benus  Dołączył: 20 Lip 2009
radekone napisał/a:
no ja zauwazylem, ze jesli spieprzyc zdarzy mi sie raczej kadr niz ekspozycje:)

a i warto na krajobrazy kupic velvie a nie sensie bo roznica ogromna..

i to się zgadza, tylko nie kupuj przecenionych, chwil nie powtórzysz, bez urazy jorge.martinez ;-)

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
benus napisał/a:
tylko nie kupuj przecenionych

Nie miałem nigdy problemów z przeterminowanymi slajdami.

Jeden jedyny raz różowy zafarb, jak dotknął moje slajdy, wystąpił na na pewno nie przeterminowanej sensii 100.

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
benus, od kilku lat jade na przeterminowanych slajdach za 50 groszy rolka. Zreszta nie ja jeden tutaj :-)

A co do ekspozycji, to ta trudnosc na slajdach jest lekko przeceniana. Gdy scena jest trudna do naswietlenia, to nie ma znaczenia, czy to negatyw, czy slajd - oba rownie latwo spieprzyc. Gdy jest latwa, to sie sama dobrze naswietla, nawet kompaktem.

W kazdym razie ja wrzucam slajdy do wszystkiego co mam i jest OK. Ostatnia rolke Velvii naswietlilem na oko i tylko kilka klatek lekko niedoswietlilem.

technik219  Dołączył: 25 Sty 2009
Będę złośliwy, bardzo złośliwy:
Do slajdów nie ma jak Olympusy: OM 2[N{SP}], 4 [Ti]. Na dwójkach robiłem kilka lat temu prawie same slajdy, w tym sporo makro z miechem, z soczewkami, różnymi wynalazkami i źle naświetlone klatki miałem wyłącznie na własne życzenie. Po prostu - olympusa nie obchodzi co mu wkręciłeś zamiast obiektywu - to światłomierz obudowany aparatem.

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
A ja na złośliwość odpowiem złośliwością podwójną ;-) : to nie od aparatu zależy najwięcej,tylko od delikwenta przy wizjerze. Choć aparat bardzo pomaga, to naprawdę slajdy można dobrze naświetlić choćby zenkiem B (bez światłomierza !) i zewnętrzną światłomiarką, choćby svierdlovskiem.
dzerry napisał/a:
ta trudnosc na slajdach jest lekko przeceniana.

Zgadzam sie : widziałem slajdy,robione kompaktem z dobrą optyką - jakąś niezbyt skomplikowaną minoltą. Autorka dała radę - na 36 klatek nie wyszły 2 czy 3.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
MarWoj napisał/a:
Zgadzam sie : widziałem slajdy,robione kompaktem z dobrą optyką - jakąś niezbyt skomplikowaną minoltą. Autorka dała radę - na 36 klatek nie wyszły 2 czy 3.

Tu akurat można się zdziwić jak niektóre dobrze naświetlają. Małżonka ma Konikę Minoltę Pop Super i jeśli chodzi o pomiar ekspozycji to jest naprawdę super. Praktycznie nie zdarzały się klatki z walniętą ekspozycją.

Pioter  Dołączył: 18 Cze 2007
Witam
Żeby fotografować na slajdach bez stresu, wystarczy do aparatu wkręcić fuji astię, to ma rozpiętość prawie jak negatyw, tylko nie wszyscy lubią charakterystykę tego materiału. Generalnie daje dość ciepłe kolory, za to fajnie sprawdza się w portretach.
Pozdrawiam
Piotr

Pioter napisał/a:
Generalnie daje dość ciepłe kolory, za to fajnie sprawdza się w portretach.

Tony skóry bardzo naturalne wychodzą, na moich skanach nawet lekko zdesaturowane :-) No i MZ-5n ładni mi naświetlił (matrycowy albo punktowy). Szkoda, że to cholerstwo takie drogie.

Edit:
Się pochwalę samplami.

jiro  Dołączył: 15 Lis 2008
a ja z ciekawosci... gdzie wolacie slajdy i inny material kolorowy? :-)
troche mnie do tego ciagnie, a nie chcialbym czegos stracic...

Ekajana  Dołączył: 30 Lis 2006
Czy się mylę, czu mz5n z manualami nie posiada matrycowego? Wóczas slajdy chyba punktowym pomiarem robić mierząc to tu, to tam i dobierając odepowiedni czas.

Ekajana napisał/a:
Czy się mylę, czu mz5n z manualami nie posiada matrycowego?

Nie posiada. Kilka razy o tym zapomniałem i po zamianie na szkło M zafundowałem sobie wyjarane klatki.

[ Dodano: 2009-07-27, 10:10 ]
jiro napisał/a:
gdzie wolacie slajdy
Rossmann.

Pioter  Dołączył: 18 Cze 2007
Witam
Tylko ostatnio znowu zaczęli rysować przy cięciu na paski, jeżeli tam to lepiej zamawiać wołanie z opcją nie ciąć.
Pozdrawiam
Piotr

Spinner  Dołączył: 22 Mar 2006
jorge.martinez napisał/a:
Kilka razy o tym zapomniałem i po zamianie na szkło M zafundowałem sobie wyjarane klatki.

Szkla K i M mozna przerobic aby pomiar matrycowy dzialal... ;-)

A co do Twojego postu - oznacza to tylko tyle, ze nie znasz pomiaru CW w swoim aparacie bo ogolnie rzecz biorac pomiar ten jak sie pozna jest chyba najbardziej przewidywalnym i latwym pomiarem z tych "wbudowywanych w aparaty":-)

Pzdr
Spinner

Spinner napisał/a:
ze nie znasz pomiaru CW w swoim aparacie bo ogolnie rzecz biorac pomiar ten jak sie pozna jest chyba najbardziej przewidywalnym i latwym pomiarem

Jeśli robię slajd aparatem tylko z CW to biorę to pod uwagę i robię korekcję. Ale jeśli robię na usypiającej czujność matrycy, to po zmianie szkieł i automatycznej zmianie na CW zapominam i wychodzi psińco.

ME Superem też zrobiłem kilka slajdów i byłem zadowolon.

Spinner  Dołączył: 22 Mar 2006
jorge.martinez napisał/a:
po zmianie szkieł i automatycznej zmianie na CW zapominam i wychodzi psińco.

No tak, człowiek zapomina, spieszy sie itp... Jedyna rada - przerób szkła - nie jest to trudne.

Pzdr
Spinner

leszek2c  Dołączył: 16 Wrz 2006
szkla KM - przerpbka na pomiar matrycowy
witam,
a mozesz podac jaki wzor "jak to zrobic" albo link do niego?
Leszek

Skocz do: