michas1975  Dołączył: 13 Wrz 2006
Tele obiektyw do k100d.Jai wybrać?
Witam serdecznie sznownych Pentamaniaków.!!!!
Mam pytanie o Telezoom do K100d.jaki najlepiej wybrać Tamron 70-300 czy Pentax DA 50-200,który lepszy czy może z innej firmy.Czy bez problemu nadaje się do łażenia i robienia widoczków itp.Wiem ż eplusem dla tamrona jest przełącznzik Macro.Tak więc prosze o rady.

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
Ja mam Pentaxa 50-200 i nadaje się bardzo dobrze na wyjścia plenerowe. Nie narzekam. Ale taki do 300 by też się przydał, zwłaszcza na wyprawy w góry. Ale póki co ten 50-200 jest w sam raz. Jakość zdjęć też dobra. Zrobiłem mały teścik.

http://meggido.fotosik.pl/albumy/150953.html

http://meggido.fotosik.pl/albumy/150802.html

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Pentax. Po pierwsze - ma smc - kolory, kontrast. Po drugie - jest firmowy (lepsza cena odsprzedaży). Po trzecie - same dobre opinie słyszałem o nim w kategorii "optyka".
A co do ogniskowej - hmm... no jest mniejsza, ale może potem telekonwerter 1.4x ze stykami? Powyżej 200mm długie zoomy tracą wiele, więc DA z telekonwerterem pewnie da Ci podobną jakość.

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
bEEf, dobrze gadasz. :mrgreen:

michas1975  Dołączył: 13 Wrz 2006
Rozumiem.Może i faktycznie tak jest aczkolwiek widzialem zdjęcia zrobione na tamronei na hali hokejowej gdzie trwał mecz i naprawdę Tamron robił wrażenie.Niezła ostrość przy długim zoomie kolorki również ok.

andyR  Dołączył: 12 Lut 2007
Załączam crop zjęcia zrobionego pospiesznie Tamronem 75-300 z ręki i z autofokusem, stąd przypuszczam ostrość na kolcach a nie owocach. Włączony SR.
(Kliknij na załącznik)
Obiektyw nie jest to rewelacją ale za te pieniądze to przyzwoity.

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
andyR, raz - zdjęcie mydlane, dwa - wywal załącznik i podlinkuj z fotosika, bo sam wywalę. ;-) Dzięki :-B

beribazoo  Dołączył: 15 Mar 2007
Abbbbeeeerrrruuuuje?
Na owocku jest taka poswiata ale troche inny kolor jak na abberacje.

FraZa  Dołączył: 25 Kwi 2006
Ja kupiłem smc a 70-210/4. Świetna jakość zdjęc rekompensuje znaczne rozmiary i wagę, pojawiające się aberracje, brak af. Z tych co wymieniasz wolałbym pentaxa, głównie z powodu, o którym często się pisze - i tak powyżej 200mm jakośc znacząco spada, więc lepiej mieć max 200mm i kadrować zdjęcie na kompie. Z pentaxa podobno najlepszy jest (oczywiście za rozsądne pieniądze) 80-320, nie pamietam dokładnie oznaczeń, ale i on podobno przy 300 mydli

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
michas1975, co będziesz zoomy kupował. Pentax stałkami stoi! Najlepiej manualne: zaczniesz np. od M 85/2, potem A 100/2,8 Macro, M 135/3,5 (albo nawet K 135/2,5), M 150/3,5 oraz M 200/4. I jesteś optycznie świetny, mechanicznie doskonały, jasny, kultowy i oldskulowy na dodatek. Stopkę sobie wypiszesz, żeby innym zęby zgrzytały i w ogóle. Normalnie wypas :-D

mcgyver  Dołączył: 08 Lis 2006
Zoom sie przyda na wyjazdy i tam gdzie jest akcja, np. mecze. W stałki i tak wtopi i tak. ;-)

Swoją drogą ciekawa rzecz, ja kupiłem w komisie 135 mm f2.8 Auto Revuenon za 80 zł. i ostre toto jak trzeba i to od pełnej dziury, tylko trochę aberruje. Stałki wciągają jak chodzienie po bagnach! :mrgreen:

Robert  Dołączył: 19 Lis 2006
matb napisał/a:
michas1975, co będziesz zoomy kupował. Pentax stałkami stoi! Najlepiej manualne: zaczniesz np. od M 85/2, potem A 100/2,8 Macro, M 135/3,5 (albo nawet K 135/2,5), M 150/3,5 oraz M 200/4. I jesteś optycznie świetny, mechanicznie doskonały, jasny, kultowy i oldskulowy na dodatek. Stopkę sobie wypiszesz, żeby innym zęby zgrzytały i w ogóle. Normalnie wypas :-D

taak i naucz się żonglować tym żelastwem ;) może ptaszek nie ucieknie

Skocz do: