mkdexter  Dołączył: 19 Lis 2006
Dzięki za komentarze,
Ka_Seciak, staram się rzadko aż tak ingerować w zdjęcia (wycinanie, maskowanie itd.) Ale to prawda, że muszę widzieć co dzieje się poza tym co chcę fotografować. Szczególnie, że wracając do tego ingerowania w zdjęcie podczas postprodukcji - lubię tak planować zaplanować warunki pracy aby uzyskać jak najlepszy efekt by jak najmniej ingerować potem, ot taki fetysz mój. Inna sprawa, że mi to nie wychodzi (jeszcze :-) ). Fakt, że ja na tą panią nawet nie zwracałem uwagi ;-)

Co do kadru centralnego - to się zgadzam w zupełności. Choć wiem, że u mnie z warsztatem kulawo, to chciałbym kiedyś dojść intuicyjnie kiedy jest on najwłaściwszy.

kristofo, zabawa RAWami przy zdjęciach o w miarę równomiernym oświetleniu - świetna sprawa. Dla zainteresowanych, zdjęcia robione na BUWie (Biblioteka Uniwersytetu Warszawskiego). Model (Michał) dzierży w ręce mojego malutkiego CR-1, ojca fotografii nr. 1 i 2.

Ka_Seciak  Dołączył: 28 Cze 2007
mkdexter napisał/a:
staram się rzadko aż tak ingerować w zdjęcia

Trochę mnie żle zrozumiałeś - nie chodzi o dużą ingerencję - tylko o coś takiego:

Przy wołaniu zdjęcia w ciemni i tak nad nim pracujesz - troszkę się przytnie, tam doświetli itp.
mkdexter napisał/a:
lubię tak planować zaplanować warunki pracy aby uzyskać jak najlepszy efekt by jak najmniej ingerować potem

To nie fetysz - kadruje się w wizjerze a nie na papierze ;-) Ze źle skadrowanego w obiektywie zdjęcia - wiele się nie wyciągnie. A dobrze przygotowane - czasem wystarczy tylko lekko poprawić.

Łojej.. jakże dawno mnie nie było. Trochę podbiję wątek na wierzch by przypomnieć o sobie ;) a tak serio, trochę fotografii tematycznej. Temat Tunezja (wcale nie wakacyjny temat, ot kultura i kraj ciekawe).

8. Dom Berberów

9. Pocztówka z Tunezji (mogłem wywalić to winietowanie ale tego nie zrobiłem..)

10. Tekstura z pustyni

Co chciałbym wiedzieć, mianowicie, czy widzi się wam zdjęcie z tym domem Berberów, czy też lepiej byłoby przesunąć kadr ku niebu i więcej go uchwycić? No a poza tym dowiedzieć się czy zdjęcia miłe dla oka?

Kosmo  Dołączył: 11 Mar 2008
Dom jest fajny. Co się stało z Barberami? :-)

SQ6GIT napisał/a:
Co się stało z Barberami? :-)

Wyprowadzili się. W tym domu akurat już nikogo nie było, stał pusty. Ale jeszcze w niektórych mieszkają i żyją tak jak sto lat temu (z tym, że państwo podczas elektryfikacji zagwarantowało każdemu prąd, to nieco zmienia postać rzeczy).

x1.

x2.

x3.

x4.

Dwa ostatnie to raczej pozbawione tematu (temat każdy sobie sam dopisuje), zdjęcia z początku serii, którą realizuję, a która dąży wyłącznie do gry bokehu. Cdn.

#########################

Seria Blur

x5.

x6.

x7.

x8.

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006

nikola2711  Dołączyła: 18 Gru 2007
8 - bardzo miłe dla oka zdjęcie, ale słusznie zauwazyłeś, ze kadr by lepszy był jak by bylo więcej nieba.
x2 - manufaktura? troche zbyt standardowe i mdłe mi sie wydaje
x3 - mimo że bez tematu to bardzo mi sie podoba. w przeciwieństwie do samych blurów, które gdyby chociaz taki "patyk" miały na pierwszym planie lepiej by sie prezentowały.

alkos napisał/a:
Krytyka strategiczna:

http://www.flickr.com/sea...ly+bokeh&m=text

alkos, na pęczki jest foto eksperymentów z bokehem i to przy ciekawszych szkłach i grze światła. Tak jest prawdopodobnie ;) ale krytyka strategiczna to nie odwołanie się do biblioteki pełnej Mickiewiczów, Słowackich i Krasińskich kiedy ktoś pokazuje swój poemat liryczny :-B

nikola2711 napisał/a:
x2 - manufaktura? troche zbyt standardowe i mdłe mi sie wydaje

Co jest standardowe, a co mdłe? :)

nikola2711  Dołączyła: 18 Gru 2007
Standardowy kadr, podejście do manufaktury. Przechodzisz obok niej i własnie tak ja widzisz - dla mnie takie zdjęcie jest malo ciekawe.
Mdłe BW.

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
mkdexter napisał/a:
alkos, na pęczki jest foto eksperymentów z bokehem

Które naprawde rzadko kiedy wychodzą poza eksperyment. To nie jest fotografia jak dla mnie...

mkdexter napisał/a:
le krytyka strategiczna to nie odwołanie się do biblioteki pełnej Mickiewiczów, Słowackich i Krasińskich kiedy ktoś pokazuje swój poemat liryczny

Chcialem powiedziec: popatrz, ilu ludzi wyważyło już te drzwi - a ty odpowiedziałeś, żeby nie porównywać wrót katedry gnieźnieńskiej do tych w st. petersburgu. Zdjecia nieostrosci to tylko zdjęcia nieostrości... :-P

No ale to wszystko oczywiscie w mojej głowie :->

martinnezzz  Dołączył: 18 Lip 2009
Nowa seria mnie nie powala, powala mnie natomiast stara - Francja i Bruksela.. . Piękne.

adriano210  Dołączył: 13 Kwi 2009
witka - mi się podoba dom berbera

Skocz do: