Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
Dziwne pasemka
Czym mogą być spowodowane takie dziwne pasemka widoczne na fotografii? To crop 100%. Zdarzyło mi się to któryś raz i zaczynam się niepokoić. Zdjęcie trzaskane w JPEG, prosto z puszki, bez żadnej obróbki i wyostrzania (dostępny pełny exif). Czyżby padała matryca?

Hilfe!

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Mi podobnie zdjęcia się drukowały jak rolki w drukarce nie czyściłem :-)

A ponieważ nie jest to drukarka ani żaden analog to pewnie coś jest zepsute ale chyba sprzętowo...

kenzo  Dołączył: 23 Gru 2007
Benek, Na poczatek zmien karte pamieci i sprawdz czy sie bedzie powtarzalo

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
A to nie jest robione przez jakąś szybę? Jak robię polarem przez szybę samochodu to wychodzi coś podobnego.

Eldred napisał/a:
A to nie jest robione przez jakąś szybę?

Niestety nie.

Problem pojawia się rzadko, co 100-150 zdjęć, może nawet rzadziej. Ale wczoraj przydarzyło mi się, że trzy kolejne miały coś takiego. Kolejne zdjęcia, które robiłem dzisiaj są bez zarzutu.
Karta markowa (Sandisk Extreeme III 8 GB.), często ją formatuję, nie ma nawet roku czasu.

Dziwna sprawa. Pies mordę lizał, jeśli winna jest karta, ale żeby to nie była wina matrycy :-|

takseo  Dołączył: 25 Wrz 2008
Benek napisał/a:
Karta markowa

to nic nie znaczy...

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
To nie jest problem karty. Nie ma żadnych szans, żeby uwalone dane w jpg dały taki obraz. Niestety obstawiam hardware.

bEEf napisał/a:
To nie jest problem karty. Nie ma żadnych szans, żeby uwalone dane w jpg dały taki obraz. Niestety obstawiam hardware.

Ale dziwna jest ta przypadkowość występowania pasemek. Gdyby każde zdjęcia było tak uwalone, to rozumiem. Ale zdarza się to bardzo rzadko. Przed chwilą pstryknąłem testowo 50 fotek, i każda była OK.

Chyba po prostu trzeba czekać, aż się sknoci porządnie i będzie mi się każde zdjęcia chrzanić. I wtedy wyślę aparat do serwisu...

P.S. Jeszcze się łudzę, że coś poknociłem z ustawieniami w aparacie :-?

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Benek, jeszcze opcja softu w aparacie.

bEEf napisał/a:
Benek, jeszcze opcja softu w aparacie.

Mam najnowszy. Może zainstalować go jeszcze raz?

[ Dodano: 2009-06-27, 13:40 ]
kenzo napisał/a:
Benek, Na poczatek zmien karte pamieci i sprawdz czy sie bedzie powtarzalo

Tak zrobię. Miałem już wcześniej kupić sobie rezerwową kartę.

KristoVeeR  Dołączył: 01 Lip 2009
Ja mam może trochę mniej widoczne, ale za to praktycznie na każdym zdjęciu przy iso 1600 - na jpegach i rawach: klik (prosto z puszki)
Zauważyłem to jakieś 3-4 dni temu, występuje to głównie w ciemniejszych partiach obrazu...

ps. mam k10d, soft v1.30

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
bEEf napisał/a:

Potwierdzam w 100%. Jak dla mnie to zrabany zczyt danych z matrycy, cos przy wzmacniaczach sygnału może. Na dłuższa mete obawialbym sie o aparat.

Skocz do: