bsq  Dołączył: 28 Lip 2009
pentax smc-a 50mm f/1.7 i kilka innych problemow
Witam.
Mam problem z w/w wymienionym obiektywem. Podczas ostrzenia zawsze gdy zlapie ostrosc (tzn uzyskam jego potwierdzenie) i zrobie zdjecie np portret to nigdy nie mam ostrosci na ustawionym punkcie. Mowimy tutaj oczywiscie o pelnej dziurze. Ostrosc zamiast na oku pojawia sie albo na wlosach, albo na ustach.

Macie moze pomysl jak to rozwiazac? Nie mowie tutaj oczywiscie o zakupie matowki, mam na razie dosc wydatkow.

Druga sprawa: czy do k200d jest moze gdzies dostepny nowy firmware?
Trzecia sprawa: Mam pilot (oczywiscie zamiennik) i nie potrafie skorzystac w takiej sytuacji z dowolnego czasu naswietlania (tryb: bulb) zdjecia naswietlane sa bardzo losowo, obojetnie jak nadusze przycisk tzn nie wazne jak dlugo bede go trzymal.

Przepraszam ze wszystkie te problemy w jednym temacie ale nie chcialem zakladac tylu dodatkowych watkow.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
bsq napisał/a:
Podczas ostrzenia zawsze gdy zlapie ostrosc (tzn uzyskam jego potwierdzenie) i zrobie zdjecie np portret to nigdy nie mam ostrosci na ustawionym punkcie.

Zrób próby z aparatem na statywie i stałym obiektem. Może po prostu robisz za duże ruchy do tej głębi ostrości.

ok, jak wroce z pracy postaram sie to sprawdzic.

btw - dziekuje za przeniesienie tematu. Moj blad :)

pawgra  Dołączył: 29 Maj 2008
a jeszcze napisz na jakiej przysłonie robisz te fotki... i jaki Ci aparat dobiera czas.

przeciez napisalem ze pelna dziura czyli 1.7 :)
czas dobieram zawsze sam. Takze nie ma reguly.

Kiedys gdzies czytalem ze to taka przypadlosc tego obiektywu, ale nie wiem czy to prawda...

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
bsq, usuń, proszę, kolory ze stopki.

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
Agresywną masz stopkę strasznie...

[ Dodano: 2009-07-28, 11:47 ]
A no właśnie...

jiro  Dołączył: 15 Lis 2008
to nie przypadłość obiektywu tylko raczej korpusu. potwierdzenie ostrości nie zawsze dziala tak jak powinno, szczegolnie w kiepskich warunkach oświetleniowych moze występować BF lub FF... oczywiscie jesli bedziesz sie sugerował potwierdzeniem, a nie tym co widzisz w wizjerze.

[ Dodano: 2009-07-28, 12:01 ]
jeszcze jedno, jesli chcesz sie bawić w ręczne ostrzenie to naprawde polecam kupic matowke z klinem... osobiście juz cyfry nie używam, ale wiem ile zdjęć mi wychodziło nieostrych. na pleśniaku 10 na 10 zdjęć mam ostrych. :-)

stopka poprawiona. Co do matowki i klinu... jaki to koszt? W tym temacie jestem totalnie zielony.
Co do korpusu - w przypadku innych obiektywow nie ma tego problemu.

stopka poprawiona.

jiro  Dołączył: 15 Lis 2008
minimum 100zl(za chińskie), ale ja bym polecal te ze strony focusingscreens.com, adres moglem pomylić bo z pamięci pisalem. ale tak jak mowilem cyfry juz nie używam wiec moze inni sie wypowiedzą.

ladyhawke  Dołączyła: 07 Lis 2008
Nie napisales też z jakiej odległości robisz portret. Faktem jest, że ktoś mi kiedyś wyliczył, że z 1m GO wynosi 2,5 cm. Tak, że wciskając spust migawki poruszysz lekko aparatem, wystarczy też, że modelka się lekko poruszy, a ty nie zauwazysz. Ponadto istnieje też coś takiego jak bezwładnosc reki. W momencie pikniecia mózg wysyła sygnał do ręki, a ona jeszcze minimalnie przekręci.

Moja rada -ćwiczyć, cwiczyć... to dostaniesz się do filharmonii :D
A na serio, cwicz dużo przy dobrym świetle. Jestes ograniczony wielkoscia wizjera, więc nie od razu będziesz mial trafione zdjęcia.

Dla przysłony 1,7 2,56 cm

ladyhawke  Dołączyła: 07 Lis 2008
Taaa, już sobie przypomniałam, ze to plwk wyliczał :mrgreen:

hm... to moze faktycznie ja bylem po prostu zbyt blisko fotografowanej modelki :)

radekone  Dołączył: 20 Maj 2009
Ostrzenie klinem jest po duzo dokladniejsze niz jakikolwiek autofocus: wiesz dokladnie w jakim miejscu lapiesz ostrosc, np. ucho, oko, nos. AF pokaze ci, ze ostrosc zlapal ale raczej nigdy nie bedziesz mogl byc pewien w ktorym miejscu, czy to na policzku czy na nosie czy jeszcze gdzies indziej. Przy GO 2,56cm jak wspomniano ma to juz zasadnicze znaczenie.

Swoja droga, fajne i pozytywne sa reakcje ludzi, ktorzy nie byli swiadomi istnienia klina bo dotychczas tylko autofocusem sie poslugiwali i nagle dostali w rece plesniaka:)

ja nie mam zielonego pojecia o ostrzeniu klinem... jakies linki, cos gdzie moge cos na ten temat przeczytac? :P

a jak ma sie sprawa z innymi problemami o ktorych pisalem? :)

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
bsq, jesli chodzi o matowke z klinem i ostrzenie , to tutaj jest ladny rysunek:

http://www.cyberfoto.pl/g...nona-350d-z.htm

[dwie połówki [gorna i dolna] - musza sie zejsc ze soba...

ale cos wiecej na temat tego moge gdzies znalezc? jak to sie zaklada... jakos tak od a do z. Chcialbym troche poglebic jakos swoja wiede na ten temat, bo nie powiem ale w przyszlosci zamierzalem inwestowac troszke w m42.

Skocz do: