geeker84  Dołączył: 30 Mar 2009
[geeker84] chyba już czas...
Witam serdecznie i jak tradycja wątku nakazuje proszę o wasze reakcje i opinie.

1.

f/5,6; 1/15s
2.

f/4,5; 1/60s
3.

f/5,6; 1/13s
4.

f/4,5; 1/10s
5.

f/5,6; 1/10s
6.

f/4,5; 1/100s
7.

8.

f/4,5; 1/100s
9.

f/4,5; 1/100s

Wszystko wykonane tym co w stopce.

[ Dodano: 2009-07-30, 00:00 ]
Nie wiem dlaczego, ale w pełnym rozmiarze są wyraźniejsze.

jiro  Dołączył: 15 Lis 2008
mały komentarz do tematu... chyba jeszcze nie czas ;-)
a teraz troche bardziej powaznie... kompletnie mi to nie podchodzi.
1. tło na kazdym ze zdjec jest kiepskie(ew. jeszcze na #8 sie jakos broni)
2. balans bieli, tutaj akurat pojechales po calosci, tak naprawde chyba w ogole tych zdjec nie korygowales.
3. kompresja zjadla zdjecia.
4. takie eksperymenty jak na #7 dobrze wychodza w jednym przypadku na milion... a moze i to nawet nie.

poki co tyle, na wiecej nie mam sily(tak czy inaczej zdjecia nie nadaja sie nawet do rodzinnego albumu) mimo ze urlop mi sie zaczal ;-)
pozdr.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Zajrzałem tu trochę z nudów, trochę przez przypadek. I to był błąd.

Napinator  Dołączył: 02 Wrz 2007
matb napisał/a:

Podpisuję się pod tym :)
Kurde takich hardcorowych początków to ja nie miałem.
Chłopie po co żeś te łapy poucinał ? Nie mogłeś szerzej kadrować ?

andrzejb  Dołączył: 25 Gru 2008
Postaram się bardzo delikatnie powiedzieć.Jest kiepsko,leży praktycznie wszystko począwszy od kadrowania przez balans bieli po tło.Jeszcze na dodatek ciemno,nieostro,nieciekawe pozycje i minki(większość z serii to"zrobiłeś już te zdjęcia".Moja rada jest taka,żebyś pooglądał zdjęcia innych,niekoniecznie na tym forum(jest tego masa w sieci).Tak w celach edukacyjnych,żeby na przyszłość nie popełniać tych samych błędów,może jakaś książka by się zdała.Jeszcze jedno,wrzucaj jednorazowo mniej zdjęć,bo przy takiej ilości to nie za dużo się dowiesz o swojej twórczości(wiem po sobie,że nie chce mi się pisać o 10-ciu zdjęciach byle czego,wolę się skupić na 1,2,i naskrobać coś więcej.Powodzenia i życzę wypasionych portretów.

PS.Zobacz na początek prace tego forumowicza: [igorkrupa] klikam portrety 77 i 30

Janusz Gdula  Dołączył: 08 Gru 2008
Geeker84 -> Każdy kiedyś zaczynał. Sam popełniałem ten błąd, że wrzucałem tu na samym początku wiele zdjęć (bez większej selekcji).
Ale nikt nie mówił, że będzie łatwo. ;)
Jak mówił Andrzejb... (czytać, oglądać, praktykować)
Nie poddawać i zniechęcać się, a wszystko będzie okej :]
Mi tu strasznie brakuje na tych zdjęciach, choćby cienia obróbki.

wojtek_c  Dołączył: 28 Lut 2008
geeker84, to co powyżej to w większości jęki panów wychowanych na zdjęciach wychudzonych, piętnastoletnich modelek. Jak na początek nie jest źle. Ale tylko jak na początek.

Zdecydowanie najbliżej sukcesu byłeś w 8. - popraw pozę modelki i będzie dobrze. 1. to też jakiś pomysł, tylko wart dopracowania.

Następnym razem weź ze sobą białą kartkę papieru (lub białe inne coś), każ modelce trzymać tuż przed twarzą i zacznij sesję od ustawienia manualnego balansu bieli z udziałem tejże kartki. Będzie dużo lepiej. Przy kadrowaniu uważaj, które części ciała modelce ucinasz - to wcale nie musi być błąd, ale to musi mieć kompozycyjnie sens. No i nie rób takich efektów jak w 7. bo to kicz przeraźliwy.

Widziałem tu już DUŻO gorsze początki, więc spokojnie i do przodu.

Janusz Gdula  Dołączył: 08 Gru 2008
wojtek_c -> Ale przecież tu nikt nie napisał nic o samej modelce tylko o zdjęciach, a te są słabe...

wojtek_c napisał/a:
to co powyżej to w większości jęki panów wychowanych na zdjęciach wychudzonych, piętnastoletnich modelek.

No comment...

wojtek_c napisał/a:
geeker84, to co powyżej to w większości jęki panów wychowanych na zdjęciach wychudzonych, piętnastoletnich modelek. Jak na początek nie jest źle. Ale tylko jak na początek.

ale przeciez napisales mu praktycznie to samo co ja... wiec o co chodzi z tymi jekami?

andrzejb  Dołączył: 25 Gru 2008
wojtek_c napisał/a:
to co powyżej to w większości jęki panów wychowanych na zdjęciach wychudzonych, piętnastoletnich modelek.
Ja też nie "jęczałem"ale Arti to będzie piał z zachwytu w przenośni i dosłownie.

Dziękuję wszystkim za zaangażowanie, ale takie wpisy nic nie wnoszą do oceny i trudno wyciągnąć z tego jakieś korzyści:
matb napisał/a:

a "wzorowy uczeń" powinien wiedzieć, że mówi się ręce a nie łapy... zwłaszcza jeśli opisujemy kobietę.
reszcie dziękuję
teraz kilka innych ujęć:
10.

11.

12.

Dzisiaj mniej, zgodnie z "zamówieniem"
Pozdrawiam i jeszcze aparatu nie sprzedaję, więc będzie więcej :-P

kiepskie kadry... jak nie centralne to zle uciete... swiatlo, a raczej jego brak bardzo widoczny i do tego #10 - na twarzy dziewczynki jakies takie dziwne kolory sa, w zasadzie to nie wiem czy to moze byc balans bieli nadal.

nadal jestem zdania ze zadne z do tej pory wstawionych zdjec nie nadaje sie nawet do rodzinnego albumu :-)

PS. aparatu nie sprzedawaj bo i po co... ale tez nie pstrykaj wszystkiego co sie da, pomysl nad kadrem(w tym przypadku bylo to jak najbardziej mozliwe) i popracuj na obrobka.

Te dziwne kolory nazywają się fachowo RUMIEŃCE ;-)

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
andrzejb napisał/a:
Ja też nie "jęczałem"ale Arti to będzie piał z zachwytu w przenośni i dosłownie.

Arti jest na urlopie.... i mu morze szumi za oknem.... :-P

13.

14.

ten grymas to przez nieudane podjazdy

[ Dodano: 2009-08-02, 20:48 ]
Może jeszcze dwa zachody
Uprzedzam, że kolory oddają faktyczną kolorystykę w danym momencie
15.

16.

Skocz do: