marcinbro  Dołączył: 07 Paź 2007
[ analog] pentacon six problem z ostrzeniem
witam ma nastepujacy problem z psixem :

wywołałem kolejny film i widze , ze wszystkie zdjęcia sa przeostrzone o ok 5 - 10 cm ..

wziąlem linijke ustawiłem na metr i z jednej strony postawilem jakis obiekt a z drugiej aparat i przesuwając w góre i w dół matówkę doprowadziłem do momentu gdy klin idealnie wskazuje ostrosc na danym przedmiot w zgodzie ze skalą na obiektywie, czyli na dokladnie 1 metr...

juz mysle , że wszystko bedzie ok.. ostrze na nieskończoność a tu nieskonczosnosc wg klina jest osiągalna na ok 30 metrach na standartowym biometarze ..

jak to mozliwe zeby jednoczenie ostrość wg wskazań klina byla poprawna na jednym metrze , a na 30 metrach juz nieskonczonosc.. ? moze mam lustro rozregulowane ? a moze cos robie zle... pomocy!

Generic  Dołączył: 09 Lis 2007
Najlepiej było by chyba przyłożyć jakąś matówkę w miejscu filmu, przy otwartym tyle i aparat mieć na "Bulb" i wtedy porównywać ostrość raz na matówce w miejscu kliszy, raz na tej w wizjerze. Skala na obiektywie może nie być idealna chyba.
Chyba, że faktycznie coś z tym lustrem, ale nie wiem jakie dokładnie były by tego objawy.
Może zaraz ktoś lepiej znający się na rzeczy odpowie.

marcinbro  Dołączył: 07 Paź 2007
dobry pomys z tymi dwoma matowkami :) thx, na razie udalo mi sie jakos tak ustawic , ze na 1metrze jest ok 2cm roznicy a pozniej juz coraz mniej.. 2 metry idalnie, 3 idalnie i nieskonczonosc tez...

Skocz do: