argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Capture One 4
Pokazał sie w końcu Capture One 4. Ale nie ma szans, by ściągnąć wersję beta. Jestem ciekaw, co takiego dołożyli/poprawili.
Capture One 4 beta

[ Dodano: 2007-08-30, 21:54 ]
Jak ktoś chce, to podaje link. Łatwiej ściągnąć

rapidshare- Capture One 4

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Ściągnąłem ze strony producenta :-)
Nawet dosyć szybko.
Dzięki za linka...

emigrant  Dołączył: 20 Wrz 2006
No i jakie różnice w stosunku do 3? Obsługuje DNG?

[ Dodano: 2007-09-05, 08:41 ]
Zainstalowałem. Przy okazji wymaga Microsoft .NET Framework 3 (63MB do ściągnięcia).
No i przy próbie uruchomienia kupa czyli crash.

tomecki  Dołączył: 22 Kwi 2006
argawen napisał/a:
rapidshare- Capture One 4

Get your own Premium-account now! Instant download-access! (Or wait 324 minutes) :shock:

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
tomecki, dałem ten link, bo żadną miarą nie można było tego ściągnąć ze strony Phase One. Teraz jest ok, to sobie sćiągnij z ich strony.

Capture One 4

tomecki  Dołączył: 22 Kwi 2006
Dzięks argawen, właśnie się zasysa.

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
W kwestii formalnej. Sprawdzał ktoś tę wersję z PEFami? Nadal ma takie kłopoty z czerwonym kolorem jak poprzednia wersja?

Tok'Ra  Dołączył: 11 Lip 2006
Ciekawostka... i ew. prosba do posiadaczy GX-1S o weryfikacje patentu, bo moze byl to tylko przypadek.

Dokonalem omylkowo;-) konwersji plikow pef nie do formatu DS jak robilem zazwyczaj, ale wybralem starszy standard pliku typu Pentax DL.

O dziwo - moja beta C1 4.0 normalnie wyswietlila takiego DL- pef'a, bez wczesniejszego dziwnego narowu polegajacego na naglym przesunieciu histogramu w calosci na prawo i przeswietleniu zdjecia. Wczesniej zaden inny testowany program do RAW nie mial takich tendencji i wyswietlal poprawnie kazdego takiego pef'a DS po konwersji. C1 Beta nie chciala.
Na razie wiec stawiam hipoteze, ze pliki udajace pochodzenie z DL'a sa lepsze przy wywolywaniu z C1 beta i daja lepsze rezultaty.

BTW, wczoraj tez sciagnalem trial BibblePro, juz obslugujacy Samsunga GX-1S. Tutaj juz bez koniecznosci konwersji, program ladnie wyswietla oryginalne pef-y i usunieto chyba tez wczesniejsze wady wyswietlania i konwersji do jpg plikow pochodzacych ze stajni Pentax'a. Jest zdecydowanie lepiej w kazdym razie niz bylo wczesniej. Warto sprawdzic.
BTW, program ten przy instalacji daje pole wyboru - czy chcemy obrabiac pojedyncze foty, czy tez masowke wsadowo i odpowiednio sie ustawia do pracy - wczesniej bylo takie pytanie, czym mozna masowo popoprawiac zle foty w rawach.

marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
Tok'Ra napisał/a:
Dokonalem omylkowo;-) konwersji plikow pef nie do formatu DS jak robilem zazwyczaj, ale wybralem starszy standard pliku typu Pentax DL.

Tok'Ra - tak na marginesie - DL jest nowszym modelem niż DS :mrgreen: . Powstał jako tańsza alternatywa dla DS-a przez wycięcie paru drobiazgów.

Pozdrówka
Marucha

Nowa wersja CO 4.8.2 obsługuje pefy z K-7.

Tok'Ra  Dołączył: 11 Lip 2006
A kto ten programowy badziew kupi?
Ja wychodzę z założenia, że jak mnie firma kiedyś olewała - to i ja ją teraz - nawet jakbym miał mieć wkrótce pełną klatkę.

CO używa całkiem spora liczba profesjonalnych fotografów i takie myszki jak Ciebie i mnie to sobie phaseone może olewać.

Zauważ że żaden Samsung nie jest obsługiwany i już nie będzie.

Prędzej zmienisz puszkę na np GX-20 włączysz DNG niż doprosisz się wprowadzenia obsługi samsungowych pefów.

Najlepszy jest Silkypix :-)

Pozdrawiam Markus

rafalf  Dołączył: 09 Cze 2007
Markus napisał/a:

Zauważ że żaden Samsung nie jest obsługiwany i już nie będzie.

Prędzej zmienisz puszkę na np GX-20 włączysz DNG niż doprosisz się wprowadzenia obsługi samsungowych pefów.

Samsung od GX-10 w góre nie obsługuje już zapisu w formacie PEF, jest tylko format DNG - więc nie ma co włączać.
RAWy są po prostu zapisywane w DNG i tyle.
Więc od modelu GX-10 w górę samsungi są obsługiwane :P

Nie rozumiem czemu nadal się dziwisz że producent nie wprowadził obsługi PEFów z nieprodukowanych już aparatów GX-1S, skoro Samsung zarzucił PEFy na rzecz DNG....

gebi  Dołączył: 05 Maj 2006
Ja się dziwię, czemu nie wprowadził tej obsługi gdy GX-1S/1L były produkowane. Dodając pół godziny pracy jednego programisty mógł sobie zapewnić dodatkowych klientów na software, ale skoro im na tym nie zależało i nie muszą ciułać drobnych to co mnie to obchodzi.

gebi napisał/a:
Ja się dziwię, czemu nie wprowadził tej obsługi gdy GX-1S/1L były produkowane.

Tu masz rację, ale to pewnie dlatego że to były pierwsze lustrzanki cyfrowe Samsunga i być może nie wydały się interesujące specjalistom od sprzedaży w Phase One. Programista na pewno by to dodał gdyby dostał takie zapotrzebowanie od "salesów" :)

gebi  Dołączył: 05 Maj 2006
Ja mogę mieć im za złe tylko to, że support więcej czasu spędził na odpisywanie mnie i Markusowi niż zajęłaby cała poprawka. Dodatkowo twierdzili, że nie mają RAW-ów z Samsunga, więc przygotowałem im kilka przykładów, które byłyby dobre do eksperymentów z wywoływaniem i mogłem się z nimi rozstać czyli dołożyłem również swojego czasu do tej zabawy, a oni po jakimś czasie napisali, że jednak wsparcia nie będzie... :roll:

Ja też jestem zawiedziony zachowaniem supportu.
Najpierw sami proszą o podesłanie rawów a potem dają jakieś pokrętne odpowiedzi i nic nie robią.
Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze...
CO mam ale nie używam.
Kiedyś pewnie się przyda.
Dobrze z tym DNG bo on zawsze będzie wspierany obojętnie czy będzie to GX-50 czy GX-100 :-)

gebi napisał/a:
Ja mogę mieć im za złe tylko to, że support więcej czasu spędził na odpisywanie mnie i Markusowi niż zajęłaby cała poprawka.

Niestety tak to wyglada w wiekszych firmach / korporacjach.
O tym co zostanie wydane jako software decydują managerowie/handlowcy, a support to juz inna bajka i oni sa od tego zeby z klientem rozmawiac i przekazywac skargi do managementu i tyle... Od supportu nie zalezy to co zostanie wydane w kolejnej wersji software - coż - takie życie :)

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
gebi napisał/a:
Dodając pół godziny pracy jednego programisty mógł sobie zapewnić dodatkowych klientów na software, ale skoro im na tym nie zależało i nie muszą ciułać drobnych to co mnie to obchodzi.

Nie sądzę aby to się ograniczało do wprowadzenia do bazy plików o określonym nagłówku. Trzeba na pewno przetestować działanie programu na tych plikach i ewentualnie skorygować działanie opcji automatycznych.

Mi napisali że przyczyną braku obsługi są spory prawne pomiędzy producentem matrycy Sony i producentem aparatu Samsungiem ?

Z tym testowaniem to fakt ale skoro po konwersji program sobie radzi traktując plik jak plik z DS to i po zmianie było by ok.

Skocz do: