Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Mam dosyć często porównanie, i mam wrażenie że AF w Km'ie jest szybszy i trochę mniej doostrza.

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
Cytat
Myślę że po prostu w nowym modelu matryca będzie z k20d, ale będzie to taki k200d z lv i filmami, i Af'em z Km'a.

No, a wracając do tematu ;-) Ktoś ma linka do jakiś zapowiedzi itp? Puszka ma być po wakacjach i taka cisza o niej?

FraZa  Dołączył: 25 Kwi 2006
ale miło by było gdyby następca K200 miał matrycę 12 mln, mniej szumiącą niż z 14tek, ale rzeczywiście to mało realne, pewnie wrzucą tą z K20.
Konkurencja dla następcy K200 to obecnie chyba - Canon 500D, Nikon D5000/D90, Olympus E-620?, Sony to już się nie wyznaję, za dużo tego. Cenowo Pentax musiałby trochę wyluzować
Byle tylko górnego wyświetlacza nie zlikwidowali

Pawelzqx  Dołączył: 22 Mar 2009
Myślę, że skoro to Pentax wizjer będzie jak w K10D/K20D. Matryca Cmos 14.6, filmy, LV. Wyświetlacz trudno powiedzieć czy VGA czy normalny. 4 FPS, uszczelki, większy uchwyt, górny LCD, dwa pokrętła.

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
espresso napisał/a:
pentaxowi na tym etapie kupować matrycy od sony nie wypada
Zresztą nawet nie wiadomo czy ktokolwiek poza duetem Sony/Nikon ma prawo ją kupować.
espresso napisał/a:

Poza tym nie mogą raczej w niższym modelu wypuścić lepszej matrycy niż w k7
dokładnie, odpowiedni moment na opracowanie nowej wspaniałej matrycy to była premiera K-7. Do modeli z niższych klas nie opłaca się tworzyć nowego sensora.
Więc fani nowej matrycy będą musieli poczekać na następcę K-7.

Pawelzqx napisał/a:
Myślę, że skoro to Pentax wizjer będzie jak w K10D/K20D. Matryca Cmos 14.6, filmy, LV. Wyświetlacz trudno powiedzieć czy VGA czy normalny. 4 FPS, uszczelki, większy uchwyt, górny LCD, dwa pokrętła.

Chyba za dużo wymagasz - nie po to zdjęli K20D z produkcji, by teraz robić konkurencje K7 nowym modelem ;-)

Odchodząc jednak od koncertu życzeń - serio nie ma żadnych przecieków?

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Pawelzqx napisał/a:
Myślę, że skoro to Pentax
to jest nieprzewidywalne, co to będzie, a na pewno nie to co by wszyscy chcieli. :evilsmile:

Pawelzqx: fajnie by było ale raczej wizjer będzie wielkości k200. Muszą być przecież jakieś ewidentne różnice pomiędzy K7 bo mało kto by ją kupował.
Dla mnie akurat wizjer może być jak w K200, mam muszlę. AF jak w kmce też styka (podobno lepszy niż w K20), przeżyję serię i bufor jak w K20 ( bo przy konkurencji wypadałoby żeby takie były), gorszą guzikologię. Taki aparat brałbym teraz w cenie ok 3 tysi na wejściu od ręki

Pawelzqx napisał/a:
Myślę, że skoro to Pentax wizjer będzie jak w K10D/K20D.
Ale to nie ma być następca k20d tylko raczej k200d, półkę półprofesjonalną zajęła nowa seria w postaci k-7, a w tej chwili brakuje następcy k200d czyli aparatu dla zaawansowanego amatora.

WuWu84 napisał/a:
Odchodząc jednak od koncertu życzeń - serio nie ma żadnych przecieków?
no właśnie nie ma, wiadomo tylko że coś ma być, i że w przyszłym roku ma wyjść 645d ;-)

Dada: święta racja :mrgreen:

[ Dodano: 2009-08-04, 12:27 ]
właśnie, mówimy o następcy K200, tego z tematu nie będzie
/mam nadzieję, że nas nei wykasują za to ;-) /

Jacek S  Dołączył: 28 Kwi 2008
Czyli co? Znów sprzedajemy pentaxy bo od czasów k-7 nie pokazali nowej puszki? ;-)

FraZa napisał/a:
właśnie, mówimy o następcy K200, tego z tematu nie będzie
chyba powinno się zmienić nazwę tego tematu, bo oficjalnie przecież potwierdzono że nie będzie następcy k20d, tylko nowa linia aparatów półprofesjonalnych. Pomiędzy Km'em (amatorskim) a K7 (półprofesjonalnym) nie ma miejsca na taki aparat a jedynie na następcę k200d czyli aparat dla zaawansowanego amatora.

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
A czym różni się zaawansowany amator od półprofesjonalisty?

colnet  Dołączył: 04 Lip 2008
Cytat
Czyli co? Znów sprzedajemy pentaxy bo od czasów k-7 nie pokazali nowej puszki? ;-)

Ja idę w druga stronę, nie sprzedaje a kupuję, ale nie wiem czy rzucać się na K20D czy czekać na coś nowego ;-)

Jacek S  Dołączył: 28 Kwi 2008
Pentagram napisał/a:

Zaawansowany amator ma JESZCZE pentaxa k-7 a półprofesjonalista ma JUŻ nikona d60 ;-)

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
colnet, nie rozdrabniaj się, poczekaj na 645D. ;-)

colnet  Dołączył: 04 Lip 2008
Pentagram, a skąd ja szklarnie do tego wezmę? ;-)

Mam dylemat bo jak kupowałem K200D, to K20D kosztowało tyle że mogłem pomarzyć, a teraz K20D jest w zasięgu ręki :-> Większy wizjer, CMOS, lepszy AF, więcej przycisków na korpusie, tak nagle zacząłem o tym marzyć... :-|

Cytat

Półprofesjonalista, to ktoś o poziomie i wymaganiach profesjonalisty, ale nie stać go na 5dII czy D700 bo nie ma swojej firmy lub jakiejś renty wojskowej. :-P

Zaawansowany amator to jest ktoś kto robi zdjęcia hobbystycznie i chce aparat o trochę większych możliwościach od najniższego modelu, uszczelniony i trochę większy. A nie potrzebuje migawki 1/8000, dużego wizjera itd.. tylko sprzętu którym może zrobić to wszystko co wyższym modelem ale nie goni go czas i nie niecierpliwi mu się modelka kiedy przełącza iso w menu zamiast kółkiem na aparacie. :->

So Seductive  Dołączył: 14 Cze 2009
eh wszystko się zmienia :)
wystarczy spojrzeć na to , że kiedyś 40D canona kosztowało 2200zł

Pentagram napisał/a:

Też mnie to zawsze nurtowało. Może więc taki podział: zaawansowany amator przeważnie zrzędzi na forum, zaś półprofesjonalista zrzędzi, ale czasem też parę złociszy na fotografii dorobi?

Skocz do: