bsq  Dołączył: 28 Lip 2009
[K200D] Aparat nie moze wyswietlic tego zdjecia
Tak jak w temacie, od wczoraj pojawiaja mi sie takie dziwne komunikaty. Najpierw aparat bardzo dlugo zapisuje zdjecie, po czym pojawia sie komunikat ze nie moze go zapisac, lub jezeli juz zapisze, a wejde w przegladanie zdjec - pojawia sie komunikat ze nie moze go wyswietlic. Raz nawet bylo ze karta nie jest sformatowana (chociaz juz byla formata kilkukrotnie)

Ktos wie czego moze to byc przyczyna? Aha, jezeli zdjecie ktorego aparat nie moze wyswietlic bede chcial usunac - trwa to ponownie dosc dlugo.

Karta A-Data 16gb.
Komunikaty pojawiaja sie totalnie losowo, raz nie ma problemu, raz jest. Prosze o pomoc.

asay  Dołączył: 26 Mar 2009
Ja bym sprawdził czy aparat robi to samo z inną kartą

Polar  Dołączył: 12 Mar 2007
Zmień kartę na próbę

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Prawdopodobnie aparat ma problem z tą kartą.

karte mam juz... 2 miesiace, zrobilem na niej ponad 1000zdjec i dopiero teraz taki problem wystapil.

Polar  Dołączył: 12 Mar 2007
Cytat
karte mam juz... 2 miesiace, zrobilem na niej ponad 1000zdjec i dopiero teraz taki problem wystapil.

to o niczym nie świadczy, podobne problemy miało wielu użytkowników i na 90% zawsze winna była karta

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
bsq napisał/a:
karte mam juz... 2 miesiace, zrobilem na niej ponad 1000zdjec
to o niczym nie świadczy.
Mojej np.: rośnie pojemność z wiekiem - po włożeniu pokazuje że wejdzie coś koło 230 fotek (RAW) potem zrzucam na kompa a tam 439 :shock: - według manuala powinno wejść ok 250 RAWów.
Rozumiem błąd kilka sztuk ale 200 :?: :-/

czy jezeli na innej karcie bedzie ok to ta musze oddac na gwarancje?

pawgra  Dołączył: 29 Maj 2008
jeśli chcesz nową to tak ;) ale nie musisz - możesz na przykład dać ją komuś do zabawy...

karte 16gb dac do zabawy? :F hm...

pawgra  Dołączył: 29 Maj 2008
sorki powinienem użyć emotki ;-)

a tak na serio to oczywiście na gwarancji do wymiany.

Pzdr
paw

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
bsq napisał/a:
czy jezeli na innej karcie bedzie ok to ta musze oddac na gwarancje?
ale czytasz w trakcie pisania ? ;-) pawgra ci dobrze podpowiedział.

Moim zdaniem lepsze są 4 x 4GB niż jedna 16GB :idea: - ale ja jestem lekko upośledzony technicznie :-P

MMM  Dołączył: 19 Cze 2009
u mnie w k200 tez wystapil podobny problem, skonczylo sie na wymianie gniazda kart przez serwis, na gwarancji na szczescie

wlozylem inna (sandisk ultra II 4gb) i nie zaobserwowalem problemu, wlozylem z powrotem A-Date i tez na razie nic :F zlosliwosc :[

PhotoN  Dołączył: 29 Gru 2008
ja mialem tez raz problem z zapisem zdjecia, co prawda nie zauwazylem komunikatu i cykalem dalej... efekt - znimnely wszystkie zdjecia z karty, na kompie musialem sie bawic w odzysk danych (udane w 70%), testy na kompie nic nie wykazaly, karta niby sprawna ale w aparacie po ok. 100 zdjeciach jest to samo. Skonczylo sie na kupnie nowej :)

PrOmYk  Dołączył: 25 Lut 2008
bsq napisał/a:

A ile razy formatowałeś kartę w ciągu tych 2 miechów?

Też się borykam z tym problemem. Moim zdaniem z czasem karty się mulą, należy je formatować. Zresztą to samo z twardzielami w komputerach, tylko tutaj mamy opcję fragmentowania czy coś w tym stylu.

Polecam użycie formatowania na kompie bez zaznaczonej opcji "szybkie formatowanie". Biorąc pod uwagę, ile trwa formatowanie w aparacie, to tam jest używana chyba ta szybka, mniej dokładna opcja.

[ Dodano: 2009-08-18, 14:35 ]
Nie jestem specem, ale karty pewnie mają tablice alokacji plików i obstawiałbym, że to one, gdy zbyt długo nie zerowane, są przyczyną problemu.

formatowalem zaraz po zakupie, pozniej raz po jednym slubie gdzie mialem sporo rawow i kolejny gdy zaczely pojawiac sie problemy...

ostatnio zmienilem na jeden wypad karte na sandiska i problem sie nie pojawial, a-date wczesniej sformatowalem na kompie formatowaniem pelnym zalozylem jakis czas temu i problem znow sie pojawil, ale co zauwazylem?

Najczesniej opisana sytuacja dzieje sie w momencie gdy podczas 'pracy' aparatu zrobie kolejne zdjecie. Jezeli ze spokojem poczekam az zostanie ono zapisane - problemu nie ma. Gorsze jest jednak to ze czasami to zdjecie potrafi zapisywac sie okolo 30 sekund, a jak wiecie to sporo podczas focenia....

Pozostaje mi wiec chyba tylko oddanie karty na serwis...

citipunk  Dołączył: 18 Lip 2009
JackDeJack napisał/a:
bsq napisał/a:
karte mam juz... 2 miesiace, zrobilem na niej ponad 1000zdjec
to o niczym nie świadczy.
Mojej np.: rośnie pojemność z wiekiem - po włożeniu pokazuje że wejdzie coś koło 230 fotek (RAW) potem zrzucam na kompa a tam 439 :shock: - według manuala powinno wejść ok 250 RAWów.
Rozumiem błąd kilka sztuk ale 200 :?: :-/

To może masz tego SD co pobiera aktualizacje z internetu ;)

djack  Dołączył: 22 Kwi 2006
Odgrzebałem wątek, bo ostatnio aparat (K200D) odwalił głupi numer z tekstem "Aparat nie może wyświetlić tego zdjęcia" i to na dodatek na dwóch imprezach w przeciągu kilku tygodni. W obydwu przypadkach okazało się, że nie tylko nie można wyświetlić "tego" zdjęcia, ale i wszystkich pozostałych. Po włożeniu do czytnika w kompie folder był widoczny, ale pusty. Po sformatowaniu karta (SanDisk Ultra 8GB) znowu działała poprawnie. na całe szczęście mogłem powtórzyć większość ujęć. Chyba jednak nie będę ryzykował używania tej karty i kupię nową.

MixerB  Dołączył: 16 Sty 2010
Najwyraźniej problem korpus-karta. Przy zapisie uszkadzana jest struktura systemu plików, pojawiają się "krzaki" zamiast nazw plików. Czasem windowsowy "odzysk" pozwala odzyskać utracone w ten sposób zdjęcia. K200D bywają wybredne ;-)
Próbowałem formatowania tych "niepewnych" kart (rozmaitego), sprawdzałem w tym samym oraz w innym egzemplarzu K200D i po jakimś czasie od sformatowania problem znikających zdjęć wracał. To akurat były karty Toshiby (w zielonych blistrach). Z dokładnie tymi samymi kartami w PC czy w innych korpusach (np. GX-1S) czy "małpce" nie obserwowałem takich zachowań. Wymieniłem na kartę innego producenta (akurat trafiły się A-data) i problem, w przeciwieństwie do zdjęć, zniknął. Mam nadzieję, że na dłużej.

Wycofanych kart możesz spokojnie poużywać jeszcze w innych korpusach, odtwarzaczach MP3, "auto-mapach", rejestratorach video i innych wynalazkach - nie powinny stwarzać problemów.

Nie męcz siebie, kart, sprzętu - szkoda czasu i nerwów.
Zmień kartę ( lub korpus ;-) ).

M.

Skocz do: