burys  Dołączył: 20 Cze 2009
[obiektyw] problem z mocowaniem vivitara
witam
Mam problem ze starszą pompką Vivitara 70-210 z oznaczeniem PK-A/R.
Chodzi o to że przy mocowaniu na korpus idzie bezproblemowo tylko tak przez 2/3 właściwego obrotu, potem czuję silniejszy opór i już jest za ciężko. Da się zamontować do pełnego 'pyknięcia' ale to już jest trochę "na siłę" i boję się że przy częstych zmianach mogę coś uszkodzić w aparacie.
Pan w serwisie mówi, że mógł gdzieś upaść, ale żadnego wgięcia czy uszkodzenia nie widać. Usługa jakiegoś pomiaru dokładnego trochę mnie narazie przeraża bo przekracza koszt obiektywu ( :) ). Więc pytam tutaj.
Jakieś propozycje ? Czy pilnik w dłoń? ;)

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Najlepiej jakbyś pokazał zdjęcie.

Sprawdź dodatkowy styk czy się wciska bez problemów, jeśli jest opór to trzeba go spiłować.

nawet już spróbowałem go wymontować
ale opór jest tak jakby na całości, jakby większa powierzchnia - po prostu jest jakby lekko za ciasny gwint montowania
nie wiem co konkretnie sfocić, wygląda jak normalny, więcej tutaj

aron  Dołączył: 16 Sie 2008
burys, sam dzisiaj szukałem troche na forum i w końcu miałem napisać własny temat o tym samym.

Mam SMC M135. Przedwczoraj wszystko działało znakomicie. Wchodził do k200 i p50 bez problemów. Wieczorem przysiadłem, wziąłem smar sylikonowy i przesmarowałem lekko powierzchnie bagnetu w body i obiektywach. Leciutko, cienniutka warstewka smaru, tak profilaktycznie. I wtedy pojawił się problem. Chcę podpiąć obiektyw do body i w połowie przekręcania pojawia sie mocny opór. Moge go wcisnąć na chama ale potem, żeby go wykręcić, trzeba już użyć niezłej siły :-/

Inne obiektywy, pomimo przesmarowania, działają normalnie. Obejrzałem bagnet dokładnie i nie widzę żadnych zmian. Napewno nigdzie ten słoik mi nie upadł bo ciągle leżał przede mną kiedy z nim dłubałem :-? Za nic nie wiem co się z nim mogło stać.

Aron: u mnie to raczej kwestia tego vivitara, bo inne obiektywy chodzą ok. A przy innym body ten sam efekt.
plwk: znalazłem wątek o stykach Ricoha gdzie przy okazji Milo pisze o spiłowowaniu kołnierza. Jednak jego zdjęcia zniknęły. Narazie pytam go na PW, ale czy są jakieś magiczne sztuczki kolorowych które takie zdjęcia przywrócą? Albo ktoś ma propozycję i lub zaproponuje coś innego.

fotonyf  Dołączył: 24 Kwi 2006
burys, mam pewne podejrzenia, że jest to taki obiektyw (nie widziałem zdjęć tego Twojego) i problem jak miałem kiedyś. Tak samo źle wchodził do każdego body. Spiłowałem kołnierz. Obiektywu. Z boku. Jakiś ułamek milimetra. I pomogło. Tylko zamiast czarnej krawędzi, była metaliczna. Ale trudno. Działało.

Tylko pytanie czy jest jakaś metoda na określenie gdzie piłować, np jakiś marker/ołówek, i zobaczyć w którym konkretnie miejscu jest za duży ścisk. Bo sam nie wiem czy jest na całości czy tylko zdecentrowany. Żebym całej dupki mu nie poharatał
- a zdjęcia tutaj

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Być może za długa jest ta wystająca "płetwa". Takie przypadki są znane.

to widzę że dwa rodzaje pilników będą potrzebne ;)

burys napisał/a:
Aron: u mnie to raczej kwestia tego vivitara, bo inne obiektywy chodzą ok. A przy innym body ten sam efekt.

U mnie też inne obiektywy chodzą ok. A przy innym body też mam ten sam efekt. 2 dni temu wszystko śmigało, teraz nie. Hmmm sprawdzę może czy jakiś piasek mi się nie przylepił do tego smaru :roll:

burys, na drugim Twoim zdjęciu jest widoczna płetwa, o której pisze plwk, spiłowałem prawą pionową krawędź o ułamek milimetra i pracował poprawnie przez parę lat.
Pilnik drobnoziarnisty, duży, płaski, pierwszy, jaki mi sie nawinął w garażu.

fotonyf - piszesz że spiłowałeś kołnierz, a potem że płetwę? czy to w różnych obiektywach? czy też haratałeś ten jeden do skutku.
wg mnie to nie płetwa (spróbowałem), - po odkręceniu dupki dołożyłem do gniazda i widzę że tam ma sporo miejsca w środku (nie zatrzaskiwałem bo bez obiektywu może nie chcieć zejść)

chyba będzie trzeba się wziąć za kołnierz, ale nie chcę za dużo zniszczyć - jak robiłeś: metoda prób i błędów? czy z jakimś markerem? wystające ranty kołnierze od dołu czy płaską część od dołu?
poradźcie
(a wogóle jak zakręcam obiektyw to coraz wraz z obrotem jest coraz większy opór? czy gwint/kołnierz pentaksa ma spadek? czy to raczej ten jest kopsnięty?)

burys napisał/a:
fotonyf - piszesz że spiłowałeś kołnierz, a potem że płetwę? czy to w różnych obiektywach? czy też haratałeś ten jeden do skutku.
Przejęzyczenie językowe.
Pisałem kołnierz, myślałem o płetwie. Chodziło o ten sam obiektyw.
Operację robiłem na obiektywie bez demontażu dupki. Zabezpieczyłem szkło i jechałem po chamsku pilnikiem bez żadnych markerów. U mnie pomogło. Chyba, że u Ciebie jest inny powód.

Znalazłem taki artykuł, może coś pomoże.

http://photo.net/pentax-camera-forum/00ODF0

Z linku wynika, że tam problem był nieco inny niż u mnie. Człowiek rżnął kołnierz, ja skracałem szerokość płetwy.
Ale link pouczający.

aron - dzięki za linka.. znalazłem tam jeszcze trochę innych metod. (np. demontaż plastikowej części z płetwą).. najmniej inwazyjne zostawię na koniec - ciągle się jeszcze waham z "rżnięciem" na całego (metalowego kołnierza) i szukam, próbuję... ale chyba będę musiał bo tak jak pisałem po montażu samej dupki nie widać za bardzo tego co by przeszkadzało

Fajnie jakbym to mógł robić na jakiejś starej puszce a nie męczyć mojego świeżego gx'a
Może ma ktoś jakąś starą puszkę na kilka dni pożyczyć?

[ Dodano: 2009-08-12, 19:46 ]
uporałem się. Jak zdemontowałem ten czarny plastik nie było różnicy.. więc został tylko metalowy kołnierz. Trzeba było ranty kołnierza lekko od dołu upiłować, i hula.
Nie zrobione perfekcyjnie ale działa.
Dzięki wszystkim za wskazówki

Skocz do: