pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
[K100D] Problem z długimi czasami - szumy
Czy inni kaseciarze też mają ten problem - przy długoczasowych ekspozycjach strasznie narasta szum ze zdjęcia na zdjęcie?
Problem wygląda następująco - w chłodną noc robię zdjęcia z czasem ekspozycji 2'30" i robię 30" przerwę między zdjęciami, a i tak przy iso200 (minimalne) szumy narastają niemiłosiernie. Tak, że z 4-5 klatką nie ma już co robić i po co obrabiać. Poniżej prezentuję cropy z centrum kadru robione wg. powyższego schematu:

Link

Jak to wygląda w innych puszkach firmy? Wiem, że i Nikonem D70 robiono całkiem udane zdjęcia nieba i to przy dłuższych czasach. A mi są na prawdę potrzebne dłuższe czasy(do wyciągnięcia kolorów) i wielokrotne ekspozycje(do uśrednienia szumów). Czy w K200D/K10D szumy też tak narastają z ekspozycji na ekspozycję? Czy w K20D lub K7 na prawdę nie da się wyłączyć odejmowania ciemnej klatki po zrobieniu długiej ekspozycji? Dla mnie to strata czasu, bo na 20-30 zdjęć wystarczą mi 2-3 darki do uśrednienia. Nie potrzebuję tracić czasu na odejmowanie DF od każdej klatki. No i nocy bezchmurnych jest mało, więc szkoda tracić na to czas.

amas  Dołączył: 22 Wrz 2006
A próbowałeś robić dłuższe (np. dwa razy dłuższe) przerwy między ekspozycjami? Jak to wtedy wygląda? Prawdopodobnie po prostu matryca się rozgrzewa i od którejś klatki z kolei sytuacja się ustabilizuje (co jest raczej marnym pocieszeniem). Całe szczęście, że nie trzeba obawiać się, że obiekt ucieknie albo niespodziewanie sie poruszy - można więć dłuższe przerwy robić ;)
Ja niestety nie mam chwilowo sprzętu do prowadzenia nawet 2 minutowej ekspozycji na interesującej mnie ogniskowej, ale przy najbliższej okazji zwrócę uwagę na to.

luhso  Dołączył: 22 Maj 2008
To typowy szum termiczny. W K10d nie zauważyłem tej przypadłości.

luhso napisał/a:
W K10d nie zauważyłem tej przypadłości.

:shock:
No co ty mówisz? Przecież to jest jeszcze gęstsze CCD !

Zastanawiam się nad modyfikacją matrycy - doczepienie ogniwa Peltiera i wyprowadzenie przez obudowę hitpipe. Ale nigdy w to się nie wgłębiałem jak to działa. Może po prostu posmarować tył matrycy jakąś pastą termoprzewodzącą(ale nie przewodzącą prądu) i przykryć to płytką miedzianą o dość dużej powierzchni w stosunku do matrycy, żeby rozpraszała ciepło, albo płytkę ołowianą - też dobrze przewodzi i będzie rozpraszać, a do tego będzie miała sporą pojemność cieplną, więc i nagrzewanie będzie następować dużo wolniej :evilsmile:

anatol1  Dołączył: 18 Cze 2009
Noooo...fajny pomysł :roll: płytka miedziana, lub ołowiana doskonale unieruchomi
matrycę, a przy pierwszym wstrząsie ją urwie.
Może lepiej zrobić w którejś ściance otwór i zamontować w nim wentylatorek :?:

Generic  Dołączył: 09 Lis 2007

pawelek-79 napisał/a:
No co ty mówisz? Przecież to jest jeszcze gęstsze CCD !
Przy 60 minutach, z NS czysto. (Fakt, było to podczas dosyć chłodnej nocy- 10 stopni- ale to chyba nie ma znaczenia).

anatol1 napisał/a:
Może lepiej zrobić w którejś ściance otwór i zamontować w nim wentylatorek :?:
;-)

anatol1 napisał/a:
płytka miedziana, lub ołowiana doskonale unieruchomi
matrycę, a przy pierwszym wstrząsie ją urwie.

Nie mam SR, a matryca jest dość mocno umocowana. Poza tym płytka nie musi być przymocowana do matrycy tylko musi do niej przylegać, żeby odbierać ciepło.

[ Dodano: 2009-08-05, 11:34 ]
luhso napisał/a:
Przy 60 minutach, z NS czysto.

Z NS czy NR. Z NR to i po 2 godzinach jest czysto, tylko i tak nie ma słabszych świateł i musisz czekać drugie tyle aż będziesz mógł zrobić następne zdjęcie.

A temperatura otoczenia ma olbrzymie znaczenie.

pawelek-79 napisał/a:
Czy w K20D lub K7 na prawdę nie da się wyłączyć odejmowania ciemnej klatki po zrobieniu długiej ekspozycji?
Coś mi świta, że w K20D jest taka możliwość, ale nie całkowicie.

pawelek-79 napisał/a:
Z NS czy NR.
NR- przepraszam. Ale, bez też robiłem, i czasy 4-5 minut nie były problemem.

luhso napisał/a:
NR- przepraszam. Ale, bez też robiłem, i czasy 4-5 minut nie były problemem.

U mnie też nie są, ale tylko w przypadku pierwszej ekspozycji. Druga jest jeszcze jako tako, ale potem szumy są spore.

amas napisał/a:
Prawdopodobnie po prostu matryca się rozgrzewa i od którejś klatki z kolei sytuacja się ustabilizuje (co jest raczej marnym pocieszeniem).

Owszem marnym, bo poziom szumów jest zdecydowanie za wysoki. Wyżera wszystko poza najjaśniejszymi obiektami.

[ Dodano: 2009-08-05, 11:52 ]
Idę pogrzebać na stronach overclockerów. Tam pewnie znajdę odpowiedni sposób chłodzenia.

luhso napisał/a:

Czy przypadkiem to czego nie można wyłączyć to programowe odszumianie, a wyłączenie DF jest możliwe? Czy mógłby ktoś sprawdzić, czy w K20D w trybie B można wyłączyć robienie darka??? To by był dla mnie duży plus na rzecz K20D, bo nie wiadomo, czy w następnym firmware do K7 dadzą tę opcję, czy nie.

pawelek-79, Wyobraźcie sobie, że na mrozie zmieniacie obiektyw, jak ściągacie go, z body wylatują tumany pary. :mrgreen: i dźwięk: "psssssssssssss". Jak w samochodzie.

Puki co, technologia nie pozwala nam na ekstremalne naświetlanie, małą klatką z wyłączonym NR i przy high ISO. A Jak to się ma z FF?

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
luhso napisał/a:

Ja nie znalazłem niestety , nie wiem o co chodzi w pkt.17 Ustawień niest. Menu - są 2 opcje
Redukcji ziarna przy dł. czasie - Auto lub Włączona a moim zdaniem powinno być Włączona
lub Wyłączona .

gezeb, Aaaa. no tak, dlatego coś mi "świtało". :-/

luhso napisał/a:
A Jak to się ma z FF?

Tak samo w przypadku 24mpx FF (tak samo gęste upakowanie jak przy 12mpx).

Będę próbował ostudzić matrycę. Jestem początkującym majsterkowiczem i w związku z tym nie czuję się na siłach wyjąć aparat z obudowy i wstawić do innej, większej, w której by było odpowiednio dużo miejsca na zamontowanie radiatora od procesora komputerowego :mrgreen:

pawelek-79, Jak już coś wskórasz, daj znać.

A tak w temacie: Jak naświetlać lepiej, na wysokim, czy niskim ISO? Oczywiście mowa o astro.

luhso napisał/a:
Jak naświetlać lepiej, na wysokim, czy niskim ISO? Oczywiście mowa o astro.

Kiedyś robiłem porównanie - różne ISO a TAKA SAMA ekspozycja, czyli im wyższe iso tym krótszy czas. Wychodziło mi, że przy czasach do 2-3 minut dla iso 200 lepiej skrócić czas i dać wyższe iso. Przy wielominutowych jak najniższe iso wydaje się właściwym postępowaniem. Oczywiście moje doświadczenie dotyczy 6mpx CCD.

No dobrze, ale co uzyskamy większym ISO, oczywiście prócz krótszego czasu.

luhso, wydawało mi się, że miałem trochę mniejsze szumy przy wyższym iso. Dynamika oczywiście spada, ale to chyba strata ok. 0,5EV, czy coś takiego.

Skocz do: