asklop napisał/a:guerilla oblukałem twoje fotki ze strony i stwierdzam, acz niekategorycznie, żę są naprawdę nice. Fajna stronka.
modern art = i could do that + yes, but you didn't
asklop napisał/a:Oświetlenie jest bardzo dynamiczną sprawą i potrafi zmieniać się bardzo szybko, a oko ludzkie jest zawodne i przystosowuje się do zmiany. Myśląc w zacytowany przeze mnie powyżej twój sposób to w zasadzie można raz zmierzyć światło i pstrykać bez zmian, bo po co zmieniać parametry naświetlania -przecież w RAW się wyciągnie.
Myślę, że prawidłowego naświetlenia nic nie zastąpi, i nie twierdzę, że w szkłach manualnych nie można tego osiągnąć. Można oczywiście, lecz jest to troszeczkę utrudnione.
pawelb napisał/a:No, ostatecznie od kilkudziesięciu lat ludzie pstrykają z użyciem tych szkieł, także na slajdach, i jakoż im to wychodzi.
.....rosyjski łącznik.....
zapraszam do mojej galerii
http://picasaweb.google.pl/artur.skrabowski
asklop napisał/a:pawelb napisał/a:No, ostatecznie od kilkudziesięciu lat ludzie pstrykają z użyciem tych szkieł, także na slajdach, i jakoż im to wychodzi.
tak ale przed zrobieniem zdjęcia nie muszą dodatkowego przycisku naciskać aby zmierzyć światło, a już tym bardziej nie pstrykają kilku zdjęć pod rząd na tych samych ustawieniach bez sprawdzenia poprawności ekspozycji tak jak to zasugerował Krzychoo, bo szczególnie na slajdach byłoby to niedopuszczalne
[ Dodano: 2007-03-18, 22:39 ]
pawelb poza tym całe powyższe rozważania odnoszą się do cyfry i wspólpracy manualnych obiektywów bez pozycji A na pierścieniu przysłon, a nie do analogów.
guerilla napisał/a:ja tam bardziej ufam jak spot jest pod przyciskiem.. jakoś takie malutkie klik i wtedy pomiar do czasu przesłony bardziej do mnie trafia niż patrzenie cały czas na światłomierz :)
a poza tym jest Av, ale to analogi nie cyfra oczywiście
Krzychoo napisał/a:co do pomiaru światła przy szkle manualnym to aż tak źle nie jest. Pstrykając w raw'ach ma się wystarczający zapas +-EV, żeby pomiar robić raz na kilka lub nawet kilkanaście strzałów.
asklop napisał/a:pawelb napisał/a:No, ostatecznie od kilkudziesięciu lat ludzie pstrykają z użyciem tych szkieł, także na slajdach, i jakoż im to wychodzi.
tak ale przed zrobieniem zdjęcia nie muszą dodatkowego przycisku naciskać aby zmierzyć światło, a już tym bardziej nie pstrykają kilku zdjęć pod rząd na tych samych ustawieniach bez sprawdzenia poprawności ekspozycji tak jak to zasugerował Krzychoo, bo szczególnie na slajdach byłoby to niedopuszczalne
[ Dodano: 2007-03-18, 22:39 ]
pawelb poza tym całe powyższe rozważania odnoszą się do cyfry i wspólpracy manualnych obiektywów bez pozycji A na pierścieniu przysłon, a nie do analogów.
pawelb napisał/a:nieprawdziwy byłby pogląd, że robiąc RAWy można nie zwracać uwagi na oświetlenie. Z drugiej jednak strony moim zdaniem, żeby robić dobrze naświetlone zdjęcia wcale nie trzeba ciągle mierzyć światła, tak samo na body analogowym, jak i na cyfrowym. Tak naprawdę między najciemniejszym (typu portret przy świetle świecy) a najjaśniejszym fotografowanym obiektem (stok narciarski w słoneczny dzień) jest raptem 15-16 wartości EV, i - przy odrobinie samozaparcia - można się ich nauczyć nawet do tego stopnia, żeby w 95% sytuacji spokojnie robić RAWy, negatywy - a nawet i slajdy - bez użycia światłomierza.
asklop napisał/a:guerilla napisał/a:ja tam bardziej ufam jak spot jest pod przyciskiem.. jakoś takie malutkie klik i wtedy pomiar do czasu przesłony bardziej do mnie trafia niż patrzenie cały czas na światłomierz :)
a poza tym jest Av, ale to analogi nie cyfra oczywiście
spot to spot, specjalnie po to jest w puszce aby zatrzymać ekspozycje z interesującego nas fragmentu a potem dopiero kadrować.
ale czy nie jest tak, że do każdego zdjęcia ustalasz ekspozycję a dopiero potem pstrykasz, a nie, że ustalasz ekspozycje dla jakiegoś kadru a potem pstrykasz jeden kadr, potem drugi , potem trzeci bez zmiany ekspozycji ?
jeżeli pstrykasz ciągle ten sam motyw to jasne, że ekspozycja będzie ta sama, jeżeli światło się nie zmieni, jeżeli jednak motyw się zmienia albo światło to ustalamy ekspozycje jeszcze raz. Koniec i kropka.
A7III
CytatTak dla pewności - obiektyw 50mm w cyfrze ma taką samą ogniskową jak w analogu
Cytatpowiększenie przedmiotu jest takie samo? Tylko w cyfrze jest mniejszy wycinek kadru?
Cytatsłowo powiększenie lepiej zabrzmi jako przybliżenie
Moje zdjęcia pozostają amatorskie ze względu na szumy na wysokim ISO i brak AF
A7III
Marcinicus napisał/a:ale wg. mnie inną różnicą będzie także ten wspomniany skrót perspektywy widoczny w 75-tce
http://aleknowak.net
Go Out And Burn The Sensor Again
Cytatobiektyw długoogniskowy nie robi nic innego, jak wycina Ci środek kadru - stąd to "ściśnięcie" perspektywy, bo stoisz daleko, a widzisz tą perspektywę, która przy obiektywie szerokokątnym zajmowała sam środek.
- wniosek - crop działa jak wydłużenie ogniskowej.
CytatNie, zmienia się tylko glebia ostrosci - kat widzenia i TYM SAMYM pespektywa jest taka sama jak obiektywu 35mm na FF.
Marek Wyszomirski napisał/a:75mm na analogu będzie się zachowywało tak jak 50mm na cyfrze - z jednym wyjatkiem. Dla tej samej liczby przysłony 50mm na cyfrze da większą głębię ostrości.
K-5IIs, K-5, K10D+D-BG2+KatzEye+0-ME53
DA10-17/3.5-4.5, DA12-24/4, FA31/1.8 Limited, FA35/2, FA43/1.9 Limited, FA50/1.4, FA77/1.8 Limited, DFA100/2.8 Macro, DA*200/2.8
AF-540 FGZ
jaad75 napisał/a:Ale, żeby jeszcze bardziej namieszać niektórym w głowach, nie będzie to GO taka sama jaką dałaby 50-tka (przy tej samej wielkości wydrukach), ze względu na inną wartość krążka rozproszenia dla APS-C...![]()
http://aleknowak.net
Go Out And Burn The Sensor Again