pawelb napisał/a:bEEf napisał/a:Marcinicus, niestety tylko wycinek, reszta pozostaje bez zmian. Piszę "niestety", gdyż właśnie szukam standardu do swojej kasetki... Więc - teoretycznie 28-ka powinna być dobra, bo obejmuje kadr jak 42 na analogu. Ale perspektywa pozostaje typowo "szerokokątna", czyli przy foceniu z bliska wygląda nienaturalnie... Głębia ostrości tak samo (testowałem kitowym zoomem na własnej nodze). Jak się nad tym zastanowić, to to jest logiczne - tak działa crop. Inaczej trzeba by zmienić odległość obrazowania, a ta w lustrzankach cyfrowych jest taka sama jak w analogach, inaczej nie pasowały by stare obiektywy... Czyli, idąc dalej, odwzorowanie perspektywy nadal jest najbardziej naturalne przy ogniskowych w granicach 50, a pole krycia barzdziej sensowne właśnie przy 28...
Czy jesteś tego pewien? Moim zdaniem ob. 28 mm na body z crop 1.5 powinien dawać dokładnie taki sam obraz jak ob. 42 mm na body 35 mm. Prosta obserwacja wizjera MX z ob. 50 mm oraz DS z ob. 35 mm wydawała się to potwierdzać, oczywiście pomijając różnicę rozmiaru. Jeżeli jest tak jak mówisz to chętnie skoryguję mój błąd, ale dziwi mnie, że do tej pory nigdzie o tym nie przeczytałem... Masz może jakieś zdjęcia/linki potwierdzające swój pogląd?
modern art = i could do that + yes, but you didn't
Moje zdjęcia pozostają amatorskie ze względu na szumy na wysokim ISO i brak AF
gucio-59 napisał/a:Jaki mi polecicie obiektyw - portret, do mojego K 100![]()
dan napisał/a:Czyli 75mm na filmie bedzie się zachowywac dokladnie tak samo jak 50mm na cyfrze?
.....rosyjski łącznik.....
zapraszam do mojej galerii
http://picasaweb.google.pl/artur.skrabowski
Marek Wyszomirski napisał/a:75mm na analogu będzie się zachowywało tak jak 50mm na cyfrze - z jednym wyjatkiem. Dla tej samej liczby przysłony 50mm na cyfrze da większą głębię ostrości.
Marek Wyszomirski napisał/a:Odwzorowanie perspektywy jest tylko i wyłącznie funkcją odległośći z jakiej fotografujesz. Jeśli zrobisz z tego zamego miejsca dwa zdjęcia ogniskowymi np. 20 i 100mm, po czym powiększysz środek zdjęcia wykonanego 20mm tak, aby uzyskać identyczny kadr - perspektywa będzie identyczna!
Marek Wyszomirski napisał/a:75mm na analogu będzie się zachowywało tak jak 50mm na cyfrze - z jednym wyjatkiem. Dla tej samej liczby przysłony 50mm na cyfrze da większą głębię ostrości.
Cytat75mm na analogu będzie się zachowywało tak jak 50mm na cyfrze - z jednym wyjatkiem. Dla tej samej liczby przysłony 50mm na cyfrze da większą głębię ostrości.
CytatOdwzorowanie perspektywy jest tylko i wyłącznie funkcją odległośći z jakiej fotografujesz
K-5, K 100d + Grip DICAIN/SMC-DA 18-55/SMC-FA 28-70/Sigma 70-300 APO II/METZ 58 AF-1/GOLDPHOTO YH324C + YH 430/POWERLUX FW-2 /Blendy ROTIN okrągłe 5w1, 110cm/Dyfuzor LIGHTSPHERE/Torba TAMRAC Pro 8/Plecak LOWEPRO,kubki,smycze,koszulki...
gucio-59 napisał/a:A może jakiś zoom zamiast FA 50/1.4 do portrecików jakaś 135?
asklop napisał/a:gucio-59 napisał/a:A może jakiś zoom zamiast FA 50/1.4 do portrecików jakaś 135?
co do 135 to looknij na 1 stronę, a co do zooma, to wiesz, każdym obiektywem można zrobić portret, ale albo chcesz mieć szkiełko uniwersalne albo specjalnie pod portret. Jednak zoom jest ciemny, nawet profesjonalne to tylko f2,8, maja swoje wady w postaci mniejszej rozdzielczości, dystorsji itp itd, a stałka to jednak stałka. Za parę stówek nic lepszego niż 50/1,4 do portretu IMHOnie znajdziesz.
A7III
Krzychoo napisał/a:Guerilla ja pstrykam trochę portretów Takumarem 135/2.5 i jestem z tego szkła bardzo zadowolony. To co daje ogniskowa 135 mm to dystans do osoby fotografowanej.
Krzychoo napisał/a:co do pomiaru światła przy szkle manualnym to aż tak źle nie jest. Pstrykając w raw'ach ma się wystarczający zapas +-EV, żeby pomiar robić raz na kilka lub nawet kilkanaście strzałów.
piotr_w napisał/a:Marek Wyszomirski napisał/a:Odwzorowanie perspektywy jest tylko i wyłącznie funkcją odległośći z jakiej fotografujesz. Jeśli zrobisz z tego zamego miejsca dwa zdjęcia ogniskowymi np. 20 i 100mm, po czym powiększysz środek zdjęcia wykonanego 20mm tak, aby uzyskać identyczny kadr - perspektywa będzie identyczna!
Mogę się nie zgodzić?
Przerysowania pozostają, szczególnie jeśli fragment kadru jest bliżej niż reszta.
Poniżej jest fotka zrobiona 20mm (analogiem). Jeśłi wytniesz fragment to pierspektywa dalej pozostanie szeeeroka.
CytatOk z tym się zgadzam. Ale perspektywa? Wiadomo, że np. na analogach 75mm daje pewien skrót perspektywy w porównaniu z np.50-tką. Jeżeli włożymy 50-tkę do cyfry to aby sfotografować ten sam wycinek kadry musielibyśmy po prostu trochę się cofnąć (w porównaniu do analogowych 50-tek). GO będzie mniejsza na analogowej 75-tce, ale wg. mnie inną różnicą będzie także ten wspomniany skrót perspektywy widoczny w 75-tce! Uważam, że nie ma sensu chrzcić 50-tek "krótkimi portretówkami" tylko dlatego, że po włożeniu do puszki z cropem 1.5 trzeba będzie odejść od modelki dwa kroki dalej...
Moje zdjęcia pozostają amatorskie ze względu na szumy na wysokim ISO i brak AF