matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Yeti napisał/a:
Każdy jeden "zwykły" film czarno-biały negatywowy można wywołać w procesie odwracalnym i uzyskać slajd.

Każdy, ale jedne nadają się jakby lepiej, a inne jakby gorzej. Choć sam osobiście nigdy nie sprawdzałem.

M.W  Dołączył: 20 Sie 2008
"Czarno- biały slajd produkcji FOMA - FOMAPAN R 100- konfekcjonowany w ładunka 36 klatkowych typ 135 mm.Materiał o czułości ISO 100 - możliwość naświetalania w zakresie ISO 50- ISO 800.Do wywołania filmu producent zaleca komplet swojej chemii. Film stanowi bardzo dobrą alternatywę dla drogiej ( wznowionej AGFA SCALA)." Fotonegatyw-pl

Jednak wznowili produkcje Agfy Scala 200, obecnie Agfa Scala 200X
Co do ceny Foma R 100, w obecnej chwili jest tylko trochę tańsza od Agfy Scala 200X

Nie wiem jak to jest dokładnie z obróbką, czu można Scale wywołać w chemi przeznaczonej do R 100?.
Czy w polsce wywołują Scale w orginalnym procesie ?

"Obrabiamy czarno-białe diapozytywy Agfa Scala oraz Fomapan R 100 (typ 35mm, 120 oraz błony 4*5 cala)." sklep czarno-białe
cennik: http://www.czarno-biale.p.../cennik1108.doc

inne:
a) http://www.allegro.pl/ite...agfa_scala.html
b) http://trzypion.pl/bwr.shtml

z innego forum:
"A ja sam dowiedzialem sie, ze laboratoruim we wloskim Triescie
wywoluje negatywy jako slajdy. Tu informacja przeslana od nich.
Im wiecej gwiazdek, tym lepsza jakosc:

AGFA SCALA 200X (****)
ILFORD DELTA 100 (**)
KODAK TECHNICAL PAN (***)
KODAK T MAX 100 (*)
MACO INFRARED IR 820C (****)
MACO ORT25C (*****)
MACO PO100C (****)
MACO TP64C (****)
ROLLEI INFRARED IR400 (****)
ROLLEI ORTHO25 (*****)
ROLLEI PAN25 (**)
ROLLEI R3 (***)
The films are expost for the right ISO

Jedynie cena nieco odstraszajaca - 14 EUR za film 135 i 120.
AGENZIA LUCE
VIA CAPUANO, 8
34124 TRIESTE - ITALY
<...@agenzialuce.it>"

technik219  Dołączył: 25 Sty 2009
M.W napisał/a:
Jedynie cena nieco odstraszajaca - 14 EUR za film 135 i 120.

Oni mają europejskie pensje to stać ich na 14 euro :evil:
A tak, prawdę mówiąc, obróbkę odwracalną rzeczywiście można przeprowadzić na każdym filmie nie wykonanym na "graybacku" lub "graybasis". Jedynie roztwór odwracający trzeba przygotować samemu, ale odczynniki są łatwe do dostania. Obrabiałem tak negatyw B&W Fotonu - 100 ASA. Nie było żadnych problemów.

noncyh  Dołączył: 05 Sie 2009
witam serdecznie
jestem tu kompletnie nowy i na początek mam pytanko do doświadczonych kolegów:)
walczę z wywołaniem Rollei Retro 400 i 100 jako slajd
generalnie efekt jest proces zostaje odwrócony jednak slajd jest baaaardzo ciemny, nie wiem co tu zmienić podczas wywoływania. a proces u mnie taki:
1. wywoływanie w tetenalu
2. odbielanie w rostworze elektrolitu i dwuchromianu potasu
3. zaświetlanie 2x 1 min halogen 300
4. wywoływanie w tetenalu eukobrom - gdzieś wyczytałem że to ma być wyw pozytywowy
5. utrwalanie już normalnie

pomiędzy czynnościami płukam film przez kaskadę ale mimo walki nadal ciemno

wywoływałem w zestawach fomowskich R100 i wychodzą ok a tu klops - agfy scala w chemii fomy trochę ciemnawe ale tez daja rade a przy odwracaniu widzę ciemność

będę wdzięczny za wszystkie podpowiedzi i sugestie

pozdrawiam
noncyh

Jeśli slajd jest bardzo ciemny, to masz za krótkie pierwsze wywoływanie: po pierwszym wołaniu pozostaje za dużo halogenków do drugiego wołania. Przedłuż pierwsze wywoływanie, lub zrób próbę na czułość (czułość nominalna materiału odnosi się do jego wywołania jako negatywu, jego czułość jako "pozytywu" może być inna - najczęściej 2x niższa). Ponadto pierwszy wywoływacz zawiera z reguły rodanek potasu, który nieco rozpuszcza nienaświetlone halogenki, w rezultacie czego obraz pozytywowy jest klarowniejszy (robiłem bez rodanku i efekt wcale nie gorszy (współczesne emulsje są cienkie i zawierają mniej srebra). Czy używasz kąpieli klarującej? Chodzi o to, że w odbielonej emulsji pozostaje nieco dwuchromianu, który nie wypłukuje się całkowicie i źle wpływa na drugie wywoływanie. Kąpiel klarująca to 100 g siarczynu sodu w litrze wody i (nie koniecznie) 0,4 g. wodorotlenku sodu. Drugie wywoływanie możesz zrobić nawet w Fenalu.

tak tak klaruje ale w siarczanie potasu - takie info znalazłem gdzieś na niemieckich stronach:), jeżeli chodzi o wydłużenie wywoływania to na chwilę obecną robiłem 16 min gdy negatywowo wołam rolleia w 12 min teraz zrobie test na 24 min zobacze co z tego wyjdzie, ale zastanawiałem się jeszcze czy ostatniego wywoływania nie zrobić w wywoływaczu negatywowym, zestawy fomy tak działają pierwsze i ostatnie wołanie w tym samym roztworze. sprawdzę obie wersję - dzięki za info:) :-)

noncyh napisał/a:
tak tak klaruje ale w siarczanie potasu

Nie: siarczAnie, a siarczYnie - to ten sam składnik co w wywoływaczach.
noncyh napisał/a:
zastanawiałem się jeszcze czy ostatniego wywoływania nie zrobić w wywoływaczu negatywowym,

Próbowałem, jednak nie osiągałem gęstości maksymalnej: czernie były zbyt szare. Myślę, że wywoływacz negatywowy jest za mało energiczny. Również wywoływacz pierwszy nie może być zbyt "mydlany" - raczej kontrastowy. Normalnie negatywy wywołuje się do współczynnika 0,60 - 0,65. Przy slajdach współczynnik kontrastowości dochodzi do 1,0.
Nie uwierzysz, ale do filmu Black&White 100 (bydgoski Foton) jako pierwszego (i drugiego zresztą też) używałem Fenalu. Nawet Hydrofen dawał za mały kontrast.

technik219 napisał/a:
Nie: siarczAnie, a siarczYnie - to ten sam składnik co w wywoływaczach

no to inaczej ja używam K2SO4 tak mi podano w lubelskiej firmie Standard handlującej chemią a podawałem im obie nazwy - masz może ew. wzór siarczynu??
a z fenalem spróbuję co da się zrobić:)

Na2SO3 siarczan(IV) sodu - stara nazwa: siarczyn sodu. Istnieje odmiana bezwodna i uwodniona. Uwodnionej bierze się podwójną ilość do roztworów. Przepisy podają zawsze ilość substancji bezwodnej. Na2SO4 (siarczan(VI) sodu) to inaczej sól glauberska - na nieżyty żołądka ;-) Nowe nazewnictwo chemiczne narobiło sporo zamieszania, bo ludzie, którzy nie uczyli się chemii pomijają rzymskie liczby w nazwach i dla nich "wsio ryba".

[ Dodano: 2009-08-06, 12:47 ]
Przypomniało mi się jeszcze: pierwszy wywoływacz powinien wywołać obraz "dogłębnie w światłach, żeby dla drugiego nie zostało w tych miejscach zbyt dużo halogenków, bo inaczej światła będą zablokowane. W negatywie nie ma to wielkiego znaczenia, bo resztki halogenków utrwalasz, a kontrast załatwiasz papierem. Normalne wywoływacze negatywowe działające powierzchniowo nie nadają się więc na wywoływacz pierwszy. Wywoływacz drugi ma za zadanie zredukować to co pozostało.

hmmm no to widzę że mam jeszcze co potrenować - bardzo dziękuję za informację fenol i Siarczyn już zamówiłem - mam nadzieje że wreszcie uda mi się zrobić z tego dobry slajd:)
dam znać jak mi poszło - a dodatkowo może ciebie to zaciekawi to w Niemczech zakupiłem sobie film o IS0 6-20? który wywołuje się normalnie jak film BW ale otrzymuje sie pozytyw:
) to taki materiał do kopiowania negatywów

a z innej beczki to może próbowałeś zrobić zdjecie negatywu przez kopiarkę do slajdów - teoretycznie powinien z tego wyjść obraz pozytywowy - masz jakieś doświadczenie w tej materii??

pozdrawiam

noncyh napisał/a:
fenol

????
noncyh napisał/a:
zdjecie negatywu przez kopiarkę do slajdów -

Wyjdzie, ale jeśli skopiujesz na materiale negatywowym i obrobisz jak negatyw, to wyjdzie "mydlany" pozytyw. Negatywy na pozytywy (slajdy) kopiowałem stykowo na mikrofilm pozytywowy. Wiesz: negatyw złożony z mikrofilmem emulsja do emulsji, to na miękkim podkładzie przykrytym czarnym papierem i przyciśnięte szybką od powiększalnika. Naświetlane pod powiększalnikiem. Wychodzi ładnie.

M.W  Dołączył: 20 Sie 2008

no dokładnie - ja zamawiam "od zawsze" filmy na macodirect - kiedyś było duużo taniej niż w Polsce,
dzięki za info o kopiowaniu - a i chodziło mi o fenal:) taki mały błąd literowy:)
pozdr

relict  Dołączył: 15 Lip 2009
Znalazłem coś takiego
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=709321806
Sprzedający twierdzi że woła się jak negatyw. Kiedyś robiłem slajdy BW z Kodak Academy ;-) , materiał do tego nadawał się świetnie, do odbielania używałem dwuchromianu potasu i kwasu siarkowego. Niestety na innych filmach już tak dobrych efektów nie było ( ILFORD AGFA) i wraz z zniknięciem Kodaka przestałem się w to bawić.
Pozdrawiam

relict napisał/a:
Sprzedający twierdzi że woła się jak negatyw.

sprowadziłem sobie rolkę tego materiału z Niemiec - polecam www.macodirect.de przy dobrym kursie euro opłaca się tam zamawiać - materiał prawie skończyłem dam znać po wywołaniu jaki jest efekt - generalnie Niemcy piszą że materiał nie jest możliwy do sklasyfikowania jeśli chodzi o czułość ISO - i tak po prawdzie to nie jest slajd w takim założeniu jak Agfa czy inna Foma tylko to materiał archiwizacyjny do "Zabezpieczania" - kopiowania negatywów - za pomocą duplikatora

[ Dodano: 2009-08-26, 12:44 ]
witam - UDAŁO SIĘ - :lol: - użyłem Eukobromu jako 1 i 2 wywoływanie i siarczynu do czyszczenia - wyszło super - jeszcze nie skanowałem ale już widzę slajd :) mam kilka czarnych klatek ale to wina chyba obiektywu analogowego który podpinałem do mojego aparatu :) dzięki za pomoc - pozdr - jak zeskanuje to pokaże jak wyszło

[ Dodano: 2009-10-02, 11:27 ]
hmm dodał bym skan ale szczerze mówiąc nie mam pojecia jak :/ - ktoś pomoże? :-/

[ Dodano: 2009-10-14, 10:58 ]
relict napisał/a:
Znalazłem coś takiego
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=709321806

materiał zrobiony ale nie ma co pokazywać - wyszedł cały czarny jedynie co to widać minimalne przebarwienia - chyba z mocnych świateł ale generalnie mi się nie udało - bo i nie ma jak czerpać informacji na jego temat :-/ na razie odpuszczam ale może jeszcze kiedyś do niego wrócę:)

[ Dodano: 2011-01-13, 19:47 ]
Witam
chcę zrobić slajdy z Neopana 120 - robił ktoś z was takie coś?? macie może jakieś uwagi w tej materii?? - będę wdzięczny za podpowiedź - lub za jakiś magiczny przepis dzięki któremu się to uda :mrgreen:
z góry dzięki za pomoc :-B

Skocz do: