Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
colnet, jak to skąd?! Z Japonii. ;-)

colnet  Dołączył: 04 Lip 2008
Pentagram kupię 645D jak będę miał taki wybór szkieł jak teraz mam na APS/FF w takiej samej cenie. ;)

endzioendzi
[Usunięty]
A może nie ma przecieków, ponieważ nie ma owego następcy k200d. No może projekt, plan, zarys czy model z plasteliny. Ale nie gotowa puszka.

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
endzioendzi napisał/a:
A może nie ma przecieków, ponieważ nie ma owego następcy k200d.
Wydało się. A taki szczwany, tajny plan miał Pentax.

Nawet mnie nie straszcie ;-) bo w oznace paniki kupię K7 :mrgreen:

FraZa  Dołączył: 25 Kwi 2006
tak się zastanawiam nad kupnem K20 - bo ten następca K200 to i tak słabszy będzie pod wieloma względami od K20, może af ciut lepszy, filmy i lv, a czekać na znaczącą obniżkę K7 ile można

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Powiem tak.. najpierw miałem kasetkę, przesiadłem się na k10d, a potem na k20d i jak najbardziej było warto. Kadycha byłaby idealna gdyby nie ogromne szumy, po za tym powiększenie środka kadru (w lv) baaaardzo ułatwia mi ostrzenie falconem.

Jeśli ktoś ma k200d lub kasetkę, to przesiadajcie się na k20d/GX-20 puki jeszcze można bo na prawdę warto!! :-)

Aha jeśli komuś nie potrzebne D-range i tryb burst 21fps, to polecam samsunga gx-20, ma wygodniejszy uchwyt i super rozwiązanie z menu, jeśli jest ustawiony pomiar ostrości tylko na centralny punkt, przyciski kierunkowe uruchamiają obcje z Fn od razu, można pominąć przycisk Fn co przyspiesza pracę z aparatem, szkoda że nie ma tego w jakimś firmware do k20d, takie proste a jakie genialne ;-)

Też myślę że AF może być ciut lepszy, ale z drugiej strony na filmach i LV mi w ogólnie nie zależy... a cena może będzie wyższa niż K20D.

[ Dodano: 2009-08-04, 13:18 ]
Eldred, Samsung GX20 jest OK, ale mi przeszkadzały by RAWy bez kompresji :/

jedno co mnie powstrzymuje przed kupnem K20 to af, świadomość, że najsłabszy obecnie model pentaxa ma lepszy af od do niedawna najlepszego modelu :-/

[ Dodano: 2009-08-04, 13:30 ]
dodam że twardo dzierżę dl-a i też jedno co mi naprawdę przeszkadza to af

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
FraZa napisał/a:
świadomość, że najsłabszy obecnie model pentaxa ma lepszy af od do niedawna najlepszego modelu

Mocno dramatyzujesz.

może tak, ale coś w tym jest

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Eldred napisał/a:
Aha jeśli komuś nie potrzebne D-range i tryb burst 21fps, to polecam samsunga gx-20, ma wygodniejszy uchwyt i super rozwiązanie z menu,
Dla mnie ma jeden podstawowy minus - mam gripa do K10D i do Sama nie będzie pasował. A menu to rzecz gustu, dla mnie nie warta uwagi bo i tak rzadko tam wchodzę.
Eldred, a co z twoim pytaniem do serwisu w RFN :mrgreen: odnośnie wymiany gripa na "większego"?

So Seductive  Dołączył: 14 Cze 2009
chyba nikt nie będzie miał nic przeciwko takiej lustrzance ;)

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
So Seductive napisał/a:
chyba nikt nie będzie miał nic przeciwko takiej lustrzance ;)
Ja będę miał, trzeba zmienić uchwyt bo ten jest zbyt mało pewny. Ale przycisk Beer jest już ok ;-)
Tylko że jak ktoś używa sprzętu do pracy to może być problem :->

Jacek S  Dołączył: 28 Kwi 2008
espresso napisał/a:
Przynajmniej w mojej puszce tak jest

A może masz to zakodowane w głowie i coś nakazuje Ci to pisać? ;-)

Ja mam stały dostęp do nikona d90 i pokrywają się moje obserwacje
z tym co się działo w testach u optycznych:

http://www.optyczne.pl/up...D90_af_hist.jpg

http://www.optyczne.pl/upload2/7643_k20d_hist.jpg

Porównanie celności af k20 i d90/d80 dowodzi, że są bardzo zbliżone.

To, że nikon niby nie doostrza to nie znaczy, że zawsze trafia.

Powtarzanie jak mantry zasłyszanej opinii, że wszystkie nikony mają super AF
to moim zdaniem dziecinada.

A to jeszcze coś dla tych, którzy nawet jak zobaczą to i tak nie uwierzą ;-)

http://www.youtube.com/watch?v=w4TKaxDGnA8

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
Czy ktoś rozgryzł jak wyłączyć odejmowanie ciemnej klatki w trybie B, czy może nie da się tego zrobić? Moim zdaniem, to właśnie tam powinna być możliwość włączenia lub bezwzględnego wyłączenia robienia DFa. W końcu ktoś kto się bawi w długoczasowe ekspozycje wie co robi, albo jak chce to robić, musi się tego nauczyć. Czemu aparat z wyższej półki miałby być w trybach manualnych User Proof? To nie ma sensu. Niech odszumianie będzie niemodyfikowalne w trybie AUTO, ale nie w trybach półałtomatycznych, manualnym i tym szczególnym - Bulb !

(mam nadzieję, że to nie jest OT)

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
FraZa napisał/a:
może tak, ale coś w tym jest

Oczywiście, że jest - K-m jest prawie o rok młodszy od K20D i dziwisz się, że ma lepszy układ AF :-> Ale to tylko z SDM, jeśli masz jakieś ciężkie szkła na śrubokręcie (np Tamron 28-75) pomyślałbym jednak nad K20D, czy K7 które mają mocniejsze silniki.

Tak patrze, na wasze posty to moje wymagania wyglądają blado: bagnet K ze stykami do SDMa, wielkość K100/200, dedykowany grip do nabycia, może nie mieć dwóch kółek i górnego ekraniku, mile widziany pryzmat z K20 (choć patrząc na wizjery nowych A330 i D5000 to i na lusterkowy z K200 nie będę narzekał), może być nawet na baterie, 11 polowy AF z wyborem punktu bezpośrednio na wybieraku, za to z ceną sporo poniżej 40D/50D ;-)

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Te 2 zdjęcie całkiem fajne...

endzioendzi
[Usunięty]
właśnie przeglądałem kilka sklepów foto i widze, że k-m jest na "wyprzedaży" razem z takimi modelami jak a200 i a350. Może nie bedzie następcy k200d tylko szykuje się odkurzony k-m?

Skocz do: