Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Problem z kartą pamięci
Witam

Moja znajoma ma canona 350d, dotychczas używała karty CF 1gb, kupiła sobie na wyjazd do francji kartę Sandiska Extreme 4 8gb. Poprosiła mnie o pomoc bo karta nie działała a aparat wyświetlał error. Tak jak przypuszczałem wystarczyło kartę sformatować w aparacie.

I tu zaczął się problem karta została sformatowana jako 1gb i nie chce się sformatować inaczej, wyczytałem w internecie że ten aparat obsługuje każde pojemności ale kartę trzeba sformatować w komputerze.

Użyłem więc czytnika kart (2 rodzaje jeden zew. drugi wbudowany w stację HP), i próbowałem sformatować kartę jeszcze raz, niestety ciągle jest ona wykrywana jako 1gb, używałem formatowania w viscie i xp, managera dysków xp, g-parteda pod ubuntu, partition magic pro i norton disk doctor spod hiren's boot cd. Nawet sprawdzałem jak wykrywa ją FreeBSD.
Za każdym razem wykrywa około 991mb. Widzi tylko tyle i żadnego dodatkowego wolnego miejsca.

Czy jest może jakiś inny sposób na sprawdzenie rzeczywistego rozmiaru tej pamięci?
Czy ktoś może zetknął się już z takim problemem?
A może jest ktoś z lublina z jakimś innym (nowszym) aparatem na CF'y którym można by spróbować sformatować tą kartę?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
W tej chwili to została na karcie założona partycja 1G i tylko ten obszar jest widoczny. Trzeba w programie do zarządzania dyskami, obsługującym pamięci flash usunąć istniejącą partycję i założyć nową, wykorzystującą całą pojemność karty.

Tak jak już wcześniej napisałem, otwierałem tą kartę programami do partycjonowania i widzą one tylko tą partycję, bez żadnego dodatkowego wolnego miejsca, usuwałem tą partycję i także nadal pokazywały ~991mb (1gb).

Wygląda na to że aparat formatując sprzęt po raz pierwszy musiał gdzieś w nagłówku karty wpisać rozmiar 1gb, dlatego szukam jakiegoś rozwiązania żeby doprowadzić kartę do stanu fabrycznego, czyli 0 informacji, a następnie wykryć rozmiar poprawnie i sformatować na nowo.

JackW  Dołączył: 08 Lip 2009
Czy sprawdzałeś na komputerze w panelu sterowania przez narzędzia administracyjne jaka to jest karta. A może to jest 1 GB? Tam możesz również usunąć dysk logiczny i założyć nowy.

Tak, wchodziłem do zarządzania systemem/zarządzanie dyskami, i widzi tam ciągle tylko 1gb.

Jakaś lipa z tymi 8 GB.

Pewnie jakaś podróba

No właśnie to jest dziwne bo karta była w oryginalnym pudełku ze wszystkimi papierami, z etui, płytką mini-cd itd..

Chmarski  Dołączył: 28 Mar 2007
W którymś momencie było troche hałasu o podróbki kart - zmiana naklejek z opisem i tyle. Pojemność zostaje ta sama a naklejka mówi, że jest juz większa.
Ja sobie nie przypominam by jakiś SanDisk się posuł.

Blesso  Dołączył: 24 Wrz 2007
A bawiłeś się może TYM programem?
Czasami warto spróbować.

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
Kilka razy programy pokazywaly mi różne glupoty , w większości linuksowe fdisk -l nie kłamało . Jak sprawdzałeś pod kilkoma programami/systemami to raczej bym podejrzewał
o podróbkę , gdzie kupowana ? Było o lewych z allegro i dotyczylo prędkości czyli pojemność też ktoś mógł naciągnąć http://pentax.org.pl/viewtopic.php?p=397214#397214 , pudelko było i CD a karta jakby inna .

Blesso, próbowałem tego programu on tylko formatuje tą partycję która jest.
Wygląda na to że to jednak podróbka, i też jest z allegro :evil:

Próbowałeś programu EASEUS Partition Master 4.01 Home Edition :?:

plwk, wow, co za budząca zaufanie nazwa!! ;-)

Jasne że spróbuję dzięki za podpowiedź :-D :-B

Za jego pomocą preparowałem młodemu kartę do telefonu Samsung jakiś tam. W serwisie podali, że czyta 4G i gdy taką kupiliśmy to jej nie wczytywał i musiałem mu założyć mniejszą partycję.

Jeżeli system Windows nie widzi objętości dysku, a karta takim jest, i nie widzi wolnego miejsca do przydziału, to niestety jest tylko 1, a nie 8 GB. Ja bym reklamował kartę z odpowiednim komentarzem.

ubeuszek  Dołączył: 03 Cze 2008
Jedyne wyjście z tej smutnej sytuacji to zmienić system :-P

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Swoją drogą kupować ExtremeIV do 350ki to lekka przesada. Spokojnie wystarczyłaby połowę tańsza UltraII. Na 350ce nie będzie widać różnicy.

Blesso  Dołączył: 24 Wrz 2007
A sprawdzles mozliwosc wymuszenia wielkosci partycji ?
Softem ktorym podalem ( uruchamiasz Hpusbfw.exe z konsoli "-A : wielkosc jednostki alokacji" i bawisz sie ustawieniami - cos jak format /A :rozmiar w DOSie) .
Mysle, ze ona jest "zbyt skomplikowana" dla starych aparatow i niektorych czytnikow( moj czytnik nie widzi nawet kart 4GB).

Pentagram, gdyby mnie spytała o zdanie, doradziłbym jej 2x extreme III 4gb zamiast jednej "czwórki" 8gb.

Blesso, czytnik jest nowiutki, czyta SDHC, więc raczej to nie to, spróbuję dzisiaj jeszcze sformatować tą kartę na Olku E-510 może on da radę. Po za tym już na 90% jestem przekonany że to podróba, gdyby na karcie była partycja 1gb, to programy do partycjonowania pokazywały by resztę miejsca jako nie przydzielone a tutaj nawet FreeBSD pokazuje 1gb.

Skocz do: