guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
luhso - skopany WB i ekspozycja.. ;-)

luhso  Dołączył: 22 Maj 2008
guerilla, na pierwsze koloryzowane, drugie- nie wiem. Jak chcesz, podeślę rawa i sam pokombinujesz. a co z ekspozycją nie tak? Przepaleń nie ma, niedoświetleń również. Cienie powyciągane.

Kosmo  Dołączył: 11 Mar 2008
luhso, pierwsze bardzo jakoś w magentę chyba idzie, albo w coś, ale spójrz na różnicę koloru spodni modelki, myślę, że jak poruszasz suwakami, to dojdziesz do ładu - masz RAW przecież
a jest to ważne, jak pokazujesz to w serii, musi być spójność

a ekspozycja? ździebko jasno wg mnie, ale to drobna korekta - imho...

Kosmo, Zgadzam się. Na chwilę obecną, raczkuję w tym. Ale podoba mi się to.

MMM  Dołączył: 19 Cze 2009
Sebastian napisał/a:
Moge byc szczery? Wszystko nalezy stosowac z umiarem. Te zdjecia wygladaja jak zrobione w studiu i posklejane w PSie z jakims tlem z plenerku. Nie lubie takiego stylu, zbyt to wszystko sztuczne i plastikowe, slodzone aspartanem, smak i zapach identyczne z naturalnym... ale to tylko moje prywatne zdanie.

Mam podobne odczucia.
Wystarczy focić późnym popołudniem, najlepiej w "magic hour" :)

Kosmo  Dołączył: 11 Mar 2008
MMM napisał/a:

Wystarczy focić późnym popołudniem, najlepiej w "magic hour" :)

a jeszcze lepiej wziąć do tego aparat tradycyjny, min. średni format, a wtedy to już w ogóle malina.. :-)

Taka lampa + radiówka:

Daje:

Grendel  Dołączył: 31 Gru 2006
Złota blenda:

przy ostrym słońcu daje radę (lepiej niż lampa błyskowa na pewno :)

lampa na sankach + odbłyśnik z własnej dłoni - też daje radę w niektórych sytuacjach

ale i tak zbieram się do zakupu zestawu:

kabel i-ttl + sanki na lampę z uchwytem dla parasolki. Parasolki już mam, więc zakup odpada :)

darkduch  Dołączył: 29 Cze 2008
luhso, prześlesz na pw co to za radiówka i jak to wykminiłeś?

:-P

darkduch, za chwilę- spocony jestem.

[ Dodano: 2009-08-21, 21:11 ]
Jak to widzicie?

Thadeus  Dołączył: 21 Mar 2008
Fajne - mi sie podoba kolorystyka. No i modelka fajnie zawienieta w zasłonkę :) na lewym nie podoba mi się krzaczor na modelce dał bym go po prawej na dole dla zrównoważenia. Na drugim statyw :) i tu trochę ciężko cokolwiek zrobić bo kompozycja bardzo fajna i ucinanie nóg to była by profanacja a przekręcanie kadru tym bardziej.

Na jednym dachowym brakuje mi CTO na lampie

:)

Proszę powiedzieć- czy białe ramki szpecą?

darkduch  Dołączył: 29 Cze 2008
Thadeus, na ostatnim? :mrgreen:

luhso, Imho białe ramki jak tak pokazujesz dwa razem to chyba ok, osobno to nie wiem, ja ramek na razie jeszcze nie stosowałem...

:-P

Nie wiem, czy zostawiać, czy nie stosować.

Thadeus  Dołączył: 21 Mar 2008
darkduch, :-P :mrgreen:

luhso, lepsze białe niż czarne bo te by psuły efekt kompletnie,białe sa neutralnie i ładnie sie komponują. Jedyne co mnie niepokoi i psuje feng shui to pochyły kadr po lewej i niemal równoległy po prawej,lepiej prawy kadr dać równie dynamiczny niż taki mix. Niby jest lekko przechylony jednak horyzont i zakryty słupek trochę to wrażenie burzy wydaje sie poziome. Bardziej by mi pasował kadr z lekkim pochyłem na lewo i modelką ustawiona w prawej części kadru.

kenzo  Dołączył: 23 Gru 2007
luhso, super są te fotki z kolesiem w kapeluszu

Co do ramek mi nie przeszkadzaja, bo forum mam na białym wiec ich nie widac.

pyciar  Dołączył: 29 Cze 2007
a ja ostatnio użyłem takiej białosrebrnej przysłonki na okno do samochodu (jakieś 150x50 cm - na ostatniej fotce odbija się w okularach):

cudów nie ma ale można się poratować - zwłaszcza jeśli mamy pomocnika który mógłby pokierować światłem

BAN gucio-59  Dołączył: 24 Lut 2007
luhso napisał/a:
Kolega trzymał, 150x100cm
A co z wiatrem? Kolega utrzymał bo ja kupiłem Blenda okrągła 5w1 o średnicy 110cm + powlekany pokrowiec firmy ROTIN i miałem problemy z utrzymaniem przy niewielkim wietrze w plenerze. Myślę ze mniejsze są praktyczniejsze bo i potrzebne są do portretu...
Blenda taka:
http://www.allegro.pl/ite..._mf_jakosc.html

[ Dodano: 2009-08-26, 17:55 ]
Grendel napisał/a:
Złota blenda:
Bardzo ładny dała efekt, ja swoje testuję... a kupiłem też dyfuzor dyfuzor typu LIGHTSPHERE II CLOUD
rozmiar C3 + 4 nasadki /biała, żółta, pomarańczowa i niebieska/+ chromowana nasadka i on daje niesamowite efekty i wiatr nie przeszkadza... :lol:
Dyfuzor taki:
http://www.allegro.pl/ite...f_1_58_af_1_min

[ Dodano: 2009-08-26, 20:00 ]
Wyniki testu;
Z blendą złotą:

Z dyfuzorem żółtym:

z biała nasadką:

kwantus  Dołączył: 08 Lip 2008
gucio-59 napisał/a:
a kupiłem też dyfuzor dyfuzor typu LIGHTSPHERE II CLOUD
rozmiar C3
patrząc na stopkę to masz Metza-58, a do niego pasuje rozmiar C1? Chyba że z inną lampą fociłeś?

BAN gucio-59  Dołączył: 24 Lut 2007
kwantus napisał/a:
masz Metza-58
Mam i C-3 pasuje...jest do Metz-a 58 też...

Skocz do: