K100D Super + KIT z CPL marki KING + Pentacon 135/2.8 + pentacon 50/1.8 + helios (weteran, cały w rysach)
Lampa : TOPCA 325CS
k20d, FA80-320, SMC-M50f1.7, AF540FZG
Moje zdjęcia: http://pentax.org.pl/view...der=asc&start=0
"... i owoc żywota twojego je ZUS..."
nikola2711 napisał/a:ale troche banalne zdjęcia
sculptor napisał/a:słońce na niebie
w portretach jestem noga, co widać - tak więc biore sobie do serca :) na codzień z racji wykonywanego zawodu cykam całkowicie inne zdjęcia :)sculptor napisał/a:na kadry (obcięte palce itd.)
sculptor napisał/a:, tło
sculptor napisał/a:punkt ostrości
sculptor napisał/a:i przepalone niebo
K100D Super + KIT z CPL marki KING + Pentacon 135/2.8 + pentacon 50/1.8 + helios (weteran, cały w rysach)
k20d, FA80-320, SMC-M50f1.7, AF540FZG
Moje zdjęcia: http://pentax.org.pl/view...der=asc&start=0
Pentax, szkło, lampy, tło i co?
grabber napisał/a:na 5 tak ci rozmylo tlo z 50?
CCCP, ZSRR, NRD, MO...rest in progress
martinnezzz napisał/a:Popracuj nad tłem, w 5 jest rozmyte, nie odciąga uwagi od modelki i od razu efekt o wiele lepszy
Napinator napisał/a:Powtarza się zasada, że piękna kobieta to za mało.
Pentax, zasadniczo.
sledzik, A może zaprzęgnij weterana w rysach znaczy się Heliosa.Widzę w stopce,że go posiadasz.Ja swoje ostatnie też robiłem Heliosem,fakt że ostrzenie ręczne bez matówki z klinem to jest koszmar,ale czasem warto spróbować.Swoim egzemplarzem strzelałem na pełnej dziurze(f/2),jak masz ochotę to zobacz u mnie w wątku,chyba nie wyszło to najgorzej.sledzik napisał/a:to zabrzmiało jak "kup szkła za 2 tysiące to efekt będzie lepszy" :P zwykle portretuje na F4, czasami F2.8 bo 1.8 w pentaconie to straszne mleko.
To nie jest rozwiązanie,każda połówka niezależnie czy dasz za nią 50 czy 200 złotych generuje zafarb o jakimś tam kolorze.I teraz jak to będzie wyglądać,kolor skóry na twarzy inny a na rączkach i nóżkach jeszcze inny.sledzik napisał/a:jak kupie filterek szary połówkowy to pogadamy :) chyba że wiesz jak cyknać zdjęcie modelce od dołu (jak 7ka)
Wg.mnie kolega ma rację.100% racji i z tego co widzę to wcale nie napisał tego złośliwie tylko chciał dobrze doradzić.sculptor napisał/a:Przy portretach plenerowych zwracaj uwagę na to gdzie jest słońce na niebie
Pozdrawiam andrzejb
K-5|P 18-55|S 10-20 EX|S 50 F1.4 EX DG,Helios 58K|AF-360 FGZ|Sherpa 200R|kupa klamorów.PS.Lampa odżyła po kontakcie z forumowiczem.Wielkie dzięki.
andrzejb napisał/a:sledzik, A może zaprzęgnij weterana w rysach znaczy się Heliosa.Widzę w stopce,że go posiadasz.Ja swoje ostatnie też robiłem Heliosem,fakt że ostrzenie ręczne bez matówki z klinem to jest koszmar,ale czasem warto spróbować.Swoim egzemplarzem strzelałem na pełnej dziurze(f/2),jak masz ochotę to zobacz u mnie w wątku,chyba nie wyszło to najgorzej.
andrzejb napisał/a:sculptor napisał/a:
Przy portretach plenerowych zwracaj uwagę na to gdzie jest słońce na niebie
Wg.mnie kolega ma rację.100% racji i z tego co widzę to wcale nie napisał tego złośliwie tylko chciał dobrze doradzić.
"... i owoc żywota twojego je ZUS..."
Pentax, szkło, lampy, tło i co?