igorkrupa  Dołączył: 17 Maj 2007
El_Filippo napisał/a:
6.

Moim zdaniem jak na razie najlepsza próba ustawienia światła i photoshopa. makak, popieram rozmycie twarzy za pomocą blura - Nigdy. Łatka i Stempel to najwięksi przyjaciele ;-) Następnym razem popracuj troszkę nad kadrem bo czegoś mi w nim brakuje... wydaje mi się, że przy takiego typu pozie modelki fajniej by to wyglądało gdyby szerokość całości została przycięta z lewej o 20px a z prawej o 50px. Zaś pion powinien być ciutkę dłuższy ukazując przez to całą długość włosów i większy kawałek ręki.

Histogram popiera dość dużą ilość intensywnego białego światła więc lepiej lekko nie doświetl i popraw w PS niż potem męcz się z obróbka białych fragmentów. Sam wiem, że na mojej k10 na LCD wygląda to troszkę inaczej niż na kompie ale taki już los starszych wyświetlaczy ;)

Ogólnie rzecz biorąc, zmierzasz w dobrą stronę i czekam na kolejne zdjęcia! :-B ;-) Pozdrawiam.

El_Filippo  Dołączył: 04 Paź 2008
To ja na razie mogę tylko napisać, że ponownie bardzo wszystkim dziękuję za pomoc :D

MacRayers  Dołączył: 07 Wrz 2008
El_Filippo, modelka ładna, światło ok., tylko moim zdaniem tej Pani nie wolno robić fotografii od dołu (zobacz co z nosem się stało). Ja bym robił fotkę ciut powyżej poziomu oczu.

PiotrB.  Dołączył: 19 Kwi 2006
Chcesz brutalnie? zartowalem, jedyne zdjecie jakie jest do przejscia, to nr 5. Nr 4 pokazuje, ze kobiety z "duzymi" nosami, trzeba ostroznie rzucac swiatla boczne, bardzo zmiekczajac. Zreszta widac na 5, ze nos juz nie jest taki duzy. Nie jestem specjalista, wiec to sa moje opinie, jak ja odbieram portety. 1,2,6 to samo z nosami, masz widocznie modelki z "duzymi" nosami, wiec trzeba inaczej ustawiac swiatla. Sam zrobiles dobrze ze swiatlem w stosunku do nosa ( 5). Bardzo trudno jest zrobic dobry portet. A poza tym, reasumujac, popracuj najpierw nad soba, Twoje spiecie, udziela sie modelkom. Wiekszosc poczatkujach fotografow, za bardzo chca byc dobrzy foto, ja pocwiczylbym najpierw ze swiatlem, ale nie z modelka, ale z jakims przedmiotem, probowalbym rozne "rzuty" swiatlem i obserwowalbym, jak ida cienie, jak rozklada sie rozproszenie, zmiekczajac roznymi papierami, kalkami, czy innymi dyfuzorami. Moze zacznij od rozmow, typu ( chyba nie masz problemow kontaktow z dziewczynami ?) " wiesz, chcialbym zrobic Tobie fajny portret, dopiero ucze sie, ale od czegos musze zaczac, pomozesz mi? " Pisze w skrocie, ale to juz Ty musisz wyczuc, jak rozmawiac z dziewczynami, bo kazda dziewczyna roznie reaguje, wiec musisz sam wyczuc. To tak na tyle.

makak  Dołączył: 31 Sie 2008
PiotrB. napisał/a:
Moze zacznij od rozmow, typu...

Oprócz tego dodałbym, że równie ważne jest komplementowanie modelki i kolejnych strzelonych ujęć w czasie sesji, żeby czuła, że jesteś z niej zadowolony ;-) . Jak fotka nie wyszła i wykrzywiasz minę nad LCD aparatu to od razu mów że to TY spaprałeś ujęcie a nie ona. Jak wszystko dobrze pójdzie to dziewczyna sama zacznie proponować pozy i kadry :mrgreen: .

Hej!

Po dłuższej przerwie znowu coś wrzucam i jak zwykle proszę o sugestie :) W sprawie makijażu to jest cienko, ale wziąłem dziewczynę uczącą się, bo jakoś nie miałem farta do skombinowania za friko lepszej wizażystki :(

6.

7.

8.

9.

grabber  Dołączył: 01 Paź 2007
dobre.
8 w porownaniu do innych troche mniej ostra.
Sonnara przypadkiem nie chcesz sprzedac? ;)

Mam sentyment do Sonnara, to mój pierwszy obiektyw :-)

rysiekp17  Dołączył: 27 Wrz 2008
za to możesz flektogona sprzedać :P a zdjęcia ostanie dobre lecz nie bardzo dobre, jakieś takie bez wyrazu

igorkrupa  Dołączył: 17 Maj 2007
Zdecydowanie lepiej radzisz sobie ze swaitlem, lecz na wiekszosci z ostatniego seta na kazdym ze zdjec widac cien noska po lewej stronie, moze jestem za szczegolowy i wiem ze takie rzeczy czesto rzucaja sie w oczy dopiero po tym jak ktos ci wytknie jak sam po jakims czasie po obrobieniu zdjecia na to wpadniesz ;) na 8 widac lekka nie ostrosc na twarzy ;p osobiscie bardzo podoba mi sie 6 lecz fajnie by wygladalo z ciut wezszym kadrem tak jak na ostatnim ze zdjec. na 7 super kolor tla iiii na 6-9 tez ;d;d

Miło mi że zdjęcia się Wam podobają :) Dziękuję za opinie :) Spróbuję coś jeszcze niebawem wrzucić, a jak tylko złapię wenę na posiedzenie w ciemni :), to dołożę zdjęcia cz-b z Praktici :D Swoją drogą, kiedy podczas sesji nagle okładam cyfrę i biorę do ręki analoga to wzbudza to niezłe zainteresowanie i zdziwienie modelki :)

[ Dodano: 2009-09-03, 09:04 ]
Dla zmiany klimatu coś z dziedziny produktów. Opinia mile widziana :)

10.

11.

Skocz do: