"Available light is any damn light that is available..." W.E. Smith
blog | 4x5" 6x6 6x7 24x36 | soczewki & pinhole | iPh
Canon 50D + Kit + 50mm 1.8
K-1 wraz z przyjaciółmi.
Waidodayo! https://www.flickr.com/photos/ebelbeb/albums
Zeiss VS Limited
Zdjęcie było spontaniczne i musiałem się bardzo wygimnastykować żeby wychylić się przez tą barierkę i uchwycić moment, więc z samego kadru jestem zadowolony:)hasos napisał/a:35 tu już mi się bardzo podoba. kolorystyka jest fajna, choć chyba zdecydowałbym się na obcięcie kadru z prawej strony, tak by nie było widać gościa w rogu
Yashica Mat124, Canon 100d
Niestety światło żarówkowe grudniowym wieczorem nie pozwoliło na więcej ale gorzej by było gdybym wogóle nie zrobił tego zdjęciaEldred napisał/a:2. niski kontrast ale dodający specyficznego klimatu, bardzo ładna i ciekawa twarz.
Z perspektywy czasu zrobił bym to na pewno inaczej.Eldred napisał/a:3. chyba trochę za ciemno.
Akurat znowu grudzień. Szkoda, że wtedy nie wiedziałem, że przy takim świetle trzeba korygować wskazania światłomierza. Sam bym widział jaśniej a wyciaganie chyba nie ma tu sensuEldred napisał/a:4. jak dla mnie świetnie oddaje klimat deszczowej zimnej marcowej pogody, aż czuć ten chłód.
Prawdopodobnie robione na 1.7 lub 2.Eldred napisał/a:chociaż bokeh jak dla mnie zbyt nerwowy, albo bym przymknął albo otworzył bardziej przesłonę
7 Dla mnie jest wyjątkowe. Ale to tylko dla mnie Na 8 nie skojarzyłem reki dziecka wcześniej 9 staruszka. Średni format tylko w kolorze. Później mały obrazek. A bladość no coż inna będzie ilość tonów w świetle dziennym a inna w sztucznym. Na 18 pewno jest trafiona ostrość, to miękkość slajdu może na pełnym otworze może burzyć to wrażenie. 20 średni format, 22 mały obrazek proporcja boków na to wskazuje. 34 to ślimak. Zdjęcie musiałem skadrować ponieważ było robione 50 z przyłożoną odwrotnie 35 i jeszcze większa winieta była wliczona w zdjęcie.Eldred napisał/a:7, 8 i 9
Jedna rzecz która mnie irytuje w mz-ce, jest taka że nie mogę wybierać punktów ostrości i często na pełnym otworze trudno uzyskać to co się chceEldred napisał/a:36. poprawne, ale chyba nie trafione z ostrością.
no to nawet lepiej, sugerowałem się datą posta, jak widać niepotrzebnie.kefa napisał/a:Eldred napisał/a:
4. jak dla mnie świetnie oddaje klimat deszczowej zimnej marcowej pogody, aż czuć ten chłód.
Akurat znowu grudzień.
Jest na to sposób, prosisz modelkę by wystawiła lekko swoją dłoń tak by u ciebie była w centrum kadru, a u niej na poziomie bliższego oka (w stosunku do aparatu), po ustawieniu ostrości po prostu odkłada dłoń tak żeby się nie poruszyć i masz trafieniekefa napisał/a:Eldred napisał/a:
36. poprawne, ale chyba nie trafione z ostrością.
Jedna rzecz mnie irytuje w moim mz-ce, że nie mogę wybierać punktów ostrości i często na pełnym otworze trudno uzyskać to co się chce
Yashica Mat124, Canon 100d
"Usuwając kolor, oferujemy obraz, który jest jedną nogą poza rzeczywistością." Tony Worobiec
ogólna niemoc twórcza....
Ważne, że zdjęcia się podobająblanchet napisał/a:kurka, nie umiem konstruktywnie oceniać zdjeć
K5IIs + trochę gratów
To nie Safari żeby sobie obejść słonia jak się chce tylko zoo, dlatego tło takie a nie innemartinnezzz napisał/a:Słonia nie kupuję - trochę bałagan w kadrze i nie za ciekawe tło moim zdaniem.