Łobuzio  Dołączył: 17 Lip 2008
[obiektyw] Tamron 70 - 300 vs K100d
Witam.

Kiedys pisalem o tym ze mam problem z tym obiektywem. Na dniach wywyslam do serwisu, ale mam pytanie. Obiektyw chyba od poczatku nie chcial lapac w k100d ostrosci na AF. Czy to normalne czy obiektyw byl od poczatku walniety ? W sumie bylo to mozliwe gdyz pamietam ze wkrotce po zakupie bywaly chwile ze nie chcial otworzyc przyslony.

mdfan  Dołączył: 09 Lis 2008
No to powinieneś go był reklamować od razu jak zauważyłeś problemy. Mógł być od początku walnięty - jak każdy inny sprzęt. Zdarza się.

Był to moj pierwszy kupiony obiektyw, a i ja mialem marne pojecie o aparacie. Zreszta i tak robilem glownie makro wiec mi te manualne ustawianie nie przeszkadzalo.

Ale do rzeczy, czy tylko mnie polaczenie k100d i tamrona nie sprawdzalo sie pod kontem auto focusa ? Rozumiem ze moze wolno ostrzyc, w koncu to pentax, ale zeby wogole ? A z drugiej strony mozliwe ze czytalem gdzies ze k100d nie daje rady.

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
Łobuzio napisał/a:
Ale do rzeczy, czy tylko mnie polaczenie k100d i tamrona nie sprawdzalo sie pod kontem auto focusa ?

Połączenie z Tamrona (Sigmy) 70-300 z jakimkolwiek korpusem nie za bardzo sprawdza się pod względem AF ;-) Choć tu też dużo zależy od silnika wbudowanego w korpus.

Łobuzio napisał/a:
Rozumiem ze moze wolno ostrzyc, w koncu to pentax, ale zeby wogole ?

W tym wypadku to na odwrót - jakoś AF kasetki jest mniej wybredny i lepiej toleruje Tamrona niż Canon 350D. Zresztą poczytaj sobie test na optycznych.pl na Canonie 20D - przesadzili trochę, ale fakt, że na mydle przy 300 mm to masakra dla AFu coś ustawić.

Łobuzio napisał/a:
A z drugiej strony mozliwe ze czytalem gdzies ze k100d nie daje rady.

Pod jakim względem nie daje rady? Szkło ciemne, fatalnie skorygowane, spora masa soczewek przy zmianie ostrości + słaby silnik kasetki, ale jakiś tam AF ma.

andrusz  Dołączył: 28 Lip 2007
Re: Tamron 70 - 300 vs K100d
Łobuzio napisał/a:
Obiektyw chyba od poczatku nie chcial lapac w k100d ostrosci na AF. Czy to normalne czy obiektyw byl od poczatku walniety ?

Nienormalne. Ponad rok używałem K100D z tym Tamronem i nie miałem żadnych problemów. Zrobiłem tym zestawem dużo świetnych zdjęć na wakacjach. AF nawet działał nieźle. Więc coś nie tak z twoim egzemplarzem.

Andrusz - dzieki :-) Czyli wpisze jeszcze do reklamowania dzialanie z autofocusem.

wux  Dołączył: 29 Lip 2009
andrusz napisał/a:
Łobuzio napisał/a:
Obiektyw chyba od poczatku nie chcial lapac w k100d ostrosci na AF. Czy to normalne czy obiektyw byl od poczatku walniety ?

Nienormalne. Ponad rok używałem K100D z tym Tamronem i nie miałem żadnych problemów.

używam od prawie dwóch lat z K100d, i AF ostrzy ok; gubi się wprawdzie czasami przy słabych warunkach świetlnych, ale nie bardziej niż kitowy; mam pare zarzutów do tego szkiełka, ale generalnie to całkiem dobre szkło - nothig is pefect...

Mucha  Dołączył: 28 Maj 2008
Łobuzio, a jak Twoja kasetka działa z innymi obiektywami z AF? W stopce masz same MF.

Z krótkim kitowym dziala dobrze. Innych szkieł AF po za kitem i tamronem nie mam. Reszta to manualne.

[ Dodano: 2009-08-31, 16:39 ]
Obiektyw przyszedł z serwisu. AF działa, przysłona działa, jest super :-)

Skocz do: