Jacek S  Dołączył: 28 Kwi 2008
espresso napisał/a:
Zakładając że Apollo określam jako importera, to handlujacych tym sprzetem nazywam dystrybutorami. Ale i tak mam na uwadze wiodącego dystrybutora.

Na razie mam sprzętu na kilkadziesiąt lat pstrykania ale jeszcze na wszelki wypadek trochę dokupię i zamrożę ;-)

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Jak na exodus, to mały wysyp tego używanego sprzętu jest. Chyba, że to z powodu zamkniętej giełdy nic nie widać i gdzieś na boku ta wyprzedaż się odbywa. Nie wiecie gdzie czasem ? Może też bym coś dokupił jeszcze ?

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Dada, u mnie pod blokiem dzisiaj się rozstawili jacyś kupcy z Pentaxami na przenośnych stolikach

ale deszcz ich szybko przegonił - widocznie mieli tylko K-m'ki i nieuszczelniane obiektywy, skoro w deszczu nie handlowali ;-)

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
espresso, ale trochę osób kupiło samodzielnie, więc tak źle nie jest
cena trochę spadnie, to będzie się coraz więcej właścicieli pojawiało

nie oszukujmy się - w systemie siedzą w większości hobbyści, którzy raczej puszek nie wymieniają jak rękawiczek

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
opiszon napisał/a:
99% członków i członkiń forum
Członek to wiadomo - facet, ale dziewczynka? Powinno mówić się inaczej. :evilsmile: Ale też równie ładnie. :mrgreen:

PS. To by brzmiało - wagina organizacji. :mrgreen:

specmisiek  Dołączył: 19 Mar 2008
Pentagram - nie chrzań... :-P We wojsku są kobiety które pełnią funkcję ,,mężów zaufania" :lol: i jakoś nikt nie wydziwia.. :mrgreen: ;-)

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
specmisiek napisał/a:
kobiety które pełnią funkcję ,,mężów
A jak zawsze mówiłem, że wojsko to najmniej dziwna instytucja, to mi nie wierzyli :evilsmile:

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Ja bym takiemu "mężowi" nie zaufał. ;-)

Jacek S napisał/a:
Myślę, że prezesi pentaxa i nikona czy sony pływają podobnymi jachtami.

I tylko flagi przy żaglach mają inne :-P :mrgreen:

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
espresso napisał/a:
Nie można było zebrać kilkunastu nawet chętnych na zbiorowy zakup.

Widać niewielu stać na wydanie 5500 gotówką. Nie wiem jaka część kupujących indywidualnie kupiła za gotówkę a jaka na raty.

Jeśli o mnie chodzi to gotówka-przelewem :-D

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
specmisiek napisał/a:
Jeśli o mnie chodzi to gotówka-przelewem :-D
No tak, trzeba się pochwalić

MacRayers  Dołączył: 07 Wrz 2008
hm... a tutaj bez zmian. Pozdrawiam wszystkich ;-)

MateuszG  Dołączył: 29 Paź 2008
argawen napisał/a:
No tak, trzeba się pochwalić

Pentax i tak jest dla ubogich ... więc nie ma się czym chwalić :mrgreen:

gregorisan  Dołączył: 10 Kwi 2009
Cytat
Ze szczególnym uwzględnieniem mygosi za: Pisanie nie na temat w wątku o k7.

Przyłączam się do pozdrowień :-)

A tak na poważnie...to Panie i Panowie na jakich przesłankach co niektórzy opierają swoje hipotezy odnoszące się do upadku Pentaksa...to, że k20d jest wycofywane z rynku jest chyba logiczną decyzją, aby nie robić konkurencji dla k7...podobnie było z wycofaniem k200d...z jednej strony wszedł tańszy w produkcji model k-m, a z drugiej strony model k200d był na tyle zaawansowane i atrakcyjny cenowo, że mógł odstraszyć potencjalnego nabywcę k20d...to czysty marketing...a co do upadku całego systemu...to jedyną oznaka tego, że rzeczywiście tak może być są procentowe wyniki sprzedaży na wiodących rynkach, które nie napawają optymizmem...a do tego wg. mnie beznadziejny marketing może być przyczynkiem do marginalizacji tej firmy...posłużę przykładem: na oficjalnej stronie dystrybutora widnieje, że produkty Pentaksa można nabyć w sieci sklepów Foto Joker...poszedłem do jednego z takich punktów w moim mieście i usłyszałem, że niestety sprzętem tej firmy ta sieć nie handluje...nawet nie są w stanie sprowadzić jakichkolwiek akcesoriów pod Pentaksa...rzeczywiście taka polityka może odstraszyć potencjalnych nabywców...bo tak naprawdę to w system ten wchodzą ludzie, którzy wiedzą czego oczekują od tej firmy...

endzioendzi
[Usunięty]
Dwie puszki na rynku to czysty marketing? No co Ty. Gdyby tak było to nikon, sony, olek czy canon też miały by tani i drogi model, żeby sobie nie robiły konkurencji. A jednak te firmy oferują wiele modeli puszek , często zbliżonych do siebie. Opłaca się im chyba porównując wyniki sprzedaży.
System, który ma w ofercie 2 puszki i nadzieje, ze będzie trzecia ewidentnie marginalizuje się. I nie ma co tłumaczyć tego jakimś marketingiem czy tajnym planem.

FraZa  Dołączył: 25 Kwi 2006
Pentax powinien do końca roku wypuścić następcę K200, dwa aparaty w ofercie body to ciut za mało. Choć to trochę trudne - uwzględniając wymogi konkurencji byłaby to lekko wykastrowana K7mka, podobnych rozmiarów, z gorszym wizjerem, buforem, serią, af nie gorszy niż w km, 12 mln matrycą, okrojoną ergonomią, ale filmy i live view musi mieć. I cena nie więcej niż 3,5 tysia na wejściu.
Bo na coś wyżej niż K7 to nie ma co liczyć

jurekr  Dołączył: 23 Lut 2008
z tego co pamiętam to przed premierą K-7 było głośno o tym ze po wakacjach użytkownicy dostaną nową puszkę być może była to zasłona dymna dla K-7 a być może wycofanie K20D jest spowodowane wprowadzeniem nowej puszki po wakacjach :)

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Myślę że po prostu w nowym modelu matryca będzie z k20d, ale będzie to taki k200d z lv i filmami, i Af'em z Km'a.

Dla mnie najważniejsze żeby się lepiej trzymało niż kx0d ;-)
A i tak jeśli się przesiądę to na k7 a nie to co wyjdzie w tym roku, bo to co wyjdzie raczej będzie miało mały wizjer i jedno pokrętło.

colnet  Dołączył: 04 Lip 2008
Eldred, a AF gdzie jest lepszy w K20D czy w K-m? Miałeś przyjemność to sprawdzić?

Skocz do: