piotr.tr  Dołączył: 24 Paź 2006
Opteka 500 mm
Witam,
Znalazłem w internecie ofert sprzedaży dla obiektywów Opteka 500 mm :

LINK
oraz :
LINK

czy ktoś potrafił by powiedzieć co to za obiektywy i czy są warte uwagi.

Na forum nie znalazłem informacji o tych obiektywach, jednak jesli wątek ten był już poruszany to bardzo proszę o podanie odpowiednich linków.

Z gory dziękuje.
Pozdrawiam

andyR  Dołączył: 12 Lut 2007
Witam
W cenie 90-100$ za nowy obiektyw raczej nie należy spodziewać się rewelacji.
Pierwszy z nich to armata trudna do noszenia. Drugi to lustrzany leciutki, poręczny obiektyw (sam mam taki firmy Danubia).
Zasadnicza różnica jest taka, że lustrzany nie ma przysłony, i jeśli światło można korygować tylko szarym filtrem, o ile najkrótsze czasy są za długie.
Na zagranicznym forum znalazłem info:
You'll have to dig a bit (i.e., search) here at Steve's to find info on the Opteka brand of lenses. Generally, the words are "stay away." Here's a link to a short chain of messages on this very topic...
http://www.stevesforums.c...863&forum_id=50

Generalnie radzą "trzymaj się z dala"

"Stay away" - pytanie co lepszego dostane w podobnej cenie.
Faktycznie obiektyw lustrzany jest mniejszą a więc i bardziej kuszącą propozycją zważywszy na rozmiary "konkurenta", ale z drugiej strony czy stała przysłona nie jest męczącym ograniczeniem...

andyR  Dołączył: 12 Lut 2007
Nie wiem do czego chcesz używać tego obiektywu i jaki masz sprzęt. Jeśli okazjonalnie to wygodniejszy jest obiektyw lustrzany. Przy cyfrówkach, które mają b. krótkie czasy, przy przysłonie 8 nie powinno być problemów, chyba, że focimy w pełnym słońcu na śniegu. Lustrzany jest wielkości złożonego zooma a waży dwa razy mniej.
Jeśli obiektyw ma służyć do fotografowania przyrody (ptaków, zwierząt), to obawiam się, że szybko przyjdzie rozczarowanie. To nie są obiektywy ostro rysujące, a na to się nakładają drgania statywu, aparatu wywołane zamykaniem lustra itp.

Posiadam kasetke i coraz bardziej zaczyna interesować mnie fotografia zwierząt (ptaków). Wiem ze bez AF nie sfotografuje się ptaka w locie, ale to jestem gotów przeżyć. Zależy mi natomiast na dobrej ostrosci i przede wszystkim jak najniższej cenie. Myślałem także nad Tokiną 400 mm ale pewnie cieżko ją dostać.

Robert  Dołączył: 19 Lis 2006
sfotografujesz bez AF, to jest z Kenlocka 500mm, zwykły manual. większość trafień bez problemu

http://img137.imageshack.us/img137/9826/1aia7.jpg

lustrzanego osobiście nie chciałbym ze względu na bokeh, ale o tym już było na forum

aha, tokina 400/5.6 jest właśnie na allegro

Czy ta Tokina jest dobrym wyborem w tej cenie (ok 350 pln) czy też może lepiej dołóżyć i poczekać na lepszą "używkę"?

[ Dodano: 2007-03-19, 22:04 ]
... nie ma o czym mowić - obiektyw został sprzedany za 525 zł.

Skocz do: