pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
ACR z PSE - pytanie
Czy ktoś się orientuje, czy do PSE 7 dołączany jest tylko okrojony ACR? Mam wersję ACR 4.4 w chwili obecnej, ale jest okrojona z wielu funkcji, jak choćby korekty dystorsji czy aberracji. A widziałem na jakichś screenshotach bardziej rozbudowane okna ACR.
U mnie wygląda to tak:

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
W PSE ACR jest okrojony w stosunku do PS.

I nie da się z tym nic zrobić?

Powinienem był więc kupić Bible, chociaż wydawała mi się "niestrawna".

pxm  Dołączył: 17 Paź 2006
To nie jest nawet kwestia samego PSE, tylko tego, że Adobe stosuje taką politykę, że nowe wersje ACR działają tylko z najnowszym PS.
Używałem PS CS3 i przy którejś aktualizacji ACR nie mogłem już jej zainstalować, bo wymagała CS4.
Jednakże w najnowszych ACR jest świetne narzędzie do punktowej zmiany np. ekspozycji, więc i tak się skusiłem.

sylwiusz  Dołączył: 19 Kwi 2006
Re: ACR z PSE - pytanie
pawelek-79 napisał/a:
Czy ktoś się orientuje, czy do PSE 7 dołączany jest tylko okrojony ACR? Mam wersję ACR 4.4 w chwili obecnej, ale jest okrojona z wielu funkcji, jak choćby korekty dystorsji czy aberracji. A widziałem na jakichś screenshotach bardziej rozbudowane okna ACR.
U mnie wygląda to tak:

Niestety, nawet jak bedziesz mial najnowsza wersje PSE, to ACR bedzie tam dzialal w okrojonej wersji - pelnie swoich mozliwosci pokazuje dopiero z "duzym" Photoshopem. Dlatego decydujac sie na prace z RAW duzo lepiej niz PSE zakupic jednak jeden z programow dedykowanych do obrobki tego formatu - niemal kazdy bedzie oferowal znacznie wieksze mozliwosci niz ACR w polaczeniu z PSE.

pxm  Dołączył: 17 Paź 2006
Re: ACR z PSE - pytanie
sylwiusz napisał/a:
pawelek-79 napisał/a:
U mnie wygląda to tak:

Niestety, nawet jak bedziesz mial najnowsza wersje PSE, to ACR bedzie tam dzialal w okrojonej wersji - pelnie swoich mozliwosci pokazuje dopiero z "duzym" Photoshopem. Dlatego decydujac sie na prace z RAW duzo lepiej niz PSE zakupic jednak jeden z programow dedykowanych do obrobki tego formatu - niemal kazdy bedzie oferowal znacznie wieksze mozliwosci niz ACR w polaczeniu z PSE.

Aha, czyli jednak...
To rzeczywiście "niemiło" :-/

sylwiusz, tylko, że w ACR bardzo mi się spodobało jak wyciąga cienie. RT robił mi kaszanę, a w ACR ślicznie to wygląda i szumy jakoś nie straszą.

To co polecasz w takim razie (na przyszłość) ???
Bible jakoś mi nie podeszło, ale może będę się musiał przekonać, tym bardziej, że w cenie 2 PSE jest licencja na dowolną ilość maszyn do użytku domowego.

sylwiusz  Dołączył: 19 Kwi 2006
Dawno juz nie tykalem innnych RAW developerow niz Aperture, z ktorego jestem bardzo zadowolony, wiec wole nie mowic, ktory lepszy. Najlepiej posciagac triale, z reguly dzialaja w pelni przez 30 dni, poprobowac, zdecydowac. Wybor jest spory - poza Bibble mamy mni. Capture One, Silky Pix, RAW Developer...

Skocz do: