnie zwykłe pstryki przy okazji. Mam aparat i pstrykam co popadnie :-B

martinnezzz  Dołączył: 18 Lip 2009
4 jest pomysłowe, innym świetle i w czarno-bieli mogłoby być na prawdę fajne. Jeśli mam coś poradzić to unikaj fotografowania w ostrym świetle (w słońcu). Pozdrawiam.

Ma7ik  Dołączył: 08 Kwi 2009
Doktor_Vincent, nie, nie znałem osób ze zdjęć 1 i 2, nie ustawiałem ich w żaden sposób jeśli do tego zmierzasz.

Meister, tego właśnie oczekiwałem - świetnie, że piszesz wprost co jest nie tak. Teraz wiem jakie błędy eliminować. Dzięki :-B

White, masz rację, do świadomej fotografii pewnie mi bardzo daleko. Jednak kładąc aparat na półce niczego się nie nauczę.

White  Dołączył: 31 Paź 2008
Ma7ik nie do końca mnie zrozumiałeś, nie chodziło mi oto żebyś odkładał aparat tylko, żebyś najpierw zrobił pstryk w myślach, a potem kamerą. Dlatego postawiłem :-B

izbkp  Dołączył: 15 Gru 2008
4 - gdyby nie było cienia ;) może spróbuj go zamalować? ;P

Meister  Dołączył: 21 Cze 2009
Ma7ik, mała poprawka. Staram się pisać co jest nie tak moim zdaniem, bo ktoś inny może sądzić zupełnie co innego o danym zdjęciu.
Ale dzięki za :-B i stawiam kolejne :-B
Pozdrawiam

Doktor_Vincent  Dołączył: 04 Lip 2009
Ma7ik, raczej chodizło mi o to że zdjęcia robione zupełnie obcym osobom mają dużó większoą wartość, ale niestety muszę się przychylić do opinii White'ego, że mają one formę zwykłych pstryków.

Pokaż coś więcej, będzie łatwiej

Skocz do: