pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
yacenty, zgadza się. Ja mam 3.6, wszedłem teraz na stronę faststone i jest wersja 3.7. Jeden z opisów ze strony:
Added a checkbox to allow converted files to be saved in their original folders in the "Batch Convert" tool

yacenty  Dołączył: 21 Lut 2008
własnie o to mi chodziło - na portableapps mam wersje 3.6, jak wróce do domu - w końcu dziś wylatuję z tego końca świata to zainstaluje normalna wersje na prywatnym lapku, zobaczymy co tam popsuto w wersji 3.7 :)

Korba  Dołączył: 30 Lis 2006
Kuzyn Mygosi napisał/a:
Korba napisał/a:
(bo całkiem ostre to chyba nie istnieją).

Jak najbardziej istnieją - problemem pewnie jest Twój monitor (model LCD z pikselem poniżej 0,25 podłączony przez DVI powinien załatwić sprawę)

Śmiem twierdzić, że problemem jest raczej filtr na matrycy, ograniczone rozdzielczość mojej optyki i jeszcze bardziej ograniczone umiejętności ;-) .

A tak swoją drogą podoba mi się tempo dyskusji w tym offtopie. Nie powstydziliby się go szachiści korespondencyjni z epoki przedinternetowej :mrgreen: (stwierdzenie o nieistnieniu ostrych zdjęć napisałem 5 miesięcy temu).

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Korba napisał/a:
Nie powstydziliby się go szachiści korespondencyjni z epoki przedinternetowej

Wbrew temu co sugerujesz mieli limit czasu na odpowiedź po ruchu przeciwnika.

plwk napisał/a:
Wbrew temu co sugerujesz mieli limit czasu na odpowiedź po ruchu przeciwnika.

A co jeśli nie wykonali i była to właśnie zagrywka taktyczna ??? :evilsmile:

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Cytat
3. Brak odpowiedzi

(a) W przypadku nie otrzymania odpowiedzi na posunięcie w ciągu 14 dni
(plus redni czas przebiegu korespondencji w obie strony), posunięcie oraz
wszystkie dane należy wysłać przeciwnikowi ponownie, z kopią do sędziego.
Odpowiadajšc na takie powtórzenie należy również poinformować kopią
sędziego.

(b) Partie, w których przez 4 miesiące nie zostało wykonane żadne
posunięcie, mogą być uznane za przegrane dla zawodnika, który nie
zawiadamia sędziego o zwłoce w grze.

takseo  Dołączył: 25 Wrz 2008
Powtórzę moje pytanie, bo zgubiło się w OT.

Czy FastStone obsługuje tagi/kategorie/słowa kluczowe/albumy, lub coś w tym stylu?

takseo, tak, obsługuje tagi, trzeba to tylko uaktywnić w górnym menu. Ja z tego nie korzystam, bo nie potrafię (jestem bałaganiarzem z natury i nie potrafię porządkować :-P ).

pawelek-79 napisał/a:
trzeba to tylko uaktywnić w górnym menu.

W górnym menu powiadasz? Zabij mnie, nie widzę :shock:
Cytat
(jestem bałaganiarzem z natury i nie potrafię porządkować :-P ).

Ja też, ale szukanie jednego zdjęcia przez 20 folderów już mnie nie bawi (i tak zazwyczaj było na pulpicie :-| )

takseo:

pawelek-79, No mam to samo, tylko jak się niby wpisuje te tagi? da się tylko zaznaczyć jakiś różowy kwadracik. Chyba mnie to przerosło.

takseo, nie wiem, nie używam, też nie mogę wpisać tagów, ale poszukam, może coś znajdę.

[ Dodano: 2009-02-06, 17:07 ]
takseo, obawiam się, że takiej funkcjonalności, o jaką ci chodzi, to nie ma:
A. Introduction:
1. This is a great new feature in FastStone
2. You can now tag images and then tell FastStone to:
a. Select only the tagged images that are in a folder, or
b. Display only the tagged images that are in a folder
3. After the tagged images are selected or displayed, you can do all sorts of neat things to these images
without doing anything to the rest of the images in the folder
4. You can Tag and Untag images in any of FastStone views including:
a. Thumbnails view
b. Window view
c. Full Screen view
d. Comparator Normal views
e. Comparator Full Screen view

Przeczytałem resztę odnośnie tagów i nic tam nie ma na temat nadawania konkretnych nazw. W tym celu powinieneś chyba skorzystać z Favourites. Wiem, że to nie to samo. Albo z Picasy. Ona akurat ma bardzo dobre tagowanie.

pawelek-79 napisał/a:
Albo z Picasy

No mam ją niby, ale wkurza mnie czas uruchamiania. Chcę szybko podejrzeć jakieś zdjęcie i muszę czekać całą wieczność zanim się otworzy. Dodatkowo, jak już było mówione w innym wątku "ulepsza" zdjęcia i nie wyświetla na pełnym ekranie, i czarnym tle(albo nie umiem tak ustawić). XnView ma tragiczny sposób dodawania kategorii (każde zdjęcie z osobna) i dodatkowo źle wyświetla PEFy z dwusetki. Miałem nadzieję, że nowa wersja kamyka będzie miała możliwość tagowania. Ehh... słowem, nie ma czym przeglądać :evil:

takseo napisał/a:
Dodatkowo, jak już było mówione w innym wątku "ulepsza" zdjęcia i nie wyświetla na pełnym ekranie, i czarnym tle

Możesz zmieniać ustawienia wyświetlania (profile monitora, czy coś takiego w menu picasy), a do oglądania na pełnym ekranie włączasz po prostu pokaz slajdów i strzałeczkami przerzucasz w prawo-w lewo.

buran  Dołączył: 06 Kwi 2008
Dla zainteresowanych:jest do pobrania 3.8 beta w polskiej wersji.

Kuzyn Mygosi  Dołączył: 08 Wrz 2008
buran napisał/a:
Dla zainteresowanych:jest do pobrania 3.8 beta w polskiej wersji.

Działa już w tej wersji profilowanie czy nadal tak jak ostatnio ... nie działa ?

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Kuzyn Mygosi napisał/a:
Działa już w tej wersji profilowanie czy nadal tak jak ostatnio ... nie działa ?

Dalej tylko połowicznie - przyjmuje, że monitor jest sRGB. Straciłem już nadzieję, że to poprawią...

adapter  Dołączył: 02 Mar 2007
Próbuję obrobić RAW i nie mogę znaleźć opcji doboru WB. Jakaś podpowiedź ?

Skocz do: