Grzybu  Dołączył: 01 Lut 2009
  [grzybu] moje fotki: zapraszam...;)
Witam wszystkich serdecznie.
Kupiłem sobie pentaxa ponad trzy miesiące temu i już dawno mnie kusił żeby powrzucać tu jakieś zdjęcia. Z drugiej zaś strony chciałem, żeby to nie były właśnie JAKIEŚ zdjęcia, tylko coś nad czym trochę popracuję ( nie chce tu wrzucać pstryków na automacie).
Moim zdaniem udało mi się zrobić trochę fajnych zdjęć. Ale w myśl zasady kto nie idzie na przód ten się cofa, proszę o konstruktywne uwagi, żeby właśnie iść do przodu z fotografowaniem. Wszystkie uwagi nawet najdrobniejsze są dla mnie bardzo cenne, ponieważ chciałbym nauczyć się robić dobre zdjęcia, a jak na razie jestem cholernym amatorem.

W tym poście wrzucam zdjęcia z krakowskiego Rynku Głównego. Starałem się zrobić coś kreatywnego, bo sukiennice i Kościół Maracki są naprawdę oklepane i nudne...

Proszę o oceny.
1. Wnętrze sukiennic.

EXIF: Ekspozycja: 1/45 s Przesłona: 4.0 Ogniskowa: 18mm ISO: 800

2. Sprzedawca

EXIF:Ekspozycja: 1/60 s Przesłona: 4.5 Ogniskowa: 35mm ISO: 800

3. Płyta Rynku spod Kościoła Mariackiego

EXIF: Ekspozycja: 1/90 s Przesłona: 5.6 Ogniskowa: 18mm ISO: 100

4. Kamienica

EXIF:Ekspozycja: 1/60 s Przesłona: 4.5 Ogniskowa: 18mm ISO: 100

Teraz trochę B&W

5. Wejście na Plac Mariacki

EXIF: Ekspozycja: 1/45 s Przesłona: 4.0 Ogniskowa: 18mm ISO: 100

6. Mały Rynek

EXIF: Ekspozycja: 1/60 s Przesłona: 4.5 Ogniskowa: 18mm ISO: 100

7. Kościół Mariacki - Prezbiterium z zewnątrz

EXIF: Ekspozycja: 1/60 s Przesłona: 5.6 Ogniskowa: 18mm ISO: 100

8. ul. św. Tomasza

EXIF: Ekspozycja: 1/60 s Przesłona: 4.5 Ogniskowa: 18mm ISO: 100

I jeszcze na koniec teatr Słowackiego.

9. Teatr Juliusza Słowackiego #1

EXIF: Ekspozycja: 1/60 s Przesłona: 5.6 Ogniskowa: 18mm ISO: 200

10. Teatr Juliusza Słowackiego #2

EXIF: ISO: 200 Ekspozycja: 1/60 s Przesłona: 5.6 Ogniskowa: 18mm

I teraz najważniejsza rzecz w doskonaleniu: Wasze uwagi...

agoos  Dołączyła: 26 Cze 2009
Dużo jak na jeden raz.

Zdjęcie nr 4 "Kamienica" a pierwsze i praktycznie jedyne co widzę to jakiś słupek, dlatego mi się nie podoba.
Ogólnie niektóre budowle się chyba walą, ale może to wina tego, że nie mam okularów na nosie w tym momencie...
Takie sobie w sumie. Nie powalają.
Jakbym miała wybierać na siłę to może 2, może 6, nie wiem ale czemu. Bo są fajniejsze od pozostałych.

Ale na szczęście, ja się nie znam ;-) To co mówię to tylko moje subiektywne opinie ;)
Powodzenia!

Dzięki za odpowiedź.Słyszałem już takie pojęcie, że budynki na Twoich zdjęciach się walą. hmm ale o co come on?? W takim razie co do poprawienia...? A raczej czego unikać w przyszłości??

Krzywe piony, jak ja sobie to lubie powiedzieć. Linie pionowe zamiast być do siebie równoległe zbiegają się (nie wiem czy dobrze wytłuamczyłam). Poczytaj po necie o fotografii architektury. Znajdziesz informacje o tym jak robić takie zdjęcia, skąd się bierze ten efekt i jak go unikać :)

ok dobra dzięki poszperam. Może następnym razem będzie lepiej... :mrgreen:

Praktyka czyni mistrza ;)

oj jeszcze dużo jej trzeba będzie zanim uda się zrobić jakieś dobre zdjęcie heh :-P

Krasio1  Dołączył: 06 Lip 2008
Masz syf na matycy! Szczególnie lewy górny róg.
7. (??) Strasznie dziwny kadr i kiepska obróbka BW.
5. Jakaś ściana z lewej strony wchodzi w kadr...

ulro  Dołączył: 14 Lip 2009
1. Udało Ci się uchwycić same plecy. Unikaj takich kadrów, poczekaj aż ludzie się poobracają, zrób jakiś hałas i zwróć ich uwagę albo odpuść. Nie sztuką jest cykać co popadnie. Sztuką jest świadomie zrezygnować ze zrobienia zdjęcia :-)
2. To zdjęcie już ma potencjał, jest "o czymś". Tylko znowu te plecy...
3. Chaos. Jeżeli coś zwraca uwagę na tym zdjęciu to jest to syf na matrycy.
4. Jeżeli tematem zdjęcia jest kamienica to co tu robi ten wielgachny słup? Jeśli słup to dlaczego nie zastosowałeś GO? Zasada nr 2. -> http://gawno.com/2009/05/78-photography-rules/ ;-)
5. Ładne miejsce, ale ten kawałek muru z lewej niepotrzebnie włazi w kadr. Poza tym wszystko leci w lewo.
9. Trochę nie mogłeś się zdecydować czy cyknąć teatr czy kościół, co? Efekt jest taki, że na zdjęciu masz kupę niepotrzebnego "śmiecia" - jakiś stary mercedes, znaki drogowe no i ta latarnia -> patrz: słupek na zdj. nr 4. Pamiętaj, że kit na 18 mm winietuje i czasem trzeba to poprawić.

Moja rada - postaraj się znaleźć jakis temat przewodni swojego zdjęcia, zastanów się czy na pewno wszystko na co patrzysz przez wizjer jest potrzebne. Tłum przypadkowych turystów nie jest ciekawy. Skup się na jednej rzeczy, niech to będzie budynek, przedmiot, jakaś osoba, cokolwiek. Zastanów się jak wygląda tło, czy jest tam cos rozpraszającego, spróbuj je rozmyć. Z czasem zaczniesz widzieć "szerzej".

Pozdrawiam.

Matryca rzeczywiście do wyczyszczenia. z początku myślałem, ~że to cośna obiektywnie, wytarłem i robiłem dalej. I dopiero w domu, przy oglądaniu zdjęć na kompie się okazało no właśnie...

Krasio1, ulro, dzięki za rady praktyczne.
Cytat
zastanów się czy na pewno wszystko na co patrzysz przez wizjer jest potrzebne.
Jeśli chodzi o ten samochód to muszę przyznać że długo czekałem, aż on się tam pojawi. Bo wyczytałem w jakiejś książce, że lepsze zdjęcia są, gdy po za tematem fotografii jest na zdjęciu coś jeszcze np. idący człowiek, lub przejeżdżający samochód...

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Grzybu napisał/a:
Matryca rzeczywiście do wyczyszczenia.

i to strasznie musi być usyfiona, skoro takie duże syfy widać tak mocno przy f/4.5 (zdjęcie 6) :shock:

wiesz, skoro dajesz nam do ocenienia foty, to mogłeś chociaż te syfy wystemplować w jakimś programie graficznym, to byśmy przynajmniej się nie domyślali, że to są zrzuty z karty ;-)

Fakt, pozostaje faktem, następnym razem się poprawie ...;)

czekam na dalsze opinie... może coś się jeszcze znajdzie...?

Grzybu napisał/a:
z początku myślałem, ~że to cośna obiektywnie, wytarłem i robiłem dalej. I dopiero w domu, przy oglądaniu zdjęć na kompie się okazało no właśnie...

na przyszłość, to w nowszych korpusach Pentaxa istnieje coś takiego jak "Dust alert" (po polsku chyba "ostrzeżenie o kurzu") i w K-m też podobno jest - daje w miarę dobre rezultaty, większość takich zlokalizowanych dużych syfów, da się zdmuchnąć gruszką, którą można kupić w dowolnej aptece, których w Krakowie było pewnie na pęczki ;-)

tak, dla jasności sytuacji: tego shitu już tam nie ma sprawa została załatwiona ( może nie raz na zawsze, ale na razie jest ok)

Grzybu napisał/a:
tak, dla jasności sytuacji: tego shitu już tam nie ma sprawa została załatwiona

zdaję sobie sprawę, że to już załatwiłeś, tylko na przyszłość warto pamiętać o takiej funkcji swojego korpusu ;-)

Skocz do: