majpitek  Dołączył: 14 Gru 2008
[obiektyw] Obiektyw portretowy Samyang 85mm f1.4 IF MC Penta
Witam@
Kochani Forumowicze, mam prośbę, bo chyba mnie przyćmiło i nie mogę znaleźć rozwiązania. Otóż, mam pytanie, co zrobić, żeby w trybie M można było dobrać czas do ustawionej przysłony (pentax k200D) w tym obiektywie, zamiast uzyskiwać słynne F-- na wyświetlaczu?
Dziękuję za odpowiedzi i cierpliwość.
Pozdrawiam@

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Przestaw pierścień przysłon w pozycję A.

Ale tu nie ma A :cry:

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Musisz mieć pozycję A. Halo administratorzy, dlaczego nie można usuwać swoich postów?!

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Dotychczasowi użytkownicy piszą, że ma pozycję A, np. tu http://pentax.org.pl/viewtopic.php?p=449760#449760

[ Dodano: 2009-08-09, 09:55 ]
Pentagram napisał/a:
dlaczego nie można usuwać swoich postów?

Był kiedyś taki jeden, że przed odejściem wykasował wszystkie swoje posty. Po tym zdarzeniu zostało to zablokowane.

MMM  Dołączył: 19 Cze 2009
zielony guzik

Generic  Dołączył: 09 Lis 2007
majpitek napisał/a:
Ale tu nie ma A :cry:

A może jakaś kolorowa kreseczka czy coś w tym stylu? Za przysłoną 22.

darkduch  Dołączył: 29 Cze 2008
Powinno być czerwone A i kropka przed nim, pierścień ustawiony ka kropkę.

Jednakże czytałem gdzieś o wersji do pentaksa bez automatyki, takiej surowej, gdzieś się chyba pojawiło.

xrut  Dołączył: 28 Paź 2007
Byłem kilka dni temu w fototipie. Przypiąłem tego samyanga do k20. Zrobiłem kilka fotek i choc szkiełko fajne nie kupiłem z prozaicznych przyczyn :-( . ten który próbowalem miał literkę A klasycznie na pierścieniu przysłony. Pytałem sprzedawcę czy sie spotkał z takim bez A. Niestety facet nie wiedział nawet czy takie mają. Przy mnie gość próbował z canonem i za nic w świecie nie chciała mu puszka widzieć przysłony. Działal tylko manual. Więc w sumie nie wiem czy do naszej puszki są samyangi bez A. Ale do canona na pewno są :-D , albo gość nie wiedział jak włączyć ;-)

Nazwany  Dołączył: 31 Lip 2008
xrut
Nie wiem dlaczego nie chcesz tego Samyanga bez pierścienia A. Ten pierścień ułatwia pracę z tym obiektywem. Pozdrawiam!

darkduch  Dołączył: 29 Cze 2008
xrut, nie kupiłeś bo chciałeś bez "A" ? :shock:

Raczej z tego co wiem tylko do pentaksa jest z "A", więc nie dziwne że do canona był bez ;-) . Jednak część kanonierów kupuje wersje do pentaksa i przez przejściówkę z chipem się bawią :-P

Prozaiczne przyczyny to kasa po prostu a raczej jej brak. Nasza giełda nie dziala i będę musiał dopiero na alledrogo upchnąć moje adaptalle. Wtedy kupię. Poza tym nie ma sie gdzie spieszyc, dolar spada :-P

kwantus  Dołączył: 08 Lip 2008
xrut napisał/a:
nie ma sie gdzie spieszyc, dolar spada
ale zapasy szkieł leżą w sklepach zakupione po kryzysowej cenie dolara i tak szybko to chyba nie spadną :-/ , sam się przymierzam do tego szkła i też mam taką "prozaiczną" przeszkodę :cry:

siwyyy77  Dołączył: 24 Lip 2007
xrut napisał/a:
Poza tym nie ma sie gdzie spieszyc, dolar spada

To szklo jest w tak dobrej cenie, że nie sadze aby spadła... jeśli już to symbolicznie ;-)

A co do Pozycji A to chyba tylko z naszym bagnetem jest, do C i N na pewno nie ma ;-)

Witam@
No to mi się natrafiła wersja obiektywu bez A :-(
Ale już jutro zmienia właściciela :-D
Dziękuję za podpowiedzi w temacie i idę szukać zagubinej literki A (bo samo szkło mi nad wyraz pasuje) :mrgreen:
Pozdrawiam@

majpitek, a zrób fote, pierścienia przyslony... bo strasznie dziwna ta Twoja wersja :shock:

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Było już kiedyś o tym, że trafiają się takie okrojone wersje. Ale są rzadkie, na nasze szczęście. Wersja z A jest super! :-)

dsk napisał/a:
Wersja z A jest super! :-)
    A masz taką? jak tak to napisz cóś na jej temat. chociazby czy potwierdzenie ostrości działa bez zarzutu czy różnie.

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Jest co czytać. :-)

Kombinacja mojego GX-20 i Falcona działa super, jeśli chodzi o potwierdzenie ostrości. Wygodnie i dość pewnie się nim ostrzy.

Skocz do: