Łobuzio  Dołączył: 17 Lip 2008
k100d jako aparat dla zdjec IR
Za jakis czas planuje kupic nowy aparat. Chcialbym k100d uzywac do robienia zdjec IR i innych dziwnych rzeczy ;-) . Wiem ze kasetka sie do tego nadaje, ale moze da sie ja wziasc na warsztat ( nie ja, bo mi lapy sie poca i trzesa [ zeby sie nie trzesly to musial bym duzo antyshake wypic co by chyba pogorszylo sprawe ;-) ] ) i bardziej ja do tej roli przystosowac.

ryve  Dołączył: 14 Wrz 2006
myślisz o czymś w tym stylu: http://www.lifepixel.com/IR.htm ?
też mi to chodzi po głowie, ale będzie musiało poczekać. na chwilę obecną pokorespondowałem z jednym gościem i zadeklarował się, że sam filterek jest mi w stanie sprzedać poniżej $100 (tamci liczą $180 + przesyłka).

generalnie zabawa w ir jest fajna, ale mocno upierdliwa jeśli robi się to zwykłym aparatem z filtrem ir nakręconym na obiektyw. nic nie widać. z ostrością walka, długie czasy na wysokich iso. tak mniej więcej. dlatego warto zastanowić się właśnie nad wypatroszeniem z aparatu oryginalnego szkiełka i wstawieniem takiego lepsiejszego do ir.

Wlasnie myslalem o tym zeby ktos mi pozdejmowal wszelkie wbudowane flitry nieprzepuszczajace ir.

ryve  Dołączył: 14 Wrz 2006
no to był tu taki jeden magik, co to ma praktykę: http://pentax.org.pl/view...t=23944&start=0

No to jak bede mial aparat to chyba poprubuje. Szkoda ze na tej stronce nie przerabiaja pentaxow.

rafalartur  Dołączył: 04 Wrz 2008
Łobuzio napisał/a:
No to jak bede mial aparat to chyba poprubuje. Szkoda ze na tej stronce nie przerabiaja pentaxow.
Witam. z tego co się orientuję to K100dS daje radę z IR. Czasy są krótkie i iso mini. Sam kupiłem nie dawno taki filtr i walczę z ostrością i ostatnio z BW. Raz udało mi się ustawić tak żeby to grało jak należy ale ostrość leży. Sampli nie podam bo narazie nie ma co pokazać. W każdym bądź razie K100d nadaje się i nie wydaje mi się zeby była potrzeba ingerowania do wewnątrz. K10d już chyba nie. Inny filtr na matrycy. Pozdrawiam

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
rafalartur napisał/a:
Raz udało mi się ustawić tak żeby to grało jak należy ale ostrość leży.

Robisz zdjęcia z filtrem, a potem w menu serwisowym ustawiasz odpowiednio korekcję i ostrzy ci jak trzeba. Czujniki AF są wrażliwe na IR i pracują w miarę normalnie. Jedyny ból to to, że kadru nie widzisz :mrgreen:

kapsel  Dołączył: 13 Lis 2008
pentacon i helios mają znaczniki do podczerwieni tak mi się zdaje.

tu masz na prawo od dużej czerwonej kreski koło czwórki kropeczke. to on.
zdejmujesz filtra, ostrzysz, i przekręcasz tak, żeby to co miałeś przedtem na kresce miał teraz na kropeczce.

kapsel napisał/a:
pentacon i helios mają znaczniki do podczerwieni tak mi się zdaje.

Chyba większość manuali ma te znaczniki. Z moich manuali chyba tylko naleśnik 40/2.8 M nie ma (wszystkich nie mam pod ręką, ale z 5, które mogę teraz sprawdzić, tylko 40/2.8 nie ma)

kapsel  Dołączył: 13 Lis 2008
i pancolar 50mm i jupiter 135mm, i industar plaskaty też.
kiedyś fotografia IR była aż tak popularna?

Z ostrością można sobie poradzić. Bardziej mnie trapi to, że aparat nie chce mi ustawić BW. Raz tylko złapał poprawnie kolor . Balans ustawiam na zielone, pokazał białe, zatwierdzam a on mi barszcz robi na zdjęciu. CZy ktoś jest wstanie mi pomóc?

kapsel napisał/a:
kiedyś fotografia IR była aż tak popularna?

Może tak, może nie, ale wydaje mi się, że to mogło być też pomocne przy zdjęciach z filtrem czerwonym. W końcu skala jest kalibrowana dla "środkowego" koloru, czyli zielonego. Wtedy odchyłki dla niebieskiego i czerwonego są podobne, choć w przeciwne strony. A czerwony jest niedaleko zakresu IR w fotografii. PRzecież mówimy o bliskiej podczerwieni, a nie o dalekiej, w której widać temperaturę przedmiotów.

Bingo. Mam. BW na zielone z filtrem :-)

rafalartur napisał/a:
BW na zielone z filtrem

Gratuluję, ale szczerze dziwię się, że miałeś problemy. Mi nie sprawiało to problemu w przeciętnych warunkach oświetleniowych z kilkunastosekundową ekspozycją. Ale ja mam dużo słabszy filtr IR. Słabszy nawet od niezbyt silnego oryginalnego filtra.

pawelek-79 napisał/a:
w przeciętnych warunkach oświetleniowych z kilkunastosekundową ekspozycją
ja ustawiłem bw dopiero przy kilkunastu sekundach. Później już samo zdjęcie to kilka sekund. Teraz muszę tylko zapamiętać że z "z filtrem bw ustawić" i można ćwiczyć. Jak z ostrością w kicie? Ile tak trzeba cofnąć pierścień? Czy tylko jedynie na "chybił-trafił". Myślałem żeby wyznaczyć sobie punkt jak w Heliosie czy Pentaconie. Ale to są stałki. Czy to ma jakieś znaczenie przy zmianie ogniskowej?

rafalartur napisał/a:
Jak z ostrością w kicie? Ile tak trzeba cofnąć pierścień?

W moim aparacie układ AF działał z założonym filtrem. Moim zdaniem nie trzeba nic cofać, ponieważ jest to światło monochromatyczne. W takim świetle nie powinno być problemów. Stare obiektywy manualne mają zaznaczony punkt ostrości dla IR dlatego, że przez wizjer przecież nic wtedy nie widać, więc trzeba zmierzyć lub oszacować odległość przedmiotową i ustawić odległość na skali, ale nie względem "zera", a właśnie czerwonej kropki.

pawelek-79 napisał/a:
Stare obiektywy manualne mają zaznaczony punkt ostrości dla IR dlatego, że przez wizjer przecież nic wtedy nie widać, więc trzeba zmierzyć lub oszacować odległość przedmiotową i ustawić odległość na skali, ale nie względem "zera", a właśnie czerwonej kropki.

Starożytne Gumisie to jednak były mądre :-) Szkoda ze narazie kasy nie ma na nowy aparat ani nawet na filterek.

pawelek-79 napisał/a:
W moim aparacie układ AF działał z założonym filtrem
Moje k 100ds też ustawia ostrość, ale zawsze coś w ciemno poprawiałem - z miernym skutkiem. Może faktycznie nic nie poprawiać. Z heliosem faktycznie po ustawieniu ostrosci po przesunięciu później na znacznik R działa jak należy. Jednak helios trochę przydługi jest. Kit od 18 byłby ok. Spróbujemy, zobaczymy. Pozdrawiam

White  Dołączył: 31 Paź 2008
Ciekaw jestem Waszych eksperymentów, bo też chcę się w IR pobawić :-B
Jak coś wyjdzie to pokażcie :-)

właśnie rozpocząłem urlop to coś pstryknę i na dniach spróbuje pokazać. Sam też jestem ciekaw jak to wyjdzie z k100ds

Skocz do: