JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
takseo, ja zrobiłem print screena :-P
Asfalt przed autem RGB 255 255 255
Tylna szyba RGB 255 255 255
Tło za autem RGB 0 0 0
Bok auta RGB 255 10 5

Robert N napisał/a:
Pipetka zawsze próbkuje kolor (współrzędne koloru) w pliku. Monitor nie ma tu nic do rzeczy.
Właśnie dlatego nie mogłem zakumać dlaczego pokazuje mi 255 w czerwonym kanale jak mam czarno-biały monitor ;-)

Robert N  Dołączył: 25 Lip 2007
JackDeJack napisał/a:
Właśnie dlatego nie mogłem zakumać dlaczego pokazuje mi 255 w czerwonym kanale jak mam czarno-biały monitor

No cóż, widzę, że "doświadczenie" w poligrafii niewiele pomaga. Ale życzę sukcesów.

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Mathis, jak będziesz chciał się dowiedzieć jaki jest kolor w JPEGu zawsze możesz pobrać pipetką i obejrzeć składowe. Są programy, które taką pipetką pozwalają Ci kliknąć w dowolnym miejscu na ekranie. Na aucie ta czerwień jest przegięta.

takseo  Dołączył: 25 Wrz 2008
Cytat
takseo, ja zrobiłem print screena :-P

też zrobiłem.. i wkleiło mi się białe tło. Nie wiem co namieszałem :shock: :mrgreen: W każdym razie, nie aż tak wiele się pomyliłem ;-)

dsk, to, to by mi się przydało!! Męczące jest pobieranie fotki i odpalanie ps za każdym razem, jak chce się sprawdzić składowe(szczególnie, ze ostatnio dość dużo takich operacji wykonuje).

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Są różne małe programiki do tego. Na szybko znalazłem Color Master 1.22:
http://www.programypc.pl/...ogram,1461.html

Kuzyn Mygosi  Dołączył: 08 Wrz 2008
W tej chwili oglądam to zdjęcie na firmowym złomie co prawda ale wygląda to na przepalenie barw (nawet nie chodzi o przesycenie).

A co do Lenovo - to monitor szerokogamutowy więc trzeba oglądać w przeglądarce obsługującej profilowanie i mieć wgrany profil monitora (firefox po aktywacji profilowania daje radę). Generalnie na wąsko gamutowych profilowanie też jest bardzo zalecane ale jeśli mamy zdjęcie sRGB i monitor ~sRGB to barwy są nie tak ogromnie przekłamane. Ale jak mamy monitor sRGB i zdjęcie aRGB lub monitor ~aRGB i zdjęcie sRGB to bez oprofilowania jest tragedia (niedosycone, wyblakłe lub przesycone, przejaskrawione kolory).

Tak więc dla świętego spokoju najlepiej zawsze profilować.

Mathis  Dołączył: 26 Mar 2008
Kuzyn Mygosi, możesz powiedzieć jak wgrać profil monitora do przeglądarki?
Na razie wczoraj zrobiłem profil monitora - w amatorskiej kalibracji napisali co i jak :)

Dzisiaj jeszcze się bawiłem ustawieniami kolorów itd, samochód jest bez zmian, za to sepi została dość intensywna z mniejszą dominatą żółtą.

Mathis, określenie jakiego systemu operacyjnego używasz było by baaardzo pomocne ;-)

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
JackDeJack napisał/a:
Właśnie dlatego nie mogłem zakumać dlaczego pokazuje mi 255 w czerwonym kanale jak mam czarno-biały monitor

To jeszcze nic. Ostatnio zabrali mi monitor do naprawy, a na pulpicie miałem bardzo ważne pliki!

Ja chciałem pulpit wyczyścić i nawet domestos tego holerstwa nie bierze :-P

Mam windows Vista :)

Mathis napisał/a:
Mam windows Vista
powinno być:
Mam Windows Vista :cry:

Kuzyn Mygosi  Dołączył: 08 Wrz 2008
Mathis napisał/a:
Kuzyn Mygosi, możesz powiedzieć jak wgrać profil monitora do przeglądarki?
Na razie wczoraj zrobiłem profil monitora - w amatorskiej kalibracji napisali co i jak :)

Dzisiaj jeszcze się bawiłem ustawieniami kolorów itd, samochód jest bez zmian, za to sepi została dość intensywna z mniejszą dominatą żółtą.
W firefox 3.5.2 w pasku adresu wpisujesz
Cytat
about:config

filtrujesz
Cytat
colo
by szybko dostać się do
Cytat
gfx.color_management.display_profile
i podajesz ścieżkę do profilu
Cytat
c:\blablabla\profil_swiecidla.icm

następnie w
Cytat
gfx.color_management.mode
wpisz
Cytat
1
i sprawdź na http://www.color.org/version4html.xalter

czy działa

... w Vista wgraj profil w zarządzaniu kolorem

ps. starszy Firefox (3.0) obsługiwał profile do wersji 4 ... w nowym coś sp... i obsługuje do 2

andrusz  Dołączył: 28 Lip 2007
Kuzyn Mygosi napisał/a:
ps. starszy Firefox (3.0) obsługiwał profile do wersji 4 ... w nowym coś sp... i obsługuje do 2

Mój 3.0.13 pod WinXP obsługuje v.4 :-)

gebi  Dołączył: 05 Maj 2006
Kuzyn Mygosi napisał/a:
sprawdź na http://www.color.org/version4html.xalter

Zaktualizowałem sobie Firefox-a do wersji 3.5.2, wykonałem te wszystkie kroki i wyszło, że mam obsługiwane profile v2, ale po przywróceniu poprzednich ustawień (brak ścieżki do profilu, gfx.color_management.mode = 2) nie widzę żadnych różnic. Czy tak powinno być? :roll:

gebi, nowe wersje FireFoxa nie obsługują profili v4 :-( - znany problem.
Musisz zrobić downgrade do 3.0.13

Dzięki Kuzyn Mygosi, jak wrócę z pracy to wszystko sprawdzę :)

desinger  Dołączył: 12 Paź 2007
JackDeJack napisał/a:
Musisz zrobić downgrade do 3.0.13

i ustawienia tak jak Kuzyn Mygosi, + zmienić bo przynajmniej u mnie to się przestawia
Cytat
gfx.color_management.enabled
z false na true

Skocz do: