mdfan  Dołączył: 09 Lis 2008
Tania kamera
Ponieważ niedługo narodziny mojego pierworodnego zacząłem rozglądać się za kamerą :-) Chciałbym coś taniego, najlepiej na karty SD i żeby trochę posłużyło. Żadne HD i inne cuda nie są mi potrzebne, bo się filmowaniem po prostu nie interesuję. Na razie oglądałem najtańsze modele Sony, Panasonic czy JVC i pewnie między nimi będzie jakiś wybór. Budżet raczej ograniczony do 1000-1200 zł. Jeśli ktoś ma takie proste urządzenie albo ma coś ciekawego w tym temacie do powiedzenia - byłbym bardzo wdzięczny.

22v  Dołączył: 30 Lip 2009
A może pokusiłbyś się na jakąś 8mm ? ;-)

Gdzieś już taki klamot u ojca leży :-D Dzięki za szczere chęci :-B

22v  Dołączył: 30 Lip 2009
Nie no tak się śmieje.. jeszcze byś skończył jak Stuhr w Amatorze..
Ja mam tylko jakąś starą na kasety, jakąś nowszą na takie malutkie kasetki i właśnie 8..

Może to coś pomoże..
http://forum.filmowiec.pl/viewtopic.php?t=13756

[ Dodano: 2009-08-10, 19:12 ]
O.. a i tu masz jakiś taki dział który powinien Ciebie zainteresować.
http://www.swiatobrazu.pl...003bf79095652c4

Odświeżam temat. Kupiłem Panasonic SDR-S7. Najprostsza i najbardziej banalna kamera tej firmy. Była wyprzedaż w Media Markt i dałem 599 zł. Zastanawiałem się jeszcze nad inną w promocji, ale była 2x droższa a jakość obrazu taka sama. Jedna moja rada - jak chcecie wydać więcej na kamerę, to kupcie taką z HD. Za ekran dotykowy czy twardy dysk nie warto tyle dopłacać.

TomaSzSz  Dołączył: 04 Lip 2007
Ktoś się wypowie na temat toshiby p10 ?

MMM  Dołączył: 19 Cze 2009
Po co kamera w dobie wszystkomających lustrzanek cyfrowych?;)

natus  Dołączył: 28 Mar 2008
Camileo P10 używa mój brat
raczej nie narzeka,
sam nie używałem praktycznie więc ciężko mi się wypowiedzieć
mogę podpytać, tylko najlepiej proszę o jakieś wskazówki o co pytać :evilsmile:

natus, bo wlasnie mam takowa ale straszna miazga i mydło wydaje mi się, że coś nie tak jest. popytaj.

[ Dodano: 2009-11-03, 00:12 ]
aczkolwiek zdjęcia robi zadowalające.

[ Dodano: 2009-11-03, 00:17 ]
np.

Raven  Dołączył: 03 Gru 2007
MMM napisał/a:
Po co kamera w dobie wszystkomających lustrzanek cyfrowych?;)

Gdzieś już było a aparatach z możliwością filmowania vs kamera. Kamera nadal zdecydowanie wygrywa funkcjonalnością.

Czy wy kamerce typu toshiba p10 może występować FF lub Bf ? wydaje mi się, obiektyw jest uszkodzony, daje lekko zamydlony obraz, tzn nie ostry w szczegółach sytuacja dopiero się poprawia przy 1080p.

[ Dodano: 2009-11-03, 11:18 ]
Czy na jakość (płynność) zapisu w kamerce plików filmowych wpływa prędkość karty pamięci ? czy na tych szybszych obraz będzie płynniejszy ? Mam sandiska Ultra2 2g i 16g adata hi speed. Konieczna jest inwestycja w sandiska extreme III ? Wydaje mi się, że na mojej troche haczy, a ta adata dedykowana jest do kamer.

MateuszG  Dołączył: 29 Paź 2008
Cytat
Kamera nadal zdecydowanie wygrywa funkcjonalnością.

wykonaj taki bokeh kamerą cyfrową do 15 000 zł - bez żadnych DOF adapterów, Letusów 35mm które i tak kosztują krocie.

http://www.youtube.com/watch?v=Qm9cGvpF2Lc (film mojego autorstwa) (te spadki FPS i "artefakty" spowodowane są złym kodekiem i bitrate który użyłem w Adobe Premiere Pro)
Po tym jak kupiłem D90, moja Panasia GS320 która kosztowała mnie parę latu temu grubo ponad 2,5k leży sobie w szufladzie nie używana.

I nie tylko chodzi o sprawy głębi ostrości czy trybu 24p (progresywne 24 klatki) które nadają efekt "filmowy" ale też i o wielkość matrycy, jasność optyki a zarazem sprawdzanie się w złych warunkach (np. w nocy)

na Tym filmiku moja kamerka (3 CCD) pokazała by tylko małe punkty (piksele)
D90 bije na głowę każdy sprzęt do nagrywania jaki miałem w ręku.

Co do limitu 5 minut nagrywania to kto nagrywa ujęcia dłuższe niż 5 min ? jeżeli ktoś nagrywa kamerą godzinne ujęcia to daję sobie rękę uciąć, że i tak całego ujęcia które nagrał nie obejrzy bo umrze z nudów.

Nie wspominam oczywiście o canonach 7D czy 5D mkII
Bo gdybym miał do dyspozycji z 15-20k wybrałbym

to

a to bym sobie darował

no chyba, że ktoś nie radzi sobie z manualnym ostrzeniem, przysłoną, ISO itp. to wtedy bierze automat-kamerke

żeby nie robić OT to gdybym miał 1200 zł do wydania na kamerę dozbierałbym parę stów i kupił coś pokroju SONY HDR bądź Panasonic z trzema CMOS'ami
Dla bardziej ambitnych polecam Canona HV30 (miniDV czyli kasety) ale tu już ceny wahają się od 2,5k - 3k (kamerka chwalona z tryby progresywne min 24p)

Cytat
Żadne HD i inne cuda nie są mi potrzebne

powiedz to synowi jak zapyta za 15 lat czemu kumple mają swoje filmy w tak fajnej jakości i rozdzielczości a ja mam takie wyblakłe, nie wyraźne :-(

BAN YellowLabel  Dołączył: 30 Mar 2008
Cytat
powiedz to synowi jak zapyta za 15 lat

chyba za jakieś 3-4 :P

Swoją drogą - super video MateuszG! :)

YellowLabel napisał/a:
chyba za jakieś 3-4 :P

no racja, dzisiaj już 7 latki mają swoje konta na n-k :-?

YellowLabel napisał/a:
Swoją drogą - super video MateuszG! :)

Dzięki, jak tylko dozbieram do lepszych szkieł postaram się nagrać już coś bardziej "poważnego"

ubeuszek  Dołączył: 03 Cze 2008
MateuszG, świetna rzecz, świetna! Planujesz robić coś poważniejszego z filmem?

ubeuszek napisał/a:
Planujesz robić coś poważniejszego z filmem?

Jeżeli znajdę odpowiednich aktorów (co jest cholernie trudne) nagram ( :evilsmile: ) jakiś teledysk, ale tu już musi być pomoc osób trzecich min. trzymanie oświetlenia podążając za operatorem.
+ oczywiście muszę zdobyć jakieś minimalne doświadczenie, np. w takich mini filmikach.

Kiedyś marzyłem o zrobieniu filmu fabularnego (o długości ok. 60 min), ze względu na brak ludzi którzy by wzięli udział w czymś takim, projekt jest zawieszony od około 3-4 lat.
U mnie we wsi to wogóle jakaś abstrakcja i śmiech na sali a tak naprawdę oglądając nawet filmiki (które można znaleźć na różnego rodzaju offowo filmowych portalach i forach)nakręcone kompaktem z dobrym scenariuszem, bawiłem się lepiej i oglądałem prawdziwą "twórczość" niż większość masówki w TV pokroju TVN'owskich produkcji i nie tylko. Przede wszystkim naturalność jest najważniejsza.

póki co ... dużo planów, mało czasu, mało ludzi który by chcieli wziąć udział w jakieś produkcji co przekłada się na małe doświadczenie.

PS. zapomniałem dodać, że przy "poważniejszej" produkcji potrzeba własnego kompozytora/muzyka, ogólnie coś tam stukam na klawiszach ale wątpię żeby widzowie chcieli tego słuchać oglądając film, dlatego jeżeli już coś "poważniejszego" to 100% ©

ubeuszek napisał/a:
MateuszG, świetna rzecz, świetna

dzięki za zauważenie tego. Otóż najlepszą rzeczą do filmowania jest lustrzanka ;-)
Niedawno przy wyborze D90 bałem się napisać, że kupuję go dla trybu filmowania bo jak to zwykle bywa został bym zmieszany z błotem, że lustrzanka jest od zdjęć a kamera od filmów bla bla bla ...

Jak byś potrzebował aktora to pisz. ;)

TomaSzSz, jeżeli jesteś wstanie przyjechać na sam koniec polski to masz załatwioną rolę głównego aktora :-P

Gdzie jest koniec Polski ? ;-D?

gebi  Dołączył: 05 Maj 2006
Gdzie jest środek to wiadomo, a koniec? :-D

Skocz do: