andrzejb  Dołączył: 25 Gru 2008
sculptor, bardzo przyzwoita robota,niejedno dziecko może pomarzyć o takich zdjęciach.Nie jeden fotograf trudniący się tym zawodowo robi dużo gorsze i jeszcze każe sobie zapłacić krocie.Ostatnio wpadły mi w ręce foty niby "zawodowca"i po obejrzeniu ich byłem mocno zawiedziony.

Michał  Dołączył: 24 Wrz 2006
Przejrzałem wątek i jak dla mnie to foty 28, 38 oraz 43 najlepsze. Ogólnie sporo fot pozowanych(czego nie lubię). No i foty im dalej tym lepsze..oby tak dalej:)
ps. Arti ma cięty język ale też spoooro racji.. :-B dla niego i :-B dla Ciebie :)

Robert29  Dołączył: 27 Sie 2008
Witam
sculptor przez przypadek wpadłem w ten temat i tak przeglądnąłem Twoje zdjęcia , ogólnie ok
ale, no właśnie na większości zdjęć masz cienie na twarzach, większe lub mniejsze.
Proponował bym założyć dyfuzor , a najlepiej LIGHTSPHERE , wtedy równomiernie doświetlisz.
Widzę że masz silną lampę zacznij jej używać :):) jeżeli nie lampa to proponuję blendę srebrną.
I jeszcze jedno tak na marginesie dla osób które mają jasną karnację szukaj ciemniejszego tła zdjęcie będzie mniej mydlące.
Pozdrawiam Robert

BartekKw  Dołączył: 12 Gru 2008
fajne masz te portrety - podobają mi się. I tylko tyle napiszę bo z mojego punktu widzenia nie widzę niedociągięć. Cacy :-)

sculptor  Dołączył: 20 Maj 2008
Dzięki chłopaki za komenty!! :-B dla Was. :-) Za niedługo jak się chociaż trochę wygrzebię z bierzących spraw to może coś wrzucę. :-)
andrzejb, dzięki za setny post. :-)
Michał, ja też wolę niepozowane, ale czasem się po prostu nie da inaczej. :-)
Robert29, co do tła to się w pełni zgadzam. Wtedy niestety nie miałem takiej możliwości (rozumiem, że chodzi Ci o portrety dziewczynek). Na pewno zwrócę na to uwagę następnym razem. Powiedz mi tylko o jakie cienie na twarzach Ci chodziło? Przeglądnołem je sobie na spokojnie i jakoś nie mogę skumać o co kaman. Chodzi mi od numeru 38 wzwyż.
BartekKw, ja jeszcze parę rzeczy bym poprawił... :-) :-B

quasi  Dołączył: 08 Kwi 2008
sculptor, minimalnie brakuje światełka, kontrastu. Mnie podoba się zdjęcie nr 49 i 47.
W tejże kolejności.
Pozdr

Robert29  Dołączył: 27 Sie 2008
To tak na szybko - "oczywiście to tylko moje spostrzeżenia, piszę o tym co mi wytykają i na tym się wzoruję nie zawsze się też z tym zgadzam "

zd. 38 lewa strona nie doświetlona
39 cienie na szyi .
40 OK, 41 lewa strona i nos prześwietlone prawa lekko nie doświetlona ,
42, 43 OK
44 odbicie od lustra z tym zawsze są problemy , światło nie równo się rozkład da na powierzchni szkła,
45- 46 wygląda na jakbyś odbijał lampę od sufitu ( cienie pod oczami , dziewczynka wygląda jakby płakał cała noc :-) a to komunia ma być pełna życia a nie zmęczona )

47 , 48 lewa strona nie doświetlona
Pozdrawiam

Marcinicus  Dołączył: 30 Gru 2006
47, na tak.

Dziękuję wszystkim za komentarze. Nie odpisywałem, bo wiecie jak to jest jak własny post zostaje ostatnim i wątek odchodzi w odchłań niebytu... :-)
Robert29, mimo wszystko wydaje mi się, że cienie powodują odpowiednią głębię zdjęcia. Równomierne doświetlenie spłaszcza fote. Ale dzięki za sugestie.

A oto parę nowych fot. Tym razem próbowałem bardziej kombinować ze światłem.

50.

51. (lekki przechył celowy)

52.

quasi  Dołączył: 08 Kwi 2008
sculptor, moim zdaniem zdjęcia numer 47 i 49 są niedocenione. Kontrastu, to może i trochę mało, ale po są komputery. Mnie się podobają.
W 50-52, tego światła, to brakuje z lewej ich strony.

50.Fajna,podoba mi się spojrzenie pani,no i te pazurki,świetny bokech.
51. i 52. Tutaj moim zdaniem przekombinowałeś ze światełkiem.Chyba słoneczko za mocno świeciło,za twarde te cienie na lewej stronie twarzy i rąk,dodatkowo na 51.razi krzywa,sypiąca się ściana czy co to tam jest i ucięta jedna z dłoni.

martinnezzz  Dołączył: 18 Lip 2009
Witaj. Prześledziłem sobie cały wątek, jakoś mnie zainteresował :) Nie wiem ile czasu minęło od pierwszych fotek do teraz, ale postęp jest ogromny. Jestem nowy na tym forum, ale bardzo podoba mi się koncepcja tych autorskich tematów, świetnie dokumentują rozwój autora (lub jego brak) :]. Co do ostatnich 3 fotek to 50 bardzo mi się podoba, ciekawa mina, ładne światło i kadr. 51 i 52 za ostre światło. Pozdrawiam.

quasi, andrzejb, martinnezzz, Dzięki za opinie! :-B

53.

54.

55.

Michał  Dołączył: 24 Wrz 2006
od 50-tki fajny zestaw zdjęć..
50-rewelacja jak dla mnie..nie wiem czy nasycenie kolorów ciut bym nie zwiększył..
od 51 ciut za ciemne(może da się coś z tym zrobić(RAW?)

White  Dołączył: 31 Paź 2008
Ładne światło na ostatnich sześciu zdjęciach.

Michał, White, dzięki za komenty.

Tak jak pisałem wcześniej. Efekt cieni jest zamierzony. Chciałem po prostu poeksperymentować nieco ze światłem i cieniem. Mnie się takie podobają. :-P

Nazwany  Dołączył: 31 Lip 2008
Cytat
Mnie się takie podobają_

Sculptor
Mnie też. Cała seria z ta modelką jest przyjemna dla oka. Bardzo ładnie wychwyciłeś światło zastane. Pozdrawiam!

grabber  Dołączył: 01 Paź 2007
53 i 55 kurdeee :)
najbardziej to 55 :)
Nie ma exifu i masz troche sprzetu w stopce to moglbys napisac co i jak :)

Muszę Ci powiedzieć,że te trzy ostatnie podobają mi się.Nie są to jakieś szczytowe osiągnięcia w portrecie ale coś w tych zdjęciach jest.Jakbym miał wybrać najlepsze to moim faworytem jest 55.

Mariusz_CH  Dołączył: 30 Gru 2008
sculptor, bardzo fajne portreciki.
A tak przy okazji, ty nie masz coś wspólnego z 18bdsz w BB? (Chorąży Zawszezdąży)

Skocz do: